elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Deprem Akıllı Telefonlar Sayesinde Algılanacak Mı?

Deprem olduğunda bir çoğumuz depremi, haberler, twitter, facebook gibi sosyal paylaşım siteleri sayesinde öğreniriz. Artık akıllı telefonlarda ki algılayıcılar depremlerin anında algılanması için bir potansiyel vaat ediyor. Daha önce QCN (Quake-Catcher Network) denilen bir projede uygulanan bu sistem akıllı telefonlarda uygulanmaya çalışılıyor. Ayrıntılar haberimizde...



A- A+
04.12.2013 tarihli yazı 11382 kez okunmuştur.

QCN Nedir?


QCN (Quake-Catcher Network) bilgisayarların sabit diskinde yer alan ve asıl amacı, sarsıntı anında veriyi korumak olan algılayıcıların depremleri tespit etmek için kullandıkları bir projeydi. Quake Catcher Network nasıl, ne zaman ve nerede bir deprem olacağını, internete bağlı bilgisayar tarafından algılayıcılar aracılığıyla yer kabuğunun hareketi de izlenerek öğreniliyordu.



►İlginizi Çekebilir: Algılayıcılar |Sensörler
 

Bu Sistem Nasıl Çalışır?


QCN yazılımını bilgisayarınıza indirebilir ve bu sitemi sizde kullanabilirsiniz. Şu anda belirli Mac, PPS, intel dizüstü bilgisayarlarında desteklenir. Nasıl çalıştığına biraz daha ayrıntılı şekilde bakalım. Hareket algılama ağına sahip bilgisayar tarafından oluşturulan bir ağdır. Bilgisayarlar akselerometre(ivme ölçer) denilen titreşim hareketlerini takip ederler, eğer kuvvetli yer kabuğu hareketlerine rastlarlarsa bunu QCN sunucularına gönderirler. Sunucular sinyalleri ortadan kaldırıp depremin neyden dolayı meydana geldiğini belirler. Algılayıcılar sayesinde, sismik kayıtlar, bilgisayarınızın konumu, algılayıcı tipi çevrimiçi olarak paylaşılır. (Kullanıcılar bilgisayar konumunu paylaşmazlarsa gönüllü olmaları istenmiyor.)
 
 
QCN tarafından kullanılan sensörler 2 kategoriye ayrılır:

1.Mobil Sensörler: Genellikle, diz üstü bilgisayarlarda, cep telefonlarında, oyunlarda, elektronik cihazlarda kullanılır. Ne yazık ki bu cihazlar mobil oldukları ve yere sabitlendikleri için büyük bir deprem oluştuğunda sabitlendikleri yerden çıkarlar yada sarsılırlar. Bu nedenle ideal olduğu söylenemez.




2.USB Sensörler: Bu sensörler yere monte edilir ve usb kablo ile bilgisayara bağlanabilir. Mobil sensörlere göre daha az gürültü, iyi çözünürlük ve 3D özelliğini içerir. Mobil aygıtlara göre daha çok avantajlıdır.
 

Akıllı Telefonlarda Durum Ne?


Yapılan çalışmalarda, akıllı telefonların yürüme veya koşma sırasındaki sallanmayla deprem sırasındaki sarsıntıyı ayrıt edebildiği görülmüş. Bu akıllı telefon uygulaması tek bir merkez üssüne bağlı olup sarsıntıdan bir kaç saniye yada bir dakika içinde uyarı sağlayabilecek. Bir deprem başlarken hızlı bir şekilde algılayıp, depremin konumunu ve gücünü belirtmek için algoritmaları kullanabilecek ve muhtemel etkilenebilecek olan bölgelere uyarı vererek bildirecek. QCN çok da fazla rağbet görmemişti, belki akıllı telefonlar üzerinde geliştirilecek benzer bir fonksiyon ilginin daha fazla olmasını sağlar.
 
 
Kaynak:

qcn.standfor.edu
tubitak.com
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.