elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Georg Ohm Hakkında İlginç Gerçekler

Ohm yasasının mucidi Georg Ohm’un hem fizikçi hem de matematikçi olarak devam ettiği yaşamına ait seçici bilgiler yazımızın devamında.



A- A+
29.03.2019 tarihli yazı 8136 kez okunmuştur.
Bir Alman fizikçi ve matematikçi olan Georg Simon Ohm, 16 Mart 1789, Almanya doğumludur. Georg Ohm, tüm zamanların en önemli deneysel bilim insanlarından biridir. Georg Ohm denildiğinden hepimizin aklına gelen ilk şey, Ohm Yasası’dır elbette. Ohm Yasası; elektrik direnci, gerilimi ve akımı arasındaki ilişkiyi tanımlar. Bu, elektriksel devre analizinin gerçek başlangıcını sembolize ettiği için bilim alanında yapılan önemli bir keşiftir. Ohm Yasası’nı ortaya atan ilk kişi Georg değildi, daha önce birçok kez bu ilişkiyi geliştirmeye çalışan ve sonucunda başarısız olan bilim insanları olmuştu. Ancak Ohm, felsefi argümanları ve deneylerin fiziksel gerçekliği ile hipotezini kanıtladı. Tıpkı diğer bilim insanları gibi, onun da fikri reddedildi. Pes etmeyen Georg, iradesi ile bu yasayı kabul ettirdi.
 


 
En temel ve en iyi bilinen elektrik yasalarından birini geliştiren Georg Ohm, hayatının çoğu anında büyük ölçüde görmezden gelindi. Ohm hakkındaki ilginç gerçeklere bir göz atalım.
 

1. Georg Ohm, elektriğin erken bir uygulayıcısıydı

Georg Ohm, elektrik ile erken karşılaşarak, ünlü bir deneyci oldu. Ohm, doktora derecesini 25 Ekim 1811'de Erlangen Üniversitesi'nden aldı. Hemen ardından öğretim görevlisi olarak matematik bölümüne girdi. Ancak, maaş yetersizliği ve harcama zorlukları sebebiyle üç ay sonra bu görevden ayrıldı. Sonra, Ohm, 1815'te Bavyera hükümeti tarafından kendisine sunulan Bamberg'deki Realstudienanstalt'ta matematik ve fizik öğretmeni olarak göreve başladı.

Ohm, öğretmen olarak çalışırken, ayrıca Alessandro Volta'nın önceki bir buluşu olan elektrokimyasal hücre üzerine de çalışıyordu. Araştırmasında gerilim ve elektrik akımı arasında orantılı bir ilişki olduğunu keşfetti. Ohm, Alessandro Volta tarafından geliştirilen elektrokimyasal batarya ile kendi ürettiği diğer parçaları kullanarak elektriğin prensipleri üzerinde çığır açan çalışmasını ortaya koydu.


 


►İlginizi Çekebilir: Georg Simon OHM

2. Ohm, resmi bir fen bilgisi eğitimi almamış

Georg Ohm ve kardeşi Martin’in babası Johann Wolfgang Ohm, saygın bir çilindirdi. Olağanüstü yetenekli bu adam, çilingir olarak yaptığı gezilerde felsefe ve matematik okudu. Georg Ohm ve kardeşi, okulda çok yüksek bir eğitim almadı. Ancak babası, çocuklarına kendi öğretilerinden mükemmel bir eğitim vermeyi başardı. Oğullarını matematik, fizik, kimya ve felsefe konusunda çok yüksek bir standartta eğitti.

Babasının katkısı sayesinde, daha sonra üniversiteye devam edip Karl Christian Von Langsdorf ile tanıştı. Langsdorf'un tavsiyesi üzerine, Euler, Laplace ve Lacroix eserlerini okudu. Karl daha sonra Ohm'a kendisini zorlaması ve merakından en iyi şekilde yararlanması için ilham verdi.


 


►İlginizi Çekebilir: Ohm Kanunu Nedir? 

3. Ohm Kanunu ilk önce reddedildi

Ohm, 1825 yılında, telin uzunluğu arttıkça bir tel tarafından üretilen elektromanyetik kuvvetin azalmasıyla ilgili bir makale sundu. Bu makale tamamen Ohm'un testlerinden ve denemelerinden çıkardığı deneysel kanıtlara dayanıyordu. Ertesi yıl Ohm, Fourier'in ısı iletimi çalışmasına dayanarak devrelerde iletimin matematiksel bir tanımını anlatan iki makale daha sundu. Ohm'un ünlü ilk yasası, 1827'de yayınladığı Die Galvanische Kette, matematiksel araştırma (The Galvanic Circuit Investigated Mathematically) kitabında yayınlandı. Ancak, eleştirmenler bu yasadan şüphe ettiler ve yasa reddedildi. Eserleri umduğu etkiyi yaratmadı. Deneysel verilerle sonuçlarını ispatlayan Ohm, yasasını kabul ettirdi.
 

Ohm makalelerini yazarken ve Ohm Yasası üzerine çalışmalarını sürdürürken Köln'deki Jesuit Spor Salonu'nda ders veriyordu. Okul, oldukça donanımlıydı ve Ohm'un fizikte kendi deneylerini yapmaya başlamasına izin verdi. Böylece Ohm, elektrik çalışmalarında önemli ilerlemeler kaydetti. Ancak, çalışmalarını sunarken, kolej bunun önemini tam olarak anlamadı ve Ohm görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

Elektrik konularıyla ilgili makaleleri 1829'dan 1833'e kadar Kaestner ve Schweigger dergilerinde yayınlandı. Daha sonra, Bavyera hükümeti tarafından Nürnberg Politeknik Okulu'nda fizik başkanlığına atandı.

