elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İndüksiyon Lambaları vs. Diğer Lambalar |
Karşılaştırma

Bu yazımızda indüksiyon lambalarının diğer lamba türleriyle olan karşılaştırma grafiklerini ve verilerini inceleyeceğiz. Sizlerden gelen sorular neticesinde; "LVD radyasyon yayar mı?, LVD çevre sağlığını etkiler mi?, Bobinli olması ömrünü kısaltır mı?" gibi bir çok soruya cevap aradık...



A- A+
24.10.2013 tarihli yazı 16678 kez okunmuştur.
İndüksiyon lambalarının  (diğer isimleriyle "LVD,elektro lamp") ne olduğu ve nasıl çalıştığına dair bilgileri bir önceki yazımızda vermiştik. İndüksiyon lambaları birazdan da değineceğimiz tüm özellikleriyle diğer tüm lamba türlerine daha üstündür. Gerek tasarruf oranlarıyla gerek kullanım süresiyle ve diğer tüm yönleriyle daha tercih edilebilir olduğu artık resmen kabul görmüştür. Mevcut lamba tipleri ile değişim yapıldığında, yatırım maliyetini yaklaşık 1 ile 2 yıl arasında amorti etmektedir.



Daha önceki yazımızda en çok kritiği yapılan konulardan biri de indüksiyon lambalarının LED lambalarla karşılaştırmasıydı. Bu yazımızda bu konuya değinmek istedik.


İlk olarak indüksiyon lambalarının LED'lerle olan genel karşılaştırmasına değinelim:


► Piyasadaki geleneksel aydınlatmaları LVD ile değiştirebilirsiniz. Yani LVD'nin pazar alanı çok büyüktür. LED'ler ise yıllardır gelişti, yaşantımızın her anında kullanılır oldu, ama yapılan araştırmalarda veriminin çok düşük olduğu görüldü (LED'lerin verimsiz olduklarına dair araştırma için buraya tıklayın.).

► LVD piyasasında büyük ölçekli üretimler gerçekleştiği takdirde maliyeti de diğer geleneksel aydınlatma piyasası gibi olacağı ve yaygınlaşacağı şüphesiz. LED'lerin bazı alanlarda kullanımında sınırlı pazarı bulunmasından dolayı yüksek maliyet içerebiliyor.

 LVD'nin kullanım alanları; 
Endüstriyel, ticari, sokak, tünel, köprü, bahçe, tarım, reklam gibi aklınıza gelebilecek her yerde kullanılabilir.. LED'lerin kullanım alanları; Trafik sinyal, araç arka farlar, cep telefonu ekranı, fonsiyonel aydınlatma projeleri ile sınırlıdır.

 LVD'ler çok çeşitli aydınlatma projelerinde kullanılmıştır. Sanayileşme hızı kanıtlanmıştır. LVD'ler 2003 yılında bulunup günümüzde hızla artan kullanım ivmesine sahiptir. LED ise 1968 yılında bulunmuş olup teknolojik gelişmelerle birlikte son yıllarda pek de büyük bir atılım yapmamıştır.
 


Kullanım Ömrü Karşılaştırması*




Efektif Lümen Karşılaştırması*



Diğer Karşılaştırmalar



İndüksiyon lambaları yani diğer adıyla LVD'ler için daha fazla ömür, yenileme masraflarında düşüş demektir. Bakım maliyetlerinin azlığı, ulaşılması zor bölgeler, tünel ve yol gibi meşgul yerler için önemli bir avantajdır. Yüksek ve düşük işletme sıcaklık limitleri, acil durum kullanımları ve ekstrem iklimler için çok uygundur.


Sorular ve Cevapları

LVD'ler radyasyon yayar mı? LVD'lerin çalışma prensibi dolayısıyla içerisinde kullandığı radyasyon nükleer radyasyon olmayıp, örneğin evlerimizde kullandığımız ısıtma cihazlarındaki gibi bir radyasyon söz konusudur. Yani LVD'ler radyasyon açısından bir sağlık riski taşımaz.

LVD'ler içerisinde bulunan cıvadan dolayı sağlığı etkiler mi? Cıva gaz halinde bulunduğu zaman ortama nüfuz eder, LVD'lerde cıva katı halde bulunduğundan sağlık açısından bir problem teşkil etmemektedir.

LVD'nin bobinli bir sistem olması ömrünü kısaltır mı? Bir lambanın ömrünün kısalması için içerisinde ısının bulunması gerekir. LVD'lerde ısınma sorunu olmadığı için ömrü kısalması gibi bir durum söz konusu olamaz. 



80 W'lık İndüksiyon Lambalı (LVD) Bir Sokak Lambası İçin;

 Elektrik sarfiyatları eşit miktarda alındığında lamba ömrü LVD'lerde 100.000 saat, LED'lerde 40.000 saattir. 
 Tesisat maliyeti saat başına LED'lerde LVD'lere göre yaklaşık 4 kat daha fazladır.
 Yıl maliyeti LVD'lerde 41 € iken, LED'lerde 71 €'dur.




(*) Verilen değerler ortalama değerlerdir.


Kaynaklar;

Danışman: Renso Energy, Yusuf URKAÇ
lvd.cc
Umut Telekom

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar