elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Nesil Rifline Complete Röle Sistemi

Rifline complete, kuplaj rölelerinden küçük güçlü kontaktörlerin yerini alan uygulamalara kadar birçok uygulamayı kapsayan yeni bir endüstriyel röle sistemidir. Bu yazımızda sizlere Phoenix Contact'ın bütün gereksinimler için tek bir ürün gamı sunan yeni nesil Rifline complete endüstriyel röle sistemini anlatacağız.



A- A+
07.12.2015 tarihli yazı 10453 kez okunmuştur.
 
Endüstride röle modülleri değişik biçimlerde kullanılır. Sinyalleri anahtarlama ve çoğullamanın yanı sıra, güç artırmaya ve kontrolör ile uygulama arasında elektriksel izolasyon yapmak için kullanılırlar. Burada uzun yıllardır kendisini kanıtlayan bir teknoloji söz konusu olmasına rağmen halen yenilikler gündeme gelmektedir. Örneğin, Phoenix Contact, Rifline complete ile yeni bir endüstriyel röle sistemi sunmaktadır. 


 Şekil 1: Rifline Complete Endüstriyel Röle Sistemi


Şimdiye kadar endüstriyel röle sektörü Phoenix Contact'ın PR serisi tarafından karşılanıyordu. Yeni geliştirilen Rifline complete ürün gamı, mevcut çözümü ekonomik bir atılımla geliştiriyor. Bunun için, endüstri alanında en çok kullanılan rölelerin takılması amacıyla, portföyde yedi taban versiyonu yer alıyor. Dahası, yeni röle sistemi geniş bir gereksinim yelpazesini de karşılıyor. Bu, sadece bir kontaklı ve az yer kaplayan kullanımlardan, 440 V AC ya da 16 Amper'e varana dek yüksek anahtarlama güçlerine sahip uygulamalara kadar uzanıyor. Rifline complete basit anahtarlama işlemlerinden küçük güçlü kontaktör alanına uzanan uygulamalar için uygundur. Bütün röle modüllerinin ortak noktası, bir yandan basit bağlantı köprülemesiyle işlevsel avantajlar sunan standart tasarımı, diğer yandan kumanda panosunda sadeliğin sağlanmasıdır.
 

 

Basit Kablo Bağlantısı

Phoenix Contact Rifline complete röle ürün gamında, Clipline complete, PLC-Interface veya Axioline gibi çok sayıda ürün gamında kullanılan ve kendini kanıtlamış Push-in Teknolojisi tercih ediliyor.


 
Şekil 2: Push-in teknolojisi, röle sisteminin kablolamasını çok basitleştirir.


Bağlantı tekniği, iletkenin klemense doğrudan geçirilmesi sayesinde aletsiz kablo bağlantısı sağlar. Bu sayede, kurulum süreleri kısalır ve sürekli aynı iletken bağlantı gücü kullanılır.

Push-in Teknolojisi’nin yanı sıra diğer bir özellik Rifline röle kablo bağlantısını kolaylaştırır. Bağlanacak iletken olmadığı için, azami derecede zaman ve maliyet tasarrufu elde edilir. Bu, Rifline complete ürün gamının tüm soketlerinde, giriş kablosunda ortak negatif potansiyel (A2 bağlantısı) köprülenebilecek şekilde uygulanır. Bu amaçla, Clipline-complete programının geçmeli köprüleri kullanılır.
 


Şekil 3: Giriş tarafında ortak negatif potansiyeli bütün modüller üzerinden köprülenebilir

 
6,2 milimetre kalınlığındaki RIF-0 soketinden, bir çoklu köprüyle örneğin 50 adede kadar modül köprülenebilir. Geriye kalan soketlerde, bir soketten diğerine direk köprüleme yapılır. Köprüleme yuvaları, giriş kablosunda bütün soketlerle aynı pozisyonda takılıdır; bu da bütün soket büyüklüklerinde tek bir köprülemeyi mümkün kılar. Bu sayede, ince RIF-0 soketi geniş RIF-4 soketiyle sorunsuz bir şekilde bağlanabilir. Bunun dışında RIF-0 ve RIF-1 soketlerinde, kablo çıkışında gruplanmış kontağın köprülenmesi mümkündür (Bağlantı 11), böylece soketler artık birbiriyle karıştırılmaz. Giriş tarafında olduğu gibi RIF-0, bir çoklu köprüleme olanağı sunar. İlaveten RIF-1 soketi güvenli  anahtarlama akımını yükseltmek amacıyla rölenin her iki PDT gruplanmış kontağın içeriden köprülenmesini de destekler. Ayrıca gruplanmış kontak komşu RIF-1 modülüne de köprülenebilir.
 

 

Kapsamlı Aksesuar Gamı

Sözü edilen köprülemelerin yanı sıra Rifline complete ürün gamı, Clipline complete modüler klemenslerinin başka aksesuarlarına da uyum sağlar. Röle modülleri, örneğin ayırma koluna takılabilen standart etiket şeritleri ile etiketlenebilir. Buna ilaveten, soketlerin üzerindeki etiket taşıyıcılara da başka işaretler takılması mümkündür. Bağlanan iletkenlerin kontrolü için, Clipline-complete ürün portföyünde test adaptörleri mevcuttur; bunlar bağlantı (sıkıştırma) noktasındaki öngörülen test deliğine takılır.
 
Rifline-complete, Clipline-complete'in bilinen malzemelerinin dışında kendi aksesuarlarına da sahiptir.
 

 
Şekil 4: Rifline complete, Clipline complete modüler klemenslerinin aksesuarıyla geliştirilebilir.


Buna, geçme fonksiyon modülleri ile zaman modülü dahildir. Fonksiyonel geçmeli modüller, RIF-1, RIF-2, RIF-3 ve RIF-4 soketleriyle kombineli olarak kullanılır. Uygulamaya bağlı olarak bir adet durum LED'i, DC uygulamaları için bir adet ters polarite koruma diyotunun yanı sıra, endüktif ters polarite geriliminin sönümlendirilmesi için bir koruma devresi verilir.
 

Zaman Rölesi İçin Hızlı Değişim

RIF-T3-24UC zaman modülü, standart röleyi bir zaman rölesine dönüştürür. Bu durumda, üç zaman fonksiyonu ile dört zaman aralığı, 13 milimetre kalınlığındaki bir gövde içinde kullanıma hazırdır. Zaman modülü, evrensel olarak RIF-1, RIF-2, RIF-3 ve RIF-4 soketlerine takılabilir.
 


Şekil 5: Rifline complete geçmeli zaman modülü sayesinde röle modülünden zaman modülüne dönüştürülür

 
RIF-T3-24UC, başlatmayı geciktirici, pals zaman ve flaşör olarak üç ayrı zaman fonksiyonunu destekler. Başlatmayı geciktirme, rölenin gelen giriş geriliminde ayarlanan zamandan sonra çalışacağı anlamına gelir. Pals zaman fonksiyonu, gelen giriş geriliminde röleyi hemen açmaya ve belirlenen zamanın sona ermesinin ardından, giriş gerilimi hala mevcut olmasına rağmen kapatmaya yarar. Flaşör fonksiyonunun seçilmesi halinde röle, tanımlanan süre sona erene kadar gelen giriş geriliminde açık kalmaya devam eder. Akabinde, aynı zaman dilimi boyunca kapalı durumda kalır ve yeniden başlar. Yani döngü baştan başlar.

Ayarlanacak olan zaman, 0,5-10 saniye, 5-100 saniye, 0,5-10 dakika ve 5-100 dakika şeklinde dört aralığa ayrılmıştır. Aralıklar DIP switch ile belirlenir. Hassas ayarlama bir potansiyometre yardımıyla yapılır. Rifline complete ürün gamının röleleri, bu yöntemle sadece birkaç adımda evrensel zaman rölelerine dönüştürülür.
 

 

Röleyi Takım Kodu ile veya Bileşenlerini Ayrı Olarak Sipariş Edebilirsiniz

Kullanıcı, Rifline Complete ya komple monte edilmiş röle modülü olarak ya da evrensel olarak monte edilebilir modül sistemi şeklinde satın alabilir. Komple modüller standart gerilim seviyesindeki basit siparişler içindir. Bu durumda soket, röle, ayırma kolu ve geçme fonksiyon modülü takım halinde teslim edilir. Böylece kullanıcı, kendi sisteminde sadece bir sipariş verir ve doğrudan kurulabilecek bir röle modülü kendisine teslim edilir. Özel gerilimler söz konusu olduğunda röleyi kendisi oluşturmak isterse, Rifline complete ürün gamının bileşenlerini tek tek sipariş edebilir. Böylece her kullanıcı, bireysel isteklerine uyarlanmış olan bir röleyi oluşturabilir.
 

 

Her Röle Tipi İçin Çok Yönlü Röle Tabanları

6,2 milimetre genişliğindeki RIF-0 tabanına tek kontaklı ince minyatür röle takılır. Bu tabana iki röle takılabilir: Bir PDT çıkışlı RIF-0-BPT/21 veya bir N/O kontak çıkışlı RIF-0-BPT/1. Hem mekanik hem de Solid-State röleler kullanılabilir. Giriş gerilimi, 12V DC veya 24 V DC olabilir. Maksimum 250 V AC/DC ve 6 A akım çalıştırılabilir. Minyatür güç rölelerinin bir veya iki kontakla takılması halinde, RIF-1-BPT/2X21 soketi daha uygundur. Burada da, elektromekanik ve Solid-State rölesinin kullanılması mümkündür. Maksimum anahtarlama gerilimi 230 V AC/DC ve köprülenmiş grup kontağının anahtarlama akımı 13 A seviyesindedir.

RIF-2-BPT/4X21 soketi, dört adede kadar PDT kontaklı endüstriyel röleleri için uygundur. Maksimum 250 V AC/DC anahtarlama geriliminde, 12 A'lik bir anahtarlama akımı uygulanabilir. RIF-3 soketleri, oktal röleye izin verirler. RIF-3-BPT/2X21, iki anahtarlama çıkışına sahipken, RIF-3-BPT/3X21 cihaz seçeneğinde bu sayı üç anahtarlama çıkışına yükselir. Her iki soket, maksimum 250 V AC/DC ve 12 A ile çalışır. Nihayetinde Rifline-complete porföyü, RIF-4-BPT/3X21 soketi ile güç rölesi için üç adede kadar anahtarlama kontağı çözümünü kapsar. Burada azami anahtarlama verileri 400 V AC, 250 V DC ve 16 A'dir.



VİDEO : Modüler Röle Sistemi Tanıtımı



 



 
VİDEO : Röle Kablo ve Aksesuarlarının Kolay Montajı






Hazırlayan:

Kerem KÖKEL

Phoenix Contact Türkiye - Endüstriyel Elektronik Ürün Grubu Yönetmeni


Kaynak:



 

Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar