elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

CES 2018 |
Fuara Damga Vuran Teknolojiler

ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen, dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2018 (The Consumar Electronics Show) yepyeni teknolojilerin tanıtımıyla büyük bir ilgi gördü. CES 2018 etkinliğinde tanıtılan ve en çok ilgi gören 13 teknoloji ürününü sizler için derledik.



A- A+
20.01.2018 tarihli yazı 9940 kez okunmuştur.
Her yıl Ocak ayında ABD’nin Nevada Eyaletinde bulunan Las Vegas şehrinde Tüketici Elektroniği Birliği tarafından düzenlenen, bu yıl 4000’den fazla firmanın katıldığı dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2018’de endüstri için adeta devrim yaratacak ve hayatımızı kolaylaştıracak çeşitli teknolojiler tanıtıldı. Fuarda günümüzün birçok önemli markası, yeni ürünleri ve teknolojilerinin ilk tanıtımlarını gerçekleştirdi. Fuarda bu yıl yapay zeka destekli robotlar, akıllı evler, sürücüsüz araçlar, akıllı telefonlar ve nesnelerin internetini içeren teknolojiler çok fazla ilgi gördü.
 

Teslaya Rakip Byton Elektrikli Otomobil

Dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2018’de Byton isimli firma tarafından tanıtılan elektrikli otomobil, fuarın en ilgi çeken modellerinden biri oldu. Byton, eski BMW ve Apple çalışanları tarafından tasarlanan yeni bir elektrikli otomobildir. Elon Musk’ın sahibi olduğu elektrikli otomobil şirketi Tesla’ya rakip olabilecek olan Byton’un temel özellikleri;

272 beygir gücündeki giriş seviyesi versiyon tek bir şarj ile 400km, 476 beygir gücündeki çift motorlu versiyon ise tek bir şarjla 523km gidebiliyor.
İç dizaynıyla gelecekten bir görünüm sunan Byton’ın neredeyse bütün ön konsolonu kaplayan uçtan uça 50 inçlik dev dokunmatik ekranı ile klimadan bilgi ve eğlence sistemine kadar aracın bütün özellikleri kontrol edilebiliyor.
Direksiyon göbeğine yerleştirilmiş 8 inç boyutlarında başka bir ekran sayesinde sürücünün gözünden yol ve araç durumu ile ilgili hiç bir detay kaçmıyor.
Ön koltuk kafalıklarının arka kısımlarında bulunan ekranlar yolcuların eğlencesi düşünülerek yerleştirilmiş.
Byton elektrikli otomobili 30 dakika içerisinde %80'e kadar şarj olabiliyor.
Yüz ve el hareketlerini tanıma, iHealth cihazları desteği, video görüşme ve döndürülebilen ön koltuklar diğer yetenekleri arasında sıralanabilir.
Önümüzdeki yıl, ABD'de satışa sunulması bekleniyor.

 

Nissan’ın Akıl Okuyan Otomobili B2V

Geçtiğimiz yılda olduğu gibi bu yıl da otonom ve elektrikli araçlar daha yeni özellikleri ve yeni teknolojileriyle ön planda olacak. CES 2018’de Nissan yepyeni ve muhteşem bir projesini duyurdu.

Nissan brain-to-vehicle (B2V) adını verdiği, bir sürücünün zihnini okuyabilen “beyin-araç” teknolojisi, sürüş reaksiyonlarınızı önceden tahmin edebilecek, direksiyonu çevrimeden nereye gideceğinizi veya frene basmadan önce yavaşlamayı anlayacak kadar zekice tasarlanmıştır. Nissan’ın beyin tarama teknolojisi, insanın yapmayı planladığı bir şeyin beyindeki nöron aktivitesi olarak saptanmasına dayanıyor. Basitçe beyin aktivitelerini kontrol ve analiz ederek, sürüş esnasında yapılacak hamleyi vücudun tepkisinden önce beyninizde algılayarak anında reaksiyon gösteriyor. Sürücünün herhangi bir ani hareketini algılayabilen arayüz, araca yarı otonom bir yetenek kazandırıyor. Şoför beynini gerçek zamanlı tarayan Nissan B2V teknolojisi ile araçların reaksiyon zamanı 0,2 ile 0,5 saniye arasında daha yüksek performans verebiliyor.
 
