elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Pili Verimliliğinde Yeni Rekor

Avustralya'da bulunan University of New South Wales'daki bir araştırma ekibi mümkün olduğunca yüksek verimle doğrudan elektrik elde edebilen güneş piliyle sektörde yeni bir rekora imza attı. Araştırmacılar güneş pilinde nasıl maksimum verime ulaşılabileceğini gösterdiler. Bu gelişme güneş enerjisi sektöründe bir dönüm noktası olabilecek nitelikte. Geleceğin alternatif enerji kaynağı olarak görülen güneş enerjisiyle ilgili yaşanan bu gelişmenin detayları haberimizde.



A- A+
07.06.2016 tarihli yazı 12502 kez okunmuştur.
University of New South Wales mühendisleri güneş ışığını %34,5 verimlilikle elektrik enerjisine dönüştürebilen yeni bir güneş pili elde ettiler. Üretilen bu sistemle, enerji dönüşümünde teorik sınırlara daha da yaklaşılmış oldu. Dr. Mark Keevers ve Profesör Martin Green, rekoru 28 santimetrekarelik dört eklemli prizmaya gömülü bir panel ile kırdılar. Güneş paneli piyasasında yeni sayılan bu konfigürasyon güneş ışınlarını dört banda bölünebilmesini sağlıyor. Böylece her bir kirişte çok daha fazla miktarda enerji değerleri elde edilebiliyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Güneş Panelleri ve Nanoteknoloji


University of New South Wales'daki bu ekip daha önceleri güneş pilleriyle yoğunlaştırıcı kullanarak %40 verimlere kadar çıkmışlardı. Ancak bu verimi elde ettikleri panel çok daha geniş (800 santimetrekare) bir yüzey kaplıyorken gerçekleştirdikleri yeni rekor çok daha küçük alanda ve yoğunlaştırıcı kullanılmadan kırıldı. Martin Green verimliliğin uzun yıllardır bu değerlere ulaşmadığını ve gerçekleştirilen bu rekorun Alman araştırmacıların çalışmalarında 2050 yılına kadar ulaşılması gerekilen bir hedef olarak görüldüğü gerekçesiyle oldukça dikkat çekici bir durum olduğunu söyledi. Green Avustralya'nın fotovoltaik piller üzerinde yaptığı araştırmalarının ülkeye 8 milyar dolardan daha fazla bir ekonomik gelir sağladığını da ekledi. Ayrıca proje yetkililerinden Dr. Keevers bu sonucun güneş pilleri üzerinde devamlı araştırmalar ve geliştirmeler yaparak çok daha iyi değerlere ulaşabilmek açısından gerçekten cesaret verici olduğunu söyledi.
 

Araştırma  Avustralya Yenilebilir Enerji Temsilciliği (ARENA) tarafından 1.4 milyon dolarlık bir mali yatırımla destekleniyor. Sadece UNSW'nin sağladığı verimlilik kazanımının önümüzdeki on yıl içerisinde ülkeye yerli elektrik alanında 750 milyon dolarlık bir tasarruf sağlayacağı düşülüyor. Bu veriler güneş enerjisi sektöründeki araştırma ve geliştirmenin ülkeler ve ekonomileri bazında ne derecede önemli olduğunu gösteriyor. UNSW bu hücreleri icat etti ve şuan küresel bazda ticari bir gelir kaynağı haline getirmeye çalışıyor.
 


Takım, yakın zamanda böyle bir rekorun yakın zamanda ev yada ofis gibi bir ortamda bulunabilecek bir yöntemle kırılabileceğini hiç beklemiyorlardı. Ekip şu an ürünü daha ucuza üretmek ve yakın gelecekte yoğunlaştırılmış ayna kullanımıyla güneş kulelerindeki karmaşıklığı azalttığını görmek için çalışıyor. Bu arada verimlilik kazanımları ayrıca daha ucuz ve daha esnek olan organik güneş pillerinin geliştirilmesiyle de gerçekleştiriliyor. Fakat bu yöntemin yukarıdaki değerlere ulaşabilmesi için daha uzunca bir yol var gibi görünüyor. Son olarak şubat ayında elde edilen organik güneş pili verimindeki en yüksek değer %13.2 olarak kaydedilmişti.

 
 

Kaynak:


gizmag
sciencedaily
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.