elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2016 - 2017 Burs Rehberi

Üniversite tercihlerinin sonuçlanması ve kayıtların tamamlanmasıyla birlikte öğrenciler bir yandan da burs arayışına başladı. Biz de üniversiteye başlayacak arkadaşlarımıza yardımcı olacak, hangi vakıfların ve kuruluşların burs verdiğini, başvuru koşullarını ve tarihlerini, nasıl başvuru yapılacağını içeren burs rehberini hazırladık.



A- A+
28.08.2016 tarihli yazı 132832 kez okunmuştur.

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)

Başvuru Tarihi: Ekim 2016 - Kasım 2016

KYK Bursu (Başbakanlık bursu da denir) karşılıksız bir burstur. Bu burstan:


► Ön lisans öğrencileri,
► Lisans öğrencileri,
► Açıköğretim öğrencileri, (Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölmüş olanlar vb.)
► İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
► Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri (hazırlık sınıfında burs verilmez)
► Vakıf Üniversitesi öğrencileri,
► LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler (öncelikli olarak),
► Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler,
► Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler,
► İkinci öğretim de okuyan öğrenciler,
yararlanabilmektedir.

Not: Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.
 

Öğrenim kredisi ise, isminden de anlaşıldığı gibi kredi olup geri ödemelidir. Öğrenim kredisinden yararlanacak öğrencilerin koşulları da kurumun web sitesinde belirtilmiştir. KYK Bursu ve öğrenim kredisi aylık 400 TL’dir. Bu miktar yıldan yıla artabilir. Bursa başvuru KYK’nın web sitesinden olmaktadır. Detaylı bilgiler ve başvurular için kurumun web sitesini takip etmenizi tavsiye ederiz:
 
Detaylı bilgi için: Kredi ve Yurtlar Kurumu
 

Türk Eğitim Vakfı (TEV)

Son Başvuru Tarihi: 1 - 30 Eylül 2016
Burs miktarı: 480 TL

TEV  Yüksek Öğrenim bursları için gereken başvuru koşulları:

► T.C. Vatandaşı olmak
► Atatürk İlkelerine bağlı olmak
► Karakteri ve milli duyguları bakımından sağlam ve güvenilir olmak
► Maddi imkandan mahrum olmak
► Malvarlığı ve gelir durumuna göre maddi desteğe ihtiyacı olmak, kazanç getiren herhangi bir işte çalışmamak ve başka bir kamu veya özel kurumdan maaş, ücret ve burs almamak

Başarı Koşulları:


► Yüksek öğrenime yeni kayıt yaptıranlar için: fakülte veya yüksekokula giriş puan sırasına göre önde olmak
► Ara sınıflar için: Genel başarı ortalaması 4 üzerinden en az 2,5 olup bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olmak. (Not ortalaması uygun olduğu halde 3'ten fazla başarısız dersi olanlar başvuru yapamaz.)

Not: Vakıf üniversiteleri ile üniversitelerin ikinci öğretim, uzaktan öğretim, ücretli, değişim programlı bölümlerinde öğrenim görenler, 25 yaşından büyükler ve aynı aileden aynı anda ikinci bir kardeş burslarımızdan yararlanamaz.
 
Ayrıca TEV Üstün Başarı Bursu'na Lisans Yerleştirme Sınavında (LYS) MF1, MF2, MF3, MF4, TM1, TM2, TM3, TS1, TS2 puan türlerine göre bölüme yerleştirildiği puan türünde ilk 5000’e giren öğrenciler ile ikinci sınıfa geçen, gerekli şartları sağlayan öğrenciler başvurabilir. Adaylık şartları vakfın sitesinde detaylı olarak belirtilmiştir.
 
Başvuru için gerekli belgeler vakfın sitesinden incelenerek temin edilip son başvuru tarihine kadar üniversitenin burs ofisine veya öğrenci işlerine teslim edilmelidir.

Detaylı bilgi ve belgeler için: Türk Eğitim Vakfı


 

Vehbi Koç Vakfı

Son Başvuru Tarihi: Akademik yıl başlangıcında yapılacak.

Burs verilen üniversiteler:


► Akdeniz Üniversitesi
► Atatürk Üniversitesi
► Boğaziçi Üniversitesi
► Dokuz Eylül Üniversitesi
► Fırat Üniversitesi
► Gaziantep Üniversitesi
► Harran Üniversitesi
► İstanbul Teknik Üniversitesi
► İstanbul Üniversitesi (Hukuk Fakültesi)
► Marmara Üniversitesi (İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Ve Atatürk Eğitim Fakültesi)
► Mersin Üniversitesi
► Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
► Ondokuz Mayıs Üniversitesi
► Orta Doğu Teknik Üniversitesi
► Selçuk Üniversitesi
► Van 100. Yıl Üniversitesi

Burs Başvuru Koşulları:


► T.C. vatandaşı veya Türk asıllı olmak,
► Örgün eğitim lisans öğrencisi olmak,
► Eğitimi için maddi yardıma ihtiyacı olmak,
► Disiplin cezası almamış olmak,
► Başarı notunun en az, 100 üzerinden 60, 5 üzerinden 3,00, 4 üzerinden ise 2,50 olması, ( Üniversiteye devam edenler için)
► Karşılıksız burs almıyor olmak.

Seçim süreci, gerekli belgeler vb. bilgiler için detaylı bilgi: Vehbi Koç Vakfı

 

TUBİTAK Bursu 

Son Başvuru Tarihi: (Özel burs kapsamında. Ayrıntılar için internet sitesini takip edebilirsiniz.)

