elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotik Protez Kolda Devrim

2014 yılı robot teknolojileri açısından güzel bir yıldı ve bu yılın sonunda yine devrimsel nitelikli robotik haberlerini okumaya devam ediyoruz. Düşünce ile kontrol edilebilen robotik uzuvlar, insanların yaşamlarını kolaylaştırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde, 2 kolunu birden kaybetmiş olan Leslie Baugh yeni robot kollarına kavuştu.



A- A+
28.12.2014 tarihli yazı 14838 kez okunmuştur.
Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı, yaklaşık 10 senedir düşünce kontrollü robotik uzuvlar üzerine çalışıyor ve geçtiğimiz günlerde devrimsel nitelikte bir başarıya imza attılar. İlk defa omuzdan itibaren tüm kolu kapsayan 2 robotik uzuv bir hastaya başarılı bir şekilde takıldı. Bu başarının gerçekleşmesine gönüllü olan Leslie Baugh 40 yıl önce bir kaza sonucu kaybettiği kollarına yeniden kavuştu.
 
Dr. Albert Chi ve ekibi omuzda kalan sinir uçlarını belirleyip özel bir ameliyatla robot etkileşimi için açığa çıkardılar ve daha sonra gerçek kas hareketlerinde bu sinirlerin nasıl bir etkileşime girdiklerini simüle ederek alınan elektriksel verilerin robot kol tarafından da taklit edilmesini sağladılar. Ardından Leslie’nin her sinir ucunu omzu, dirseği, bileği ve parmakları hareket ettirecek şekilde robot kola bağlamayı başardılar. Yaklaşık 10 gün süren bir deneme süreci sonunda Leslie iki kolunu da birbirinden bağımsız olarak beyin fonksiyonlarıyla yönetmeye ve cisimlerin yerlerini değiştirme yetisine ulaştı. 
 
Araştırmacı ekibin başında bulunan Michael McLoughlin’a göre bu sadece bir başlangıç, aynı internetin ilk günleri gibi. Önümüzdeki 5 ile 10 sene içersisinde çok büyük gelişmeler hedefliyorlar.

 



 
Kaynak:

Iflscience
Johns Hopkins University APL


Anıl EKER Anıl EKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.