 

CES 2018’de erken sürüm versiyonu gösterilen teknolojinin pratikte uygulamaya geçilmesinin 5-10 yıl sürebileceği belirtildi. Şoförün beyin durumunu ölçen bu yarı-otonom araç, araçtakileri ve başkalarını anlık yanlış bir karardan koruyarak hayat kurtaran beceriye sahip olabilir. Sürücü asistanı teknolojilerine sınıf atlatabilecek olan bu sistem, daha kolay bir sürüş deneyiminin de kapılarını aralıyor. Nissan firması henüz pratiğe geçirmediği bu teknolojiyi fuarda bir sürüş simülatörü kullanarak sergiledi.
 

Elektrikli Uçan Taksi Helicopter Textron

ABD Texas merkezli helicopter şirketi Bell, geleceğin uçan taksisi “Kentsel Hava Taxi”yi Las Vegas’ta düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji gösterisi CES 2018’de duyurdu. Gökyüzünün Uber’i olarak lanse edilen fütüristik Air Taxi, tüketicilerin rahatlıkla kullanabileceği bir teknolojiye sahip olacak.

Hava Taksi konsepti bir pilot ve üç yolcu (ya da ulaşım moduna bağlı olarak dört yolcu) taşıyabilir. Drennan ve Bell'deki mühendisler, Hava Taksi'nin tüm cihazlarınıza kesintisiz olarak bağlanan Nesnelerin İnternetinin bir parçası olacağını öngörüyor.

Bell Air Taxi, helikopterden daha sessiz ve rahat olacak şekilde tasarlandı. Air Taxi, elektrikli veya hibrid tahrik sistemi kullanacak ve insanların havada seyahat ederken rahatça çalışabilmeleri için internet bağlantısı da dahil olmak üzere lüks bir iç mekana sahip olacak.

Bell’in inovasyon direktörü Scott Drennen, günümüzde bir noktadan diğer bir noktaya helikopterle seyahat edenlerin sadece zengin kişiler olmayacağını, bu aracı geliştirirken herkesin kullanabileceği bir ulaşım aracı haline getireceklerini belirtti. Tam ölçekli testler halihazırda sürüyor ve şirket, 2020'li yılların ortalarında bir gösterici hava taksisini kullanıma serbest bırakacak.

 

CES 2018 İnovasyon Ödüllü Su Altı Araştırma Drone'u

FIFISH P3, 9-12 Ocak 2018 tarihleri ​​arasında CES 2018’e gelen misfirler tarafından oldukça ilgi gören bir teknoloji oldu. QYSEA’nın ilk gerçek profesyonel su altı robotu olan amiral gemisi ürünü FIFISH P3'ü CES 2018 İnovasyon Ödülüne layık görüldü. En gelişmiş sualtı dronlarından biri olan FIFISH P3’ün özellikleri;

100 metre derinliğe kadar yüksek çözünürlüklü video ve fotoğraf çekme kabiliyetine sahip. Ürün sualtı drone arama standartlarını yepyeni bir seviyeye taşıyor.
Robot, karanlık su altı ortamları için özel olarak tasarlanmış 4000 Lümen led aydınlatmasına sahip.
Sistem, en karanlık ortamlarda dahi ayrıntıları yakalayabilir, maksimum ISO 12800 ve gelişmiş kontrasta sahiptir. Bu, düşük ışıklarda bile gerçek sinematik kalitede görüntü deneyimini sağlar. 
Gelişmiş taşınabilir kontrol ünitesi akıllı telefonlarla ve tabletlerle uyumludur ve ultra hassas kontroller, ayarlanabilir ışık seviyesi yardımıyla 6 hareket yönünde kesintisiz kontrol sağlar.
Tek bir şarjla 2 saat su altı çalışma süresi ile, esasen daha fazla video çekme zamanı ve uzun dalışlar sağlar.
Cihaz termal şoklar, sıcaklık değişimleri, basınç yükleri ve derinlik stresleri için dayanıklıdır.
Ambarella yonga seti, bir inçlik SONY CMOS sensör ve 162 derecelik FOV  ultra geniş açılı objektife sahip olan FIFISH P3, su altındaki ortamda 4K HD çekim ve 20 megapiksellik fotoğraflar çekebiliyor.


 
►İlginizi Çekebilir: Su Altı Kabloları

FIFISH P3, dalgıçlar için profesyonel su altı fotoğrafçıları ve yetenekli hobi uzmanları için geliştirilmiştir. Sağlam endüstriyel tasarımdan üstün hidrodinamik performansa kadar, P3 sualtı dronları pek çok açıdan diğer sualtı dronlarından farklıdır. FIFISH, yenilikçi teknolojiyle yeni bir okyanus araştırması dönemi başlatma vizyonuna sahiptir ve bir internet deniz bilim ve teknoloji müzesi kurmayı planlamaktadır. Ocak ayının sonunda, FIFISH P3 Indiegogo'da satışa başlatılacak.
 

►İlk Sanal Parmak İzi Okuyuculu Akıllı Telefon

Ekran içine yerleştirilmiş parmak izi okuyucusuyla Vivo akıllı telefon, etkinlikte en çok ilgi gören ürünlerden biri oldu. Synaptics firması tarafından geliştirilen teknoloji, ilk kez Vivo akıllı telefonunda kullanıldı. OLED ekrana yerleştirilen küçük CMOS aygıtlarına sahip sensörler sayesinde ekran, parmak izini algılıyor. Ön yüzünün tamamının ekrandan oluşması ve parmak izi sensörünün önde olması, kullanım açısından rahatlık sağlıyor. Cihaz, parmak dokunuşuna 0.7 sn içerisinde tepki veriyor. Endüstri için bir dönüm noktası olan cihaz 2018 yılının ilk yarısında piyasaya sürülecek.
 

Kodak KashMiner Bitcoin Madencisi

Son dönemlerde kripto para birimlerinin patlama yapması farklı fikirlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bir fotoğraf firması olan Kodak, CES 2018’de Bitcoin ve Blockchain madenciliği için KashMiner adlı cihazı tanıttı.

CES 2018 fuarının en ilginç duyurularından birine imza atan Kodak, elektrik tüketimi gibi yüksek maliyetlerden ötürü çekinen müşteriler için bir teklifte bulundu. Kodak bu cihazı madencilere kiralayacak fakat sonrasında kullanıcının kazandığı gelirden yarı yarıya pay alacak. Kodak ve Spotlight ortaklığıyla geliştirilen KashMiner sistemi, en iyi kazanma performansı için optimize edilmiş. Kodak, aylık olarak 750 dolar değerinde Bitcoin kazanılacağını tahmin ederek kullanıcıya düşen kira bedelini bu tahmine göre hesapladı. Bitcoin madenciliğinin giderek zorlaştığı ve durmadan değişen değerlere sahip olduğunu söyleyen madenciler Kodak’a tepkili ve aylık kazanç tahmininin gerçeği yansıtmadığını belirtiyorlar. Bu tepkilere rağmen Kodak’ın bu fikrini değiştirmeye pek niyeti yok gibi görünüyor.

 
 
 

Vuzix Blade Akılı Gözlük

Dışardan bakıldığında normal güneş gözlüklerinden pek farkı olmayan akıllı gözlük reçeteli lens seçenekleri, hızlı, hafif, eğlenceli ve pratik olması açısından fuarda ilgi odağı oldu. Yazılım geliştirme şirketi olan Vuzix’in CES 2018’de ziyaretçilere sunduğu arttırılmış gerçeklik gözlüğü Vuzix Blade:
Özelleştirilmiş bir Android sürümünü çalıştıran bir işlemciye sahip
8MP kameraya sahip
4GB depolama alanı mevcut
MicroSD kart yuvasına sahip
Cihazı kontrol etmek için bir mikrofon ve dokunmatik yüzeye sahip
Bağımsız bir kulaklık olarak çalışabiliyor
Bluetooth üzerinden bir iPhone veya Android cihazla eşleştirip wi-fi yoluyla internete bağlanarak sesli komutlar ile mesajlar, fotoğraflar ve videolar görüntülenebilir, yol tarifi alınabilir ve selfie çekimleri yapılabilmektedir.
Kullanılan uygulamalara göre 2 ila 12 saat arasında pil ömrüne sahip