 

4. Aslında, Ohm Kanunu yıllarca göz ardı edildi

Yaklaşık 10 seneye yakın bir süre ihmal edilen Ohm yasası, birkaç fizikçi hariç, pek fark edilmedi. 1841 yılının sonuna doğru Copley Madalyası sunan Londra Kraliyet Cemiyeti tarafından kamuya tanıtıldı. Ertesi yıl Kraliyet Cemiyeti'nin yabancı üyesi olarak atandı. 1845'te Ohm, Bavyera Bilim ve Beşeri Bilimler Akademisi'nin tam üyesi oldu. Arka arkaya gelen başarılar, onu daha fazla çaba göstermesi için teşvik etti. Vatandaşlarının ihmal ettiği adam şimdilerin gururu.

Dört yıl sonra, Bavyera Bilim ve Beşeri Bilimler Akademisi’nin fizik araştırmacısı olarak Münih'te görev aldı ve Münih Üniversitesi'nde ders vermeye başladı. 1852’de, Ohm Münih Üniversitesi’nde fizik kürsüsüne atanmıştı; bu, tüm yaşamı boyunca özlem duyduğu ve çabaladığı bir pozisyondu. 


 


►İlginizi Çekebilir: Faraday Yasası - Lenz Kanunu

5. Ohm bazı temel akustik yasalarını da yaptı

Elektrik, Ohm'un araştırmayı üstlendiği ve tartışmaya girdiği tek konu değildi.  Ayrıca, akustik alanındaki temel prensipler üzerine de yoğunlaştı. 1843'te, kombinasyon seslerini nasıl duyulduğuyla ilgilenen fizyolojik akustiğin temel prensibini belirtti. Bu prensip, insan kulağının akustik dalgaların frekanslarına ve genliklerine duyarlı olmasına dayanıyordu. Ancak, matematiksel türevinde yaptığı varsayımlar tam olarak gerekçeleştirilmedi ve bu, fizikçi August Seebeck ile bir anlaşmazlığa yol açtı. August Seebeck, Ohm'un hipotezini itibarsızlaştırdı ve Ohm, hatasını kabul etmek zorunda kaldı. 
 

6. Ohm geometri üzerine bir ders kitabı yazdı

Bamberg'deki ilk öğretmenlik görevinde çalışırken, öğretmenlik ile tatmin olmayan Georg, yeteneklerini geliştirmek için geometri üzerine temel bir ders kitabı yazmaya başladı. Kitabı babasına adadı ve etkileyici bir sözle sundu: ‘Hazırlık eğitim kurumları için geometriyi daha iyi bir eğitim kaynağı olarak uygun bir şekilde ele alma ilkeleri (Grundlinien zu einer zweckmässigen Behandlung der Geometrie als höheren Bildungsmittels bir vorbereitenden Lehranstalten)’.

Çalıştığı okul 1816'da kapatıldı. Bu sırada, Ohm ders kitabını tamamladı ve Prusya Kralı II. Wilhelm'a gönderdi. Kitap, kral tarafından takdir buldu ve 1817'de Köln'deki Jesuit Spor Salonu'nda matematik ve fizik öğretmeni pozisyonunu Ohm’a sundu. Fırsat mükemmeldi, çünkü okul Ohm’un görev yaptığı diğer okullara göre oldukça donanımlı bir laboratuvara sahipti.

Ohm, öğretmenlik yaptığı yıllarda özel çalışmalarından vazgeçmedi ve Lagrange, Legendre, Laplace, Biot ve Poisson metinlerini okumaya devam etti. Daha sonra Ohm, Fourier ve Fresnel'in çalışmalarını da okudu. Aynı zamanda, Oersted'in 1820'de elektromanyetizma keşfini öğrendikten sonra, okul fizik laboratuvarında kendi deneysel çalışmalarını yapmaya başladı.


 


►İlginizi Çekebilir: Termodinamik ve Termodinamik Yasaları

7. Ohm kanunu basit ama güçlü

Ohm yasası, bir elektrik devresinde, iki nokta arasındaki bir dirençten geçen akımın, iki nokta arasındaki gerilim farkı ile ilişkili olduğunu ve iki nokta arasındaki elektrik direnci ile ters ilişkili olduğunu söylüyor. Ohm'un bu şekilde tanımladığı kanunu, tüm iletken sistemlere uygulanabilir ve belirsizlikten uzaktır; yasanın oldukça yararlı olması daha geniş bir elektrik araştırma ve mühendislik alanına taşınmıştır. Yani, kanun oldukça basit görünüyor, ancak inanılmaz derecede önemli gerçek dünya uygulamalarına sahiptir.

Ohm kanunu bugün, elektrikçiler ve elektrik mühendisleri tarafından kariyerleri boyunca kullanılan en önemli araçlardan biridir. Ayrıca, tüm okullarda genel olarak anlatılan elektrik ve fizik derslerinin temel bir bileşenidir.

 


Kaynak:

►interestingengineering.com
►todayinsci.com
►thefamouspeople.com

Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar