elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Epilepsi Hastaları için Giyilebilir Çip

Epilepsi hataları için giyilebilir çip yeni bir umut olabilir. IBM araştırmacıları, tedavi edilemeyen epilepsi hastaları için beyin aktivitesini saptayan ve nöbet başlamadan önce hastaları uyaran taşınabilir bir çip geliştirdiklerini açıkladı.



A- A+
13.12.2017 tarihli yazı 9099 kez okunmuştur.
65 milyondan fazla insanı etkileyerek dünyanın en yaygın beyin hastalığı olan epilepsinin, tamamen tedavi edilebilen hasta sayısı çok azdır. Bu hastalığa çözüm oluşturabilmek için IBM araştırmacıları, 2013’te ayrı bir grup tarafından rapor edilen veri setini kullanarak sinir ağları adı verilen derin öğrenme algoritmalarını eğittiler. Eğitilmiş algoritmaları, bir bilgisayar çipine yükleyerek cihazı geliştirdiler.

Önceden, epilepsi nöbeti tahmin araştırmaları; yüksek güçlü bilgisayarlarda gerçekleştirilmişti ancak bir posta pulu büyüklüğündeki bir çiple ve bir işitme cihazının gücü bütçesinde işlem görebildiklerinde çalışmalarını akıllı giyilebilir bir sistemde uygulamaya karar verdiler.

Amerikan Epilepsi Derneği'nin Washington'taki yıllık konferansında ‘Onurlu Söz’ olarak seçilen sunumda, cihazdan elde edilen sinyallerin yüzde 69'unun doğru olduğu söylendi.
 

Sistem, bireysel hastalar için nöbet kalıplarını otomatik olarak saptayabiliyor ve değişen beyin sinyallerine, ek insan katkısı olmaksızın zamanla değişiyor. Bu sayede; geliştirilen  giyilebilir uyarı sisteminin,hastaların stresinin  bir kısmını hafifleterek rahatsızlığı daha yönetilebilir hale getirilebileceği düşünülüyor.

IBM'in "Beyin- İlham Veren Bilgi İşlem" birimi yöneticisi Stefan Harrer; hareket oranı, kan algılayıcıları ve hatta hava durumu verileri ile daha fazla bilgi elde ederek isabet oranının daha da geliştirilebileceğini söyledi. Makine öğrenme teknolojisiyle geliştirilen sistemin 3 yıl içerisinde klinik olarak kullanılabileceği düşünülüyor.

Yazar: Serap Uygur

Kaynak


IBM
spectrum.iee
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.