elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Büyük Güneş Enerji Tesisi:
BENBAN

Dünyanın en büyük güneş enerji tesisi Benban Güneş Tesisi için çalışmalara başlandı. Tesis, Mısır'ın Aswan kentinin yakınlarında bulunuyor ve yüz binlerce kişiye güç sağlanmayı amaçlıyor.



A- A+
01.03.2018 tarihli yazı 11776 kez okunmuştur.

Benban Güneş Enerji Tesisi

Güney Mısır’ın Aswan kentinde, 37 dönümlük bir arsada kurulması planlanan dünyanın en büyük güneş enerji tesisi için harekete geçildi. ‘Benban Güneş Enerji Tesisi’ olarak adlandırılan proje için 653 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Projenin 2019 yılının ortalarından önce tamamlanması beklenmektedir. Tesisin kurulacağı alanın dünyanın en iyi güneş ışığına sahip alan olduğu bilinmektedir.
 
Benban Güneş Enerji Tesisi, 32 enerji santralini bünyesinde barındırabilecek şekilde tasarlandı.  Tesis tamamlandığında 1650 megawatt elektrik enerjisi üretebilecek. Bu da, tesisin yüz binlerce ev ve iş yerine gerekli gücü sağlayabileceğini göstermektedir. Benban Güneş Tesisi, 2019 yılının ortalarında 1.6 - 2.0 GW aralığında gücü hedeflemektedir. Şu anda tesiste 29 adet enerji santrali, yaklaşık 1.8 milyar dolarlık finansman aldı. Bu 29 santral yaklaşık 1.5 GW güç anlamına gelmektedir.
 
 

Elektriği Yenilenebilir Kaynaklardan Üretmek

Tamamen özel işletmeler tarafından inşa edilecek olan bu güneş enerji tesisinin son teknoloji ve yeniliklerle gerçekleşmesi mümkündür. Bunun yanı sıra, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmek de projenin önemli bir parçasıdır. Mısır şu anda oldukça pahalı olan ve ithal edilen hidrokarbonlar ile çalışan enerjiye bağımlıdır. Ancak Mısır’ın yıl boyunca güneşli günler yaşadığını fark eden yetkililer ve yatırımcılar, bunu Benban Güneş Enerji Tesisi’ni kurarak değerlendirmek istediler. Bu proje sayesinde 2022 yılına kadar ülkenin elektriğinin %20'si yenilenebilir kaynaklardan üretilebilecek.

Devlet tarafından işletilen Mısır Elektrik İletim Şirketi'ndeki özel sektör bölümünün başında bulunan Lamya Youssef, Mısır nüfusundaki muazzam artış nedeniyle, hükümetin tek başına yetemediği yerlerde, özellikle büyük altyapılar için, özel sektör yatırımlarına ihtiyacın olduğunu belirtti.

 

 
►İlginizi Çekebilir: Yenilenebilir Enerji Kaynakları
 

Benban Güneş Enerji Tesisi’ne Verilen Destekler

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve dokuz uluslararası bankayı içeren bir konsorsiyum, Nubian Suns programı kapsamında Benban projesinin finansmanının öncülüğünü yaptı. Bu kapsamda, 13 yeni güneş enerjisi santralinin inşası için 653 milyon dolarlık bir borç paketi sunacak.

Dünya Bankası Grubu, Mısır'ın elektrik sektörüne yapılan reformları destekledi ve ülkeye 3 milyar dolarlık bir kredi sağladı. Dünya Bankası Grubu'nun bir başka kuruluşu olan Çok Taraflı Yatırım ve Garanti Ajansı, güneş enerjisi tesisi projesinde yer alan özel kredi verenler ile yatırımcılara 210 milyon dolar değerinde siyasi risk sigortası sağlamaktadır.

Ekonomik büyümeye hızlı bir başlangıç ​​yapmanın yanı sıra Benban projesi, Mısır'ın karbon ayak izinin azaltmasına yardımcı olacak. Bu sayede yılda 2 milyon ton sera gazı emisyonundan kaçınılacak. Bu da trafikten yaklaşık 400.000 arabanın azalmasına eşdeğerdir.

Uluslararası Finans Kurumu Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Mouayed Makhlouf, bu proje için Mısır'ın güneş enerjisi bakımından büyük potansiyele sahip olduğunu ve pahalı ve çevreye zararlı fosil yakıtların kullanımını azaltmasına yardımcı olacağını söylemiştir.


Benban Güneş Enerji Tesisi’ne yapılan yatırımlar iş olanağını artırmaktadır. İşsizliğin yaygın olduğu Güney Mısır'da bu oldukça önemlidir. İnşaat sırasında tesiste 10.000 'den fazla kişi çalışacak ve tesis tam olarak faaliyete geçtiğinde 4.000 kişi istihdam edecektir.
 


 
Kaynak:

►interestingengineering.com
►belex.com
►ifc.org

 
Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.