elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gorilla Glass 4 |
Kırılmayan Ekranlar Hayal Değil

Her ne kadar cep telefonlarımız son 10 yılda çok büyük değişimler geçirip bizlere imkansız gibi görünen özellikleri sunsalar da hepimizin aradığı bir özelliği çok fazla sağlayamadılar. Sağlamlık, bütün telefonların ortak problemi oldu ve artık insanların telefon satın alırken ilk olarak sorguladığı konu haline geldi. Artık bazı şeylerin değişme zamanı gelmiş olabilir? Nasıl mı? Yazımızda yeni ekran teknolojilerinden Gorilla Glass 4’ü ve onun sağlayacağı faydaları inceleyeceğiz.



A- A+
28.11.2014 tarihli yazı 27417 kez okunmuştur.
Gorilla Glass ekranlar bugün birçok akıllı telefonun ön yüzeyini kaplıyor. Günümüzde en üst segment telefonlarda Gorilla Glass 3 modeli bulunuyor ancak Gorilla Glass 3’ün dayanıklılığına rağmen bugün hala en büyük problem, düşmeyle oluşan kırılmalar ve çatlamalar.

Corning firması geçtiğimiz günlerde Gorilla Glass 4’ü piyasaya tanıttı. Corning, yaptığı açıklamada, insanların en çok tecrübe ettiği telefon düşürme şekillerini simule ederek yüzlerce analiz gerçekleştirildiğini ve bu sayede Gorilla Glass 4’ün ortaya çıktığını söylüyor.

 

Telefonlarda En Çok Kullanılan Ekran Teknolojileri

 

►Soda Ekranlar


Bu ekran tipi, aralarında en ilkel teknoloji olmakla birlikte, düşme testlerinden geçme ihtimali çok düşük olan bir yapıya sahip. Corning’in testlerinde de çok nadir kırılmamayı başaran soda ekran, bu açıdan Gorilla Glass’ın önceki versiyonlarından bile çok geride.


►Alüminosiliket Ekranlar


Gorilla Glass’ın ekran tipi olan bu teknoloji, kırılmama konusunda rakiplerine göre öne çıkmaya başladı. Bu ekranların en büyük dezavantajı çizilme konusunda hala devrimsel yenilikler getirememiş olması. Gorilla Glass 4 de aynı ekran bileşimine sahip olduğundan kırılmama konusunda bir devrim olsa da çizilmemeyi en fazla Gorilla Glass 3 kadar sağlayabiliyor. Gorilla Glass kullanan bazı büyük telefon üreticileri Samsung, HTC, Microsoft, LG, Motorola ve Apple. 
 



►İlginizi Çekebilir: Akıllı Telefonlar Akıllı Yaşamlar

 

►Safir Ekranlar


Safir ekran üretimi, diğer ekranların üretimine nazaran daha zahmetli ve daha verimsiz olduğundan artık çok fazla tercih edilmese de çizilmeme konusunda Gorilla Glass’ın çok ilerisinde. Daha öncesinde Apple’ın akıllı ürünlerinin tamamının safir ekrana geçmesi planlanmıştı ancak üretici kanadındaki yetersizlikler Iphone 6’nın ekranında safirden vazgeçilmesine sebep olmuştu. Iphone 6 yine de safirden tamamen vazgeçmiş değil. Çizilmeme özelliği safir camların Iphone’un arka kamerasında yer almasını sağladı.
 
 

Corning'in Test Sonuçları

1 metre yükseklikten yere bırakılan, sert ve pürüzlü yüzeye düşen ekranların testlerinin sonuçlarında Gorilla Glass 4’ün bir önceki Gorilla Glass 3’e göre iki kat daha dayanıklı olduğu ortaya çıktı. Düşme deneylerinden %80 sağlam kurtulan bu cam yine de size sonsuz güven sağlamamalı, çünkü bu %80'lik başarı, camın direkt yere temas ettiği yere paralel düşme deneylerinden elde edildi, telefonların köşelerinin yere çarpmasıyla oluşan kırılmalar için Gorilla Glass’ın ötesinde telefon üreticilerinin getireceği yeni çözümler de önemli, çünkü o kırılmaların sebebi büyük ölçüde telefonun dış kaplamasındaki yetersizliklerden kaynaklanıyor.
 
 
Corning, yeni Gorilla Glass’ı birçok telefon üreticisine şimdiden göndermiş durumda. Tahminler birkaç aya kadar Gorilla Glass 4’ün, telefonlarda yer almaya başlayacağı yönünde.
 
Kısacası, kırık telefon ekranları tarihe karışmaya çok yaklaştı. Akıllı telefonların, aynı anda Nokia 3310 sağlamlığı edinebileceği günler çok uzakta olmayabilir.
 

 
Kaynak:
►Extreme Tech
►Forbes
►Corning

Anıl EKER Anıl EKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.