 

Kullanımı kolay olan cihazda ana ekranı açmak ve seçenekler arasında dolanmak için gözlüğün sağ tarafında bulunan dokunmatik yüzeyde parmak gezdirmek, seçmek için de hafifçe vurmak yeterli olmaktadır. 2018’in ilk aylarında satışa sunulacak.
 

Sahibini Takip Eden Bavul Forward CX 1

Seyahat ederken yaşanan bavul taşıma sorunu yine Çinli bir şirket tarafından çözülüyor. Forward X, CES 2018 kapsamında tanıttığı otonom bavulun yüz tanıma, otomatik takip etme ve nesnelerden kaçınma özelliklerine sahip dünyadaki ilk bavul olduğunu iddia ediyor.
 

Yapay zeka teknolojisini kullanan CX-1 isimli bu özel bavulun üzerinde kamera ve sensör yer alıyor. Bu sayede her ortamda sahibini ayırt edebiliyor.
Gerçek zamanlı olarak sahibini doğru bir şekilde tanımlamak için bir tanımlama ve izleme algoritması kullanır.
Kola bağlı bir bileklikle CX-1, bulunduğunuz yeri algılayabilir ve bulunduğunuz yere doğru ilerleyebilir. Bavulunuz çalındığında ya da bavulunuzu kaybettiğinizde bileklik sizi bavulunuzun mesafe dışına çıktığına dair anlık uyarılar gönderiyor. Bileklik sayesinde kalabalık arasında sahibini kaybetmeden yoluna devam edebiliyor ve takip edebiliyor.
Sensörler sayesinde karşısına çıkan engelleri de algılayabilen bavul 170 derece açılık bir görüş alanına sahip olduğu için ani dönüşlerde zaman zaman afallayabiliyor.
En yüksek hızı saatte 7 mil olan bavulun 4 saat pil ömrü bulunuyor.
CX-1'in içindeki mobil şarj cihazı ile teknolojik araç gereçler bavul sayesinde şarj edilebiliyor. Ayrıca bavuldaki pil çıkarılabilir.

 

Forward CX-1'in henüz bir çıkış tarihi yok ancak Forward X, bavulu 2018 yazının başında piyasaya sürmeyi hedefliyor. Aynı zamanda bavulun isminin değişebileceği de firma tarafından belirtildi.


Kablosuz ve yastıksız Şarj Sistemi Forever Battery

Evinizin etrafında yürürken telefonunuzun şarj olduğunu ve uzaktan kumandadaki pilleri değiştirmenize hiç gerek kalmadığını hayal edin. Ossia’nın Cota kablosuz şarjı sayesinde tüm bunlar gerçek oluyor.

Şirketin “Forever Battery” olarak adlandırdığı ürün, hareket halinde uzaktaki bir cihazı tespit edip havada şarj edebiliyor. Forever Batery olarak adlandırılan şey aslında bir AA pildir. Energous gibi diğer şarj teknolojilerinin aksine, Cota sadece birkaç metre ile sınırlı değildir. Ossia’nın teknolojisi görüş hattı gerektirmez ve Cota güç alıcısı duvarları geçerek çok yönlü sinyal yayar. Cota güç sistemi veri biti verecek kadar akıllıdır. Bu nedenle hangi cihazların en çok güce ihtiyacı olduğunu biliyor ve ona göre öncelik verebiliyor.

Şirketin CEO’su Hatem Zeine, cihazın piyasaya çıktığında başlangıçta pahallı olacağını söyledi. CES 2018’de Ossia, bu güç cihazını otomobillerin içine yerleştirmek için Motherson Inventions ile ortaklık yaptığını duyurdu. Motherson, Mercedez ve Audio’dan Ford ve Toyoto’ya kadar herkesle çalışıyor.


