elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Ayakkabılar Geliyor

Koşmak, yürümek veya egzersiz yapmak için yakında akıllı ayakkabıları giyebiliriz. Peki bu ayakkabılar ne yapacak? Bu ayakkabıları nasıl kullanacağız? Akıllı ayakkabıların faydasının neler olabileceğine beraber bakalım.



A- A+
15.12.2013 tarihli yazı 18693 kez okunmuştur.
Koşu, spor veya egzersiz ayakkabılarını yakında akıllı ayakkabı sınıfında görebiliriz.
Akıllı ayakkabılar, onları giyen kişilerin sakatlanmasını engellemek ve yürüyüş tekniklerini değiştirmek üzere tasarlanıyorlar.
Kombine bir sensör teknolojisi, kablosuz iletişim,  akıllı telefon uygulamaları ve gelişmiş bir izleme cihazı mütavazı bir spor ayakkabısına dönüşmektedir.
Yakından izleme cihazı sayesinde, egzersiz yapan, yürüyen veya koşan kişinin ayağının nasıl ve nerede yere vurduğunu, ayak darbelerini ne sıklıkla yaptığını yakından izlenmesi amaçlanmıştır.




Bu şekilde yakından izlenerek akıllı ayakkabı giyen kişinin yürüyüş şekli ile ilgili problemler tespit edilmesi ve yeni yürüyüş şekilleri bulunması amaçlanmıştır.
Tespit edilen problemlerden sonra akıllı ayakkabılardan, kişilerin nasıl daha iyi, daha doğru yürüyebileceği konusunda yönlendirme yapması beklenilmektedir.
Akıllı ayakkabılar için girişimler üniversiteler ve ayakkabı üreticileri işbirliği ile Almanyada ki Fraunhofer enstitüsünde devam eden bir projedir.

 




Akıllı ayakkabıyı tasarlayan kişiler, akıllı ayakkabının veri iletimi için sensöre, akıllı telefona ve gafiksel görüntüler için bilgisayara ihtiyacı olduğunu belirtmişlerdir.
Ayakkabıda bulunan sensör veri iletimi sayesinde koşan veya yürüyen kişilerin hızı, ayaklarının yere vuruş sayısı ve  hızı, boşlukta yürüdükleri yönleri, yöneldikleri yönleri, ne kadar yürüdüklerinin ve koştuklarının süresini, koşucuların adım uzunluğu bilgilerini vermektedir.
Akıllı ayakkabıya konulan sensör sayesinde ilerlemenin nasıl olduğunu anlıyabiliyoruz.
Bu veriler ayakkabıdan telefonunuza bluetooth teknolojisi ile aktarılmaktadır.
Eğer akıllı ayakkabı bluetooth aralığı yani menzili dışındaysa akıllı ayakkabı verileri depoluyor ve akıllı telefon ile bluetooth bağlantısını kurduğu anda verileri göndermektedir.


 


►Kişinin ayağının hareket hesaplamasını, ayak hareketi gibi işlemleri akıllı ayakkabılar yapmaktadır ve bu işlemler için yazılımdan faydalanılmaktadır.
Akıllı ayakkabıda kullanılan yazılım sayesinde yürüyüşün, koşunun doğru olup olmadığını öğrenmekteyiz.
Projeden sorumlu kişilerden olan Fraunhofer Entitüsünde  kablosuz mikrosistem bölümü başkanı Andreas Heining, akıllı ayakkabıların gerçek zamanlı geri bildirim sağladığını belirtmiştir.
Kullanılan yazılım sayesinde, yanlış olan koşu şekilleri, yürüyüş şekillerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Akıllı ayakkabılar, kişileri doğru yürüme şekillerine yönlendirmektedir.
Akıllı ayakkabılarda hala birçok teknik özellik denenmektedir.
Akıllı ayakkabıların raflardaki yerini iki yıl içinde alması beklenmektedir.

 
İlginizi çekebilir:Kablosuz Bağlantıda Yeni Teknoloji




Proje endüstride önde gelen bir kaç ayakkabı üreticisi ile üniversitelerin üzerinde çalıştığı projedir ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte gelen bir projedir.
Mesela Amerikan şirketi olan Pegasus Spor Perfonmans Şirketi, ayak hareketinin sekiz durumuna göre hareket yönünü ölçen, zemine temas edebilen bir sensör geliştirmiştir.
Bu sistem de akıllı telefon ve internet içermektedir.




Ancak akıllı ayakkabılar ilgili akıllarda soru işaretleri de yok değil.
Tasarımcılar akıllı ayakkabı giyen kişilerin ayaklarının yere temas ettiği zamanlardaki verileri baz aldılar ve yer ile ayak yapsı arasında bilgiler baz alındı.
Her insanın vücudunun farklı olmasından dolayı bu verilerde problem olunabileceği belirtilmiştir.
Ancak şuana kadar binlerce çeşit ayak hareketi versiyonları hesaplandı ve denendi.
Akıllı ayakkabının yapılma aşamasında üzerinde en çok durulan konu insanın ağırlık merkezi,  insan bacağının hareketi ve vücudun açısının ölçülmesi.
Virginia Üniversitesi Hız Tekniği Bölüm Başkanı Max Prokopy, ayakların yere temas etmesiyle alınacak verilerin tek başına  yeterli olmadığını ve daha fazla detaya ihtiyacımız olduğunu belirtmiştir.
►Teknolojiden giysi, ayakkabı gibi giyilebilir anlanlarda yararlanılması teknonojinin öneminin arttığının  bir göstergesidir. 
 

Kaynak

news.yahoo.com
 
Bayram İsmet TOKMAK Bayram İsmet TOKMAK Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.