elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Basınç ve Isıyı Eş Zamanlı Algılayabilen Yapay Deri Üretildi

Güney Kore Ulsan Milli Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ve Dong Üniversitesi’nin ortak çalışması sonucu geliştirilen; insan derisi kadar yumuşak ve elastik yapay deri, hem basıncı hem ısıyı eş zamanlı olarak fark edebiliyor. Bizleri, insansı robotlara bir adım daha yaklaştıran yapay derinin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
17.11.2015 tarihli yazı 7010 kez okunmuştur.
Günümüzde pek çok bilim insanı, suni deri üzerine çalışmalar yürütüyor. Bu alandaki çalışmalar hem insansı robotlar için çok önemli hem de derisinin bir kısmını kaybetmiş veya his kaybı yaşayan insanlar için önemli. Bu alanda heyecan verici gelişmeler yaşanmış olsa da ilk kez iki duyuyu aynı anda hissedebilen, ölçebilen bir yapay deri üretilememişti.
 


 


Yapay deri, grafen (Grafen, karbon atomunun bal peteği örgülü yapılarından bir tanesine verilen isimdir) levhalar arasına sıkıştırılmış sensörlerden oluşmaktadır. Sandviçi andıran bu model sayesinde farklı basınçlara maruz kaldığında grafen yüzey geriliyor. Bu gerilmenin yani bir nevi basıncın değeri ise grafen yüzeyin altında kalan kubbe şeklinde algılayıcılar sayesinde ölçülüyor. Aynı şekilde ısı ve ses miktarına da tepki veren bu sensörler sayesinde bir nevi hissetme duygusu yaşanıyor. Evet, sesi dahi algılıyor. Bu derinin sesi algılaması araştırmacılar içinde sürpriz olmuş. Verilere göre bu yapay deri iPhone mikrofonundan daha hassas bir şekilde ses algılıyor.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Robotik Protez Kolda Devrim


Programın ilerlemesi ile ilerde robotla deri yoluyla veri aktarımının mümkün olacağına inanılıyor. Protez olarak de kullanılabilinen bu ürün için birçok farklı kullanım alanı doğacak gibi gözüküyor. Bunların başında da robotlara insani duyular kazandırılması olacak.



Kaynak:

Science Advance

Yazar: Mustafa Efe Aysu


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.