elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Matematiksel Modele Göre Zamanda Yolculuk Mümkün

Zamanda yolculuk hep merak konusu olmuştur. British Columbia Üniversitesi’nden Ben Tippett, son yayınladığı çalışmasında zaman yolculuğunun matematiksel olarak mümkün olduğu ispatladı.



A- A+
29.05.2017 tarihli yazı 8532 kez okunmuştur.
British Columbia Üniversitesi’nden Ben Tippett ve Maryland Üniversitesi’nden David Tsang Matematik ve Fizik teoremlerinden yola çıkarak zaman yolculuğu için yeni bir matematiksel kuram geliştirdiler. Bu kurama göre oluşturdukları zaman makinesi modeline  ise TARDIS ismini verdiler. TARDIS'in zamanda yolculuk yaparken ışıktan daha hızlı olacağı belirtiliyor.

Zaman makinesi fikri aslına bakılırsa çok daha eskilere dayanmakta. 1885 yılında  H.G. Wells’in Zaman Makinesi (Time Machine) isimli kitabındaki karakterler kendi zaman döneminden 800,000 yıl ötesine yolculuk yapmakta. Sonrasında ise bilim insanları bu fikir üzerine eğilip bunun matematiksel olarak mümkün olup olmadığı hakkında araştırmalar yaptılar. Bu konuda en etkili çalışmayı öne sürdüğü genel görelilik teorisinde  Albert Einstein gerçekleştirdi.

 

Ben Tippett’e göre insan zamanda yolculuğu sadece kurgu olduğunu düşünüyor. Biz de  bunun gerçekleşmeyeceğini düşünme eğilimindeyiz. Fakat matematik bunun olabileceği göstermekte. Tippett ve Tsang zamanda yolculuğu teorik olarak mümkün olabileceğini kanıtlamak için Einstein’ın genel görelilik teorisini  geliştirdikleri matematiksel formülde kullandılar.
 


►İlginizi Çekebilir: Einstein'ın Büyük Fikri

Tippett, zaman makinesi modelinin yolcuların kullanımı için kavisli uzay-zaman yöntemini kullanmakta. Model, zamanın yüksek kütleli nesnelerin etrafında eğrilebileceğini ve dairenin bizi zamanda taşıyabileceğini  varsayar. Verilen TARDIS ismi aslında Uzay-Zamanlı Geçişli Olası Retrograd Alan anlamına gelmekte.

Ancak, Tippet ve Tsang’a göre şu anda, TARDIS'in inşaatı mümkün değildir,  uzay-zaman düzleminde bükülebilecek bir malzemeye günümüzde sahip değiliz.
 

Kaynak:


fossbytes
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.