elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Engel Tanımayan Robot SandFlea |
Robotlarla Bir Gün

Son dönemlerde robot dünyasında bizleri hayretler içerisinde bırakan gelişmeler yaşanıyor. Tasarım ve işlevsel olarak gün geçtikçe insanlara bir adım daha yaklaşan robotlar artık yaşamımızın bir parçası olmuş durumda. İnsansı robot Atlas, engebeli arazilerde kolaylıkla yol alabilen Bigdog’dan sonra geçit vermeyen yapıları, yükseklikleri kolayca aşabilen SandFlea’yı Robotlarla Bir Gün yazı dizimizde sizler için inceledik.



A- A+
14.12.2013 tarihli yazı 12212 kez okunmuştur.
Boston Dynamics, insansı özelliklere en yakın robotu geliştiren, hayvanlar gibi koşabilen ve manevralar yapabilen robotların yazılım, tasarım ve inşaları konusunda uzmanlaşmış bir mühendislik şirketidir. Dünyanın en gelişmiş arazi robotu Bigdog, dünya üzerinde insansı yapıya en yakın özelliklere sahip olan Atlas, hızı ve manevralarıyla çitadan bir farkı olmayan Cheetah, Boston Dynamics tarafından üretilmiş robotlardır. Boston Dynamics tarafından üretilen bir diğer robot SandFlea, basit bir rc arabaya benzemesine rağmen sahip olduğu donanımsal özellikleriyle hayretler içinde bırakıyor.
 
 
Basit bir uzaktan kumandalı araba gibi gözüken SandFlea’nin en önemli özelliği 9 m yüksekliğe zıplayabilmesi. Üstelik bu yüksekliğe çıkabilmesi için herhangi bir kuvvete veya hıza gerek duymuyor. Bu özelliği sayesinde bir evin çatısına çıkabilir, 2.kattaki bir dairenin camından içeriye girebilir ve önündeki yüksek duvarı kolaylıkla aşabilir. SandFlea, düzgün bir iniş sağlamak ve uçuş sırasında dengesini koruyabilmek için jiroskopik (gyro) denge özelliğine sahiptir. Jiroskop, yön ölçümü veya ayarlamasında kullanılan, açısal dengenin korunması ilkesiyle çalışan bir alet. Jiroskopik hareketin temeli fizik kurallarına ve merkezkaç ilkesine dayalıdır. Bu prensiple çalışan SandFlea böylece havada sorun yaşamıyor ve düzgün bir iniş gerçekleştiriyor. Ayrıca ön tarafında sahip olduğu kamera ile net bir görüntü almak mümkün. SandFlea, tek şarjla 25 kez zıplayabilme özelliğine sahip olduğu gibi pistonlu motorları sayesinde olduğu yerden tek tuşla zıplayabilme özelliğine de sahip. SandfFea, hassas zıplama özelliği ile merdiven, çatı ve balkon üzerinde kolaylıkla durabiliyor.
 



Bu Videoda SandFlea'nın Engel Önündeki Testlerini İnceleyebilir, Yüksekliği Nasıl Aştığını Görebilirsiniz.




►İlginizi çekebilir: İnsansı Bir Robot Atlas | Robotlarla Bir Gün 
 

SandFlea, 5 kg ağırlığa 45cm yüksekliğe sahiptir. Lityum polimer pile sahip olan SanFlea, 2 saat boyunca kullanabiliyor ve aralıksız olarak 25 kez zıplayabiliyor. Suya dayanıklı olan bu robot -15 ile 45 derece arasında sıcaklığa sahip ortamlarda çalışabiliyor. Boston Dynamics tarafından yapılan açıklamaya göre Darpa tarafından finanse edilen SandFlea, yapılacak geliştirmeler ile daha fazla fonksiyona sahip olacak.
 



►İlginizi çekebilir: Kuşlar Gibi Uçmak | Robot Kuşlar


Kaynak

Wikipedia
Spectrum.ieee
Bostondynamics
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar