elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Google Sadece Arama Motoru Değil |
Alphabet

Her ne kadar günümüzde birçok başarılı arama motoru şirketi kurulsa da arama motoru denilince ilk akla gelen şirket her zaman Google olmuştur. Peki ya Google, sadece bir arama motoru mu? Bu sorunun cevabı ve çok daha fazlası yazımızda.



A- A+
15.10.2015 tarihli yazı 13945 kez okunmuştur.

Google Nasıl Kuruldu?

1995’te Google’ın şimdiki CEO’ları ve kurucuları Michigan Üniversitesi’nde okuyan Larry Page, Sergey Brin ile Stanford Üniversitesi’nde tanıştı. Bu tanışma aslında Google için ilk adım oldu. Birlikte BackRub adı ile bir arama motoru üzerinde çalışmaya başladılar. Üniversitenin sunucularında birden fazla yıldır kullanılan BackRub zamanla daha da popüler olmaya başladı. 15 Eylül 1997’de adını google.com olarak değiştirdiler. 1 rakamı ve ardından gelen 100 tane sıfır ile temsil edilen sayıyı ifade eden matematiksel bir terim olan "googol" kelimesiyle oynanarak oluşturulan isim, Larry ve Sergey'in İnternet'teki sonsuz gibi görünen bilgiyi organize etme hedeflerini yansıtmaktadır.
 



►İlginizi Çekebilir: Google'ın 5 Büyük Projesi

 

►Ne Değişti?

Google hala bir arama motoru şirketi ancak bunun üzerine pek çok şey daha ekledi. Yaptığı inovatif çalışmaları sayesinde takımıyla birlikte birçok alanda yeni ürünlere imzasını atıyor. Bu nedenle de artık sadece arama motorunu çağrıştıran “Google” adıyla değil, yeni bir marka adı olan ve bütün ürünlerini simgeleştiren “Alphabet” adının kullanımına geçiyor. 

 

Yeni Adı Neden Alphabet?

Kendini inovatif bir şirkete dönüştüren Google, yeni marka adını da buna uygun koydu. Alphabet adı, şirketin üzerinde çalıştığı bütün ürünlerinin baş harflerinin, alfabenin 29 harfine karşılık gelmesi nedeniyle (isteyerek yapıp yapmadığı meçhul) konuldu.


Sırayla Alphabet’in Ürünleri
 
A için; Alphabet
 
Google’ın bilindiği üzere projelerini gerçekleştirdiği yeni marka adı.

 


 
B için; Boston Dynamics
 
Boston Dynamics adı altında yürütülen bu projede Google, şaşırtıcı derecede sağlam ve hareketleri tıpkı insana benzeyen korkutucu robotlar tasarlıyor.
 
 


►İlginizi Çekebilir: Google Robot Ordusu


C için; Calico Laboratuvarları
 
Calico, Google’ın ölümsüzlüğe çare bulmaya çalışan projelerinin toplamına verdiği isim. Google bu projelere, nörodejenerasyon (Parkinson Alzeimer gibi hastalıkların sebebi) ve kansere çözüm bulmak için milyon dolarlar döküyor. Şimdiden üretilen P7C3 hapı Alzeimer hastaları için bir umut vadediyor.

 


D için; DeepMind (Derin Zihin)
 
DeepMind, Google’ın yapay zeka üzerine yürüttüğü tüm projelerine verdiği isim. DeepMind ile ilgili şuan için pek az proje biliniyor. Sürücüsüz (kendini control eden) arabalar, otomatik düzenlenen resimler ve Google Now asistanı bunlardan sadece birkaçı.

 

 
E için; Google Earth (Dünya)
 
Google Earth, dünyanın tamamını uydudan görebilmenize olanak sağlar. Zamanla Google programında okyanusların derinliğine kadar gösteren omni-map’i geliştirdi.
 



►İlginizi Çekebilir: Google Mars | Mars'ı İnceleyelim
 
 
F için; Google Fiber
 
Google Fiber, evlerdeki internet kullanıcıları için fiber optic kablo üzerinden yüksek hızda 1 giga-bit internet ve kablolu televizyon getiren tüm çalışmaların adı. Şuan Amerika’da sadece belli bölgelerde bulunan Google Fiber, kullanıcılarına diğer internet şirketlerine oranla yaklaşık yüz kat daha hızlı internet imkanı sunuyor.



G için; Google Glass
 
Google Glass bilindiği üzere Google’ın, kullanıcısının yapılacaklar listesine, maillerine ve bildirimlerine bakması, hatta resim çekmesi için, gözlük şeklinde ve bunları tek göz (sağ) tarafında bulunan cam üzerine yansıtılan teknolojik bir ürünüdür. Google Glass’ın ilk kullanıcı deneyimleri fiyaskoyla sonuçlansa da, Google’ın üzerinde çalışmaya devam ettiği bir ürünüdür.

 

 
H için; Hangouts
 
Hangouts, Google’ın kullanıcılarına grup video konuşması sağladığı teknolojisi. Program, o sırada kimin konuştuğunu söyleyebiliyor ve konuşma esnasında komik değişik maskeler ve efektler oluşturabiliyor.

