elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Li-Fi:
Kablosuz Bağlantıda Yeni Teknoloji

Bilim adamları Wi-Fi teknolojisine alternatif olacak olan yeni bir kablosuz bağlantı geliştirdi: Li-Fi. Wi-Fi'den daha hızlı aynı zamanda daha ucuz ve tasarruflu olan Li-Fi teknolojisi nasıl çalışır? Li-Fi'n avantaj ve dezavantajları nelerdir?



A- A+
25.10.2013 tarihli yazı 25317 kez okunmuştur.
Çinli bilim adamlarına göre wi-fi bağlantısı olan ampuller hayatımıza bir adım daha yaklaştı. Şanghay Fudan Üniversitesi'nden Profesör Chi Nan "Bu mikroçipli ampullerin ürettiği veri hızları 150 megabit / saniye (Mbps)'e yaklaşabiliyor." diyor. Araştırmacılar, 1 W'lık LED ampul ile 4 bilgisayarın yüksek veri hızında internete bağlanabileceğini söylüyor. Fakat uzmanlar şu an başlangıç aşamasında olduklarını, daha fazla kanıt araştırdıklarını, malesef şu an için bu buluşu destekleyen bir fotoğraf ve videoya sahip olamadıklarını ifade ediyor.
 
 

Görünür ışık iletişimi olarak da adlandırılan Li-Fi, ortalama geniş bant bağlantılarına göre daha hızlı ve ucuz olacak. Li-Fi, LED ampullerin şu an için her yerde kullanıldığını düşünecek olursak diğer kablosuz haberleşmelere göre daha enerji tasarruflu olacağa benziyor.

 

 
Görünür ışık elektromanyetik sepektrumun bir parçasıdır ve radyo sepektrumundan 10.000 kat daha büyüktür, yani potansiyel olarak sınırsız kapasiteye sahiptir.
 
Fakat malesef her teknolojinin olduğu gibi bunun da kötü tarafları yok değil. Örneğin; ışığı engellediğiniz zaman iletişiminiz kopacak ve sinyal kesilecektir. Ama bu bakış açısı da bir açıdan güvenlik sayılabilir. Çünkü ışık, radyo sinyalleri gibi duvarlara nüfuz edemez. Fakat normal wi-fi sinyallerini yan tarafa geçmesin diye kesmek gibi bir lüksümüz yok...
 
 


Profesör Chi, bu teknolojinin emekleme aşamasında olduğunu önemle belirtiyor. Chi gelişmenin hızlı olabilmesi için mikroçiplerde ve optik haberleşme kontrollerinde büyük ilerlemelerin kaydedilmesi gerekli olduğunu söylüyor.
 
Ekip, 5 Kasım'da Şanghay Uluslararası Sanayi Fuarı'nda başlangıç aşamasında olan Li-Fi kitlerini göstermeyi umuyor.



Kaynak:


► BBC.co.uk
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.