elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İlk Yapay Zeka Teknoparkı İnşa Ediliyor

Çin, ülkenin başkenti Pekin’in batısındaki Mentougou bölgesinde, 2.1 milyon dolarlık maliyet ile tarihteki ilk yapay zeka teknoparkını kuracak. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
16.01.2018 tarihli yazı 7448 kez okunmuştur.
Günümüzün en heyecan verici teknolojilerinden biri olan yapay zeka, gün geçtikçe hayatımızda daha çok yer edinmeye başladı. Bu durum neticesinde de dünyadaki en gelişmiş ülkeler, yapay zeka teknolojisinde dünya lideri olmak için elinden geleni yapmaya devam ediyorlar.

Çin geçen yıl, 2030 yılına kadar yapay zekada dünya lideri olmayı planladığını açıklamıştı. Bu plan doğrultusunda, yapay zeka araştırmalarının yapılacağı, yaklaşık olarak 55 hektarlık alana yayılacak olan teknoparkın projesi, geçtiğimiz günlerde tamamlandı.
Yapay zeka teknoparkının, hazırlanan projeye göre 5 yıl içinde Çin’de inşa edileceği duyuruldu. Kurulacak olan teknoparkta, ulusal düzeydeki bir yapay zeka laboratuvarının yanında çeşitli araştırma merkezlerinin kurulmasını sağlamak için; yurtdışındaki üniversitelere, araştırma enstitülerine ve yaklaşık olarak 400 firmaya ev sahipliği yapması bekleniyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka ve Çin Odası Deneyi

Yapay zeka teknoparkında odaklanılacak teknolojiler ise; büyük veri, biyometrik tanımlama, derin öğrenme ve bulut bilgiişlemi olacak. Devlet destekli haber ajansı Xinhua, bu teknoparkta ayrıca; 5G mobil internet ve süper bir bilgisayar üretilmesinin de planlandığını bildirdi. Çin’in bu alanlar üzerine çalışan işletmelerin ilgisini çekmesi, AI teknolojisinin hızla ilerlemesini sağlayarak toplumun yaşamını büyük ölçüde değiştirebilir.

Çin’in küresel alanda yapay zeka lideri olmak için 2013 yılında başlattığı program çerçevesinde, endüstri alanına 150 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığı biliniyordu. Bu bütçeden kullanılarak yapılacak projelerden bir tanesi de 2.1 milyar dolar maliyetle yapılması planlanan, yapay zeka teknoparkı oldu. Yüksek bir maliyete yapılacak teknoparkın, yıllık 7.1 milyar dolar gelir getirmesini beklediklerini düşünürsek, oldukça kazançlı bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz. Her şeyin planlandığı gibi gitmesi sonucunda Çin; zaten dünyada baskın olan ekonomik güç konumunu, daha da güçlendirmiş olacak.

 

Çin’in Yapay Zeka Teknolojisindeki İlerleyişi

Çin’in insan görünümlü robotları geliştirmesi, yapay zeka (AI) tarafından çalıştırılan bir insansız polis karakolunu açmayı planlaması, hasta bilgilerini yakalamak ve analiz etmek için bir robot tasarlaması üzerine bir de inşa edilecek olan bu yapay zeka teknoparkı; başta akıllı şehirler ve askeri teknolojiler olmak üzere Çin’in yapay zekayı ticarileştirme faaliyetlerini hızlandırdı. Çin’in yapay zeka üzerindeki bu ilerleyişi rakip şirketlerin kaygılarını en üst seviyelere çıkardı.
 

Google ve Amazon gibi rakip şirketler, Çin'in gerçekleştirdiği yapay zeka projelerine kaygılanarak, AI teknolojisine ağırlıklı olarak yatırım yapmaya başlamıştı. ABD firmalarından Google, geçen ay yaptığı açıklamada arama motorları Çin'de engelli olduğu halde, yerel yetenekleri hedefleyen Pekin merkezli bir yapay zeka araştırma ekibi kurabileceğini belirtmişti.

Yapay zeka teknolojisindeki bu ilerlemelerin hayatımıza ne gibi etkisi olacağı tam olarak bilinmese de dünya şirketlerinin bu alanda elinden geleni yapması, yapay zekanın hayatımızın bir parçası olmaya devam edeceğinin bir kanıtı ve Stephen Hawking’in de söylediği gibi “Yapay zekalar, insanlığın başına gelen ya en iyi şey ya da en kötü şey olacaklar.”

Yazar: Serap Uygur

Kaynak:


Futurism
Reuters

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.