Laptop / Telefon Konsepti Razer Project Linda

Akıllı telefonu notebook’un touch pad kısmında kullanan Razer, CES 2018 kapsamında yaptığı bir duyuru ile Project Linda tasarımını tanıttı. Fuarda çok ilgi toplayan Project Linda’nın öne çıkan özellikleri;
13 inçlik Quad HD ekrana sahip dizüstü bilgisayarın klavyesinde telefonla uyumlu bir yuva bulunuyor.
53.6Wh dahili bataryaya sahip olan Linda bu yuvaya takılı Razer Phone'u normal bir prizden 3 kat daha hızlı bir sürede %100 pil seviyesine getiriyor.
Laptop içerisinde bulunan 200 GB depolama kapasitesi çevrimdışı yedeklemeleri saklıyor.
Bir kablo yardımıyla touch pad kısmında konumlandırılan telefonun ekranındaki her şey, bilgisayarın mouse ve klavyesi ile kontrol edilebiliyor.
 

Kişisel bilgisayarlarda Android ortamını kullanabilme olanağı sunuyor.
Razer Phone'un 5.7inçlik ekranı ise dilerseniz dokunmatik yüzey, dilerseniz uygulamalar, araçlar ve daha fazlasına erişmek için ikinci ekran olarak işlev görür.
İstendiği zaman Android işletim sistemi Windows’a dönüşebilir.
Bağlantı noktaları olarak üzerinde 3.5 mm ses jakı, bir adet USB A girişi, bir adet USB C şarj girişi mevcut.
Üzerinde 720p web kamerası bulunuyor.  
Razer Phone, yüksek performans hızı, yüksek ekran kalitesi, çift mikrofon ve ön hoparlör desteği sunuyor.
Mobilite esas alınarak CNC alüminyum şaseden tasarlanan Project Linda, şu an bir konsept formunda en kısa zamanda çalışmaları tamamlayıp satışa sunacakları belirtildi.

 

►İnsansız Seyyar Market: RoboMart

2018 Tüketici Elektroniği Fuarı'nda otonom ve elektrikle çalışan, sürücüsüz robotik süpermaket olan Robomart ismli otomobil tanıtıldı. Hayatımızı oldukça kolaylaştıran , teknolojiyi bir adım öteye taşıyan RoboMart:
Süpermarket koridorundan müşterilere taze ürünler getirir.
Akıllı telefonlardan sipariş alıyor ve istenilen ürünleri hızlıca evlere teslim ediyor.
Kapılara kadar gelecek olan meyve ve sebzelerden seç-al olanağı sunuyor.
Kredi kartı ya da mobil cüzdan üzerinden alışveriş olanağı sağlıyor.
40–130 km hız aralığına, soğutucu — ısıtıcı düzeneklerine sahip.
Müşterinin aktivitelerini izleyebilmesini mümkün kılan sensör ve kameralara sahip.
Telefonunuza gönderilen şifreyi girdikten sonra  kapağını açıyor, alışveriş tamamlanınca ger dönüyor.
 

Market zincirleri, bazı isteğe bağlı teslimat başlangıç ​​yerine teslimat ücretini cebe çekmelerini sağlayan platform ve araçları lisanslayabiliyor. Aynı Uber’deki gibi mobil uygulamadan kendinize en yakın araç olarak çağırılıyor. Zincir market kavramına yeni bir boyut getirecek olan RoboMart, özellikle markete gitmeye üşenenler için oldukça verimli bir çözüm olacak gibi duruyor. “Al – Git” felsefesi ile işleyen teknoloji, tüketicilerin hangi ürünleri aldığını hesaplayarak faturayı sonradan gönderiyor.

Eski bir Unilever çalışanı olan Ali Ahmed tarafından geliştirilen projenin denenmesine, bu yaz başında şirketin merkezinin de olduğu Kaliforniya eyaletine bağlı Santa Clara’da başlanacak ve 2018 sonuna kadar da pilot uygulama tamamlanacak.

