elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Jet Motoru Görünümlü Rüzgar Türbini

FloDesign şirketinin ürettiği yeni nesil rüzgâr türbini, bu alanda harcanan parayı yarı fiyatına düşürebilecek seviyede. ‘Rüzgar Jeti’ olarak adlandırabileceğimiz bu yenilikçi rüzgâr türbini tasarımı, rüzgardan elde edilen enerjiyi belirgin bir şekilde artırırken masrafları da azaltıyor.



A- A+
24.10.2016 tarihli yazı 13322 kez okunmuştur.
FloDesign şirketi, geleneksel rüzgar türbinlerinin performansını unutturacak olan jet motoru teknolojisini kullanıyor. Geleneksel rüzgâr türbinlerinde, gelen havanın yarı miktarı içeri doğru girmektense kanatların etrafına yayılmaktadır. Betz limitine göre normal bir rüzgar türbinin gelen rüzgarın %59.3'ünü kullanabilmektedir.

Tasarlanan rüzgâr jeti, türbin kanatlarını dış tabakayla kaplayarak havanın direkt olarak kanatlara gelmesini sağlıyor. Daha yoğun gelen rüzgarla artan türbin hızı, enerji üretimini artırıyor. Yani geleneksel rüzgar türbininin kanatlarının iki kat daha büyük olduğunu düşünürsek, jet motoru tasarımıyla aynı iş yapabileceğini söyleyebiliriz.

 

"Rüzgar Jet"lerinin kompakt tasarımı, bu türbinlerin daha yakın olarak konuşlandırılmasına yardımcı olarak daha fazla enerji üretmeyi sağlıyor. FloDesign'ın CEO2su Stanley Kowalski daha önce ki denemelere ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Bu yaptığımız tasarım yeni değil. Fakat daha önceki tasarımlar çok büyüktü ve pratik değildi ya da iyi performans sergilemiyordu. Çünkü kanatlar rüzgârın geliş yönüne göre 3-4 derece gibi düşük açıyla diziliyordu. Yeni tip kanatlar ise daha küçük olmakla beraber 15-20 derecelik açıyla rüzgârın geliş yönünden uzaklaşıyor."

"Rüzgar Jeti"nin ön tarafı adeta jet motorunun hava alan bölümünü anımsatıyor. Gelen hava akımı ‘stator’ olarak bilinen sabit kanatlara çarpıyor. Statorlar da hava akımını ‘rotor’ adlı hareketli kanatlara iletiyor.

 

Rotor döndükten sonra, rotordan gelen hava dışarıdaki havaya nazaran daha yavaş bir şekilde seyrediyor. Hızlı hareket eden hava ise dış kaplama sayesinde rotorların arkasındaki bir bölüme naklediliyor. Daha sonra da yavaş hava akımı, hızlı hava akımının yardımıyla hızlanıyor. Ayrıca bu mekanizma "Rüzgâr Jeti"nin daha fazla hava emmesi için türbin kanatlarının arkasında düşük basınçlı bir ortam sağlıyor. Akıllarda olan tek soru ise bu türbinlerin yapımı ve bakımı. FloDesign şu anda bu türbinlerin prototipine sahip. Şirketin hedefi ise 1 Megavatlık türbinler üretmek.




Kaynak:

wonderfulengineering

Yazar: Talha İstanbullu

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.