Üniversitelerin; Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji gibi bölümlerine kayıt olan öğrencilere ve bununla birlikte Sosyal Bilimler; Türk Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Tarih, Coğrafya, Sosyoloji vs. gibi bölümlerinde okuyanlara yaklaşık 2 bin TL civarında burs verilecektir.

Başvuru koşulları:


Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucuna göre bursiyer olabilme koşulları:
 
► T.C. vatandaşı olmak,  
► LYS sonucunda, bölümünün gerektirdiği MF yerleştirme puan türü esas olmak üzere yapılan sıralamada ilk 25.000 kişi arasında yer almak,
► Aynı yıl, matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerden birine ÖSYM tarafında LYS sonucuna göre yapılan ilk yerleştirmede yerleştirilmek suretiyle kayıt yaptırmak
► Daha önce bir lisans eğitimini bitirmemiş olmak.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’nda YGS-1 sonucuna göre bursiyer olabilme koşulları:


► T.C. vatandaşı olmak,  
► YGS sonucunda YGS-1 puan türü esas olmak üzere yapılan sıralamada ilk 10.000 kişi arasında yer almak,
► Aynı Yıl, felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden birine ÖSYM tarafından yapılan ilk yerleştirme sonucunda yerleştirilmek suretiyle kayıt yaptırmak.
► Daha önce bir lisans eğitimini bitirmemiş olmak.


Detaylı bilgi için: TUBİTAK
 
 

Tekfen Vakfı

Son Başvuru Tarihi: 5-25 Eylül 2016

Tekfen Vakfı bursundan, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki okullarda okuyan T.C. vatandaşı olan öğrenciler faydalanabilirler.


Vakfın amacı, öğrenciyi okumakta olduğu akademik birime ilk girdiği seneden mezun edinceye kadar desteklemektir. Bu nedenle başvurularda öncelik, o akademik birimi yeni kazanan öğrencilerdedir. Yeni kazanan öğrenciler, okullarını kazandıkları sınav sonucuyla (TEOG, LYS, YGS, DGS) ya da diploma notu ile değerlendirmeye alınır. 

Kontenjan kalması halinde, öğrenimine halihazırda devam eden ‘ara sınıflara’ burs tahsis edilebilir. Ara sınıflara burs tahsisinde, öğrenci lisede ise bir önceki eğitim dönemindeki 2 dönem not ortalamasının 5 üzerinden 3,20; üniversitede ise bir önceki eğitim dönemindeki 2 dönem not ortalamasının 4 üzerinden 2,50 olması ve öğrencilerin hiçbir dersten kalmamış olmaları gerekmektedir.  


Tekfen Vakfı bursiyerleri aynı zamanda başka bir özel kurum, kuruluşya da  KYK bursundan yararlanamazlar. (KYK kredisi kabul edilir.) 


Detaylı bilgi için: Tekfen Vakfı

Sabancı Vakfı

Başvuru Tarihi: Eylül 2016

Sabancı Vakfı, kendi vakıf bünyesindeki burs şartlarını henüz açıklamadı. Ancak okuyucularımız için geçen yılın burs başvuru şartları için ekteki tabloyu inceleyebilirsiniz. 2015 yılında aşağıdaki üniversitelere, belirtilen puan türlerinde yerleştirilen öğrencilere göre burs verecektir:

 

Ayrıca yerleştirme puan türü esas alınmak üzere, 2015 LYS sınavında en az aşağıdaki puanları almak gerekmektedir:
 

Diğer Koşullar:

► Burs, ülke sınırları içerisinde lisans öğrenimi gören T.C. uyruklu öğrenciler için geçerlidir.
► Yukarıda belirtilen Üniversitelerin Burs Komiteleri tarafından yapılacak değerlendirme ile adayların başarı durumları ve maddi desteğe ihtiyaçları esas alınarak Sabancı Vakfı bursu alacak öğrenciler belirlenecektir.
► Ekim-Haziran aylarında olmak üzere 9 ay süreyle aylık 410 TL burs ödemesi yapılacak olup, burslar burs almaya başlanan tarihten başlayarak normal öğrenim süresi dahilinde devam eder.
► Sabancı Vakfı Bursları karşılıksız olup, geri ödeme veya hizmet yükümlülüğü içermemektedir.


Detaylı bilgi için: Sabancı Vakfı

Mehmet Zorlu Vakfı

Son Başvuru Tarihi: Vakfın sitesini takip etmenizi tavsiye ediyoruz.

Başvurular ilgili üniversitelerin burs ofislerinden veya öğrenci işlerinden yapılmaktadır. Belgeler ve bilgiler için ofislerden bilgi alınabilir. Ayrıca vakfın web sitesini de takip edebilirsiniz: Mehmet Zorlu Vakfı
 

Anadolu Vakfı

Son Başvuru Tarihi: 1-30 Eylül 2016

Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, akademik olarak başarılı ve yetenekli, aynı zamanda maddi imkanı yetersiz olan üniversite öğrencilerine karşılıksız burs vermektedir.

Başvuru Koşulları:

► Anadolu Vakfı Burslarından faydalanacak tüm öğrencilerin öğrenimini tamamlayabilmek için maddi desteğe ihtiyaç duyuyor olması ve belirlenen kriterler çerçevesinde akademik olarak başarılı olması gereklidir.

► Burstan yararlanabilmek için yurt içindeki eğitim kurumlarında tam zamanlı öğrenci statüsünde kayıtlı olmak gerekir. Açık Öğretim ve Uzaktan Öğretim Programları kapsam dışındadır.

► Burslardan faydalanmak için T.C. vatandaşı olmak gereklidir.

Detaylı Bilgi İçin: Anadolu Vakfı
 

Diğer Vakıf ve Kuruluşlar:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.