 

Philipsin Akıllı Aydınlatma Platformu Hue

CES 2018 fuarında tanıtılan Hue aydınlatma sistemleri, Amblight televizyonlarda gördüğümüz gibi içeriğe göre arka RGB aydınlatmasının değişmesine benzer bir sisteme sahip. Tanıtılan bu yeni özellik ile bilgisayarımızdaki içeriğe göre evdeki aydınlatma sistemi senkronize olacak. Senkronizasyon yoğunluğu kullanıcı tarafından ayarlanabiliyor.

Philips Hue ekosisteminde yapılan güncellemeler sayesinde Hue ampuller, oyun film ve müzik içerikleriyle senkronize oluyor. Philips Aydınlatma, 2018 yılının ikinci çeyreğinde Windows 10 ya da macOS High Sierra tabanlı bilgisayarlarda çalışacak olan Hue Sync’i piyasaya sürecek. Hue Sync ile bilgisayarda oynanan tüm oyunlar, izlenen tüm filmler ve dinlenen tüm müzikler için anında ve yoğun bir ışık gösterisi komutu oluşturularak kullanıcıların içerikten daha fazla keyif alması sağlanacak.

Philips Hue, 2018 ikinci çeyreğinin başlarında iOS ve Android için yeniden tasarlanan Hue uygulamasını kullanıcılarına sunacak. Philips Hue kullanıcılarının yorum, geribildirim ve fikirlerine dayanan yeni uygulamada, tüketicilerin evlerini daha akıllı ve kolay bir şekilde aydınlatmalarını sağlayan mevcut özellikler geliştirildi ve yeni özelliklere yer verildi. 2018 yazında Philips Aydınlatma, dış mekân ürünlerinin lansmanını gerçekleştirecek. Bu yeni ürün yelpazesi, kullanıcıların ambiyansı kişiselleştirerek dış mekân aydınlatmasından daha fazlasını elde etmelerini sağlayacak. Ayrıca evlerine giderken veya dışardayken dış mekân aydınlatmalarını yönetebilecekler. Nesnelerin İnterneti günden güne ağını genişletirken bu durumdan en çok ev elektroniği etkileniyor gibi görünüyor.

 

İntelden Yeni Kuantum İşlemci Prototipi

AMD ile yaptığı işbirliğiyle gündemde olan Intel, Las Vegas'taki 2018 Tüketici Elektroniği Fuarı'na getirdiği kuantum işlemci ile etkinliğin kendisinden en çok söz ettiren markası olmayı başardı. Açılış konuşması yapan Intel CEO'su Brian Krzanich, 49-kbit süper iletken kuantum test yongasının başarılı tasarımı, imalatını ve teslimatını açıkladı. Intel CES 2018’de, 49-kbit kuantum bilgi işlem çipi yanında içerik için VR uygulamaları, AI kendi kendini öğrenme çipi ve özerk araçlar platformu üzerine yaptığı çalışmaları da gösterdi.

Yeni kuantum işlemcisine Tangle Lake kod adını veren Intel’in açıklamalarına göre kendisi şu ana kadar yapılmış en güçlü işlemci. Boyut olarak günümüzdeki işlemcilerden aşırı büyük olmayan çipin soğutulması için 55 varil büyüklüğünde bir alan gerekiyor ve soğutma işlemi için belirli bir helyum izotopu kullanılıyor. Teknoloji devinin çıkarmış olduğu 49 kbit'lik bir süper iletken kuantum test yongası, modern klasik bilgisayarların pratik sınırlarını aşmaya başlayan kuantum hesaplamayı mümkün kılacak yeterli kbite sahip. 

Kuantum işlemciler çoğunlukla bilimsel amaçlarla kullanıldığı için tüketicilerden daha çok araştırmacıların dikkatini çekti. Intel, bu yılın ilk yarısında test yongasını önde gelen üniversite ve araştırma kurumlarıyla paylaşmayı ve onu daha karmaşık veri setlerine ve problemlerine uygulaymayı planlıyor.  


Yazar: Nilüfer Açıkyol

Kaynaklar:

CES, CNET, İnterestingEngineer, CISION PR Newswire, The Verge, Digital Trends, Car Design News, IEEE Electronics360, Gold Coast Bulletin, Business İnsider, ZDNet, The Week

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.