 


I için; Google Ideas
 
Google Ideas, dünya üzerinden siber saldırılar için geliştirilen yöntemleri gösteren bir program.

 
 

J için; Jump VR
 
Jump (Zıpla), Google’ın GoPro’yla birleşip sanal gerçeklikli kamera ürettiği projelerinin adı. Ürün, sanal gerçekliği dairesel ve her yönde kaydedebilmek için tam 16 GoPro kamerası kullanıyor ve sonra VR’a ekleniyor.

 
 
 
K için; Knowledge Graph
 
Knowledge Graph, Google’ın arama çubuğu kullanıcıları için Google’da arama yapmayı bir seviye yukarı taşıdığı milyonlarca bilginin kaynağı veritabanı sistemi. Bu sistemle kullanıcılar, normalde ulaşılması zor bilgilere arama motorundan daha kolay ve hızlı ulaşabiliyor.

 


L için; Life Sciences
 
Life Sciences, Google’ın insanları daha sağlıklı bir hayat sürmesi için çalışmalar yaptığı projelerine verdiği isim. Bu projelerle diabet, kontakt lens, sentetik deri, enfeksiyon bulan nanoparçacıklar gibi ürünleri geliştiriyor.
 


M için; Makani
 
Makani, Google’ın rüzgar gücünü enerjiye dönüştüren uçurtmasına verdiği isim. Bu ürün bir rüzgar türbininden daha verimli çünkü rüzgarın şiddetli olduğu yöne otomatik olarak uçuyor. Bu büyük uçurtma, havada büyük daireler çizerek kantları için rüzgar oluşturmaya çalışıyor.

 

 
N için; Nest
 
Nest, Google’ın evdeki “şeylerin interneti” (Internet of Things) için girişimlerine verdiği isim.  Evdeki termostat, yangın ve hırsız alarmı gibi cihazlar internete bağlanarak daha hızlı ve etkili çareler sunuyor.

 

 
O için; Okay (Tamam) Google!
 
Okay Google, Google cihazlarını ve Chrome uygulamalarını uyandıran çağrı. Ses tanıma teknolojisi kullanılan bu çağrı, özellikle navigasyonlarda çok sık kullanılıyor.

 
 

P için; Project Loon
 
Project Loon, şehirden uzakta ıssız yerlerde olan insanlar için balon üzerinden internet erişimi sağlayan projenin adı.

 


Q için; Quic Protocol
 
Quick UDP internet bağlantısı, internetin hızını arttırmak için geliştirilmiş bir protokol. Bu proje, websitelerin hızlı açılmasını ve video tekrar dolumlarının %30 azalmasını sağladı.

 

 
R için; ReCaptcha
 
ReCaptcha, Google’ın sitelerde kullanıcılardan istenilen rakamların tuşlanarak robot olmadığına dair kanıt istediği güvenlik sistemini kullanan programı.

 

 
S için; SkyBox Imaging
 
Google’ın, uzaydaki diğer bilindik uydulara oranla, daha küçük ve ucuz ürettiği uydularının projelerine verdiği isim. Bu sayede daha çok sayıda ve daha rahat hareket edebilen, daha güncel uydu resimleri çekebilen uyduların elde edilmesi amaçlanıyor.
 


T için; Titan Aerospace
 
Titan Aerospace, Google’ın geçen sene başlattığı güneş enerjisiyle çalışan dronelarına verdiği isim. Bu projeyle Google, harita forotğraflarını daha güncel hale getirebiliecek ve internet bağlantısını istasyonlara daha hızlı aktarabilecek.

 
 

U için; Google URL Builder
 
Google Analytics’in bir parçası olan Google URL Builder, websitelerin izlenme ve tıklanma yoğunluğunu gösteren bir program.

 
 
 
V için; Autonomous Vehicles
 
Autonomous Vehicles, Google’ın sürücüsüz araçlar üzerine oluşturduğu projelerinin genel adı. Şu anda Google tarafından bu araçlar için, trafik içinde yayalara dikkat etme, sinyal verme ve diğer araçlara dikkat etme yönünde çalışmalar yürütülüyor. Sonunda bu teknoloji tam anlamıyla geliştirilirse şehirlerdeki trafik sorunu artık tamamen son bulabilir.
 
 

 
W için; Project Wing
 
Project Wing, Google’ın dron nakliye projesine verdiği isim. Bu proje ile hedeflenen; ilaç gibi küçük, fazla sayıda malların ihtiyacı olan uzak yerlere ulaştırılması.

 
 
X için; Google [X]
 
Yarı gizli bir laboratuvara sahip olan Google [X] projelerinde Ay’ın uydudan çekilen görüntüleri gibi konuları inceliyor.
 
 
Y için; YouTube
 
Şu sıralar Google, YouTube’daki kullanıcıları için 360 derecelik izlenebilen videolar için projeler yaratmaya çalışıyor.
 
 
Z için; ZygoteBody
 
ZygoteBody, Google’ın sanal, 3 boyutlu anatomic insan vücutları sunduğu programı. Bu sayede kullanıcılar, insan vücudunda her türlü değişikliği yapabilecek imkana sahip oluyor.

 



Kaynak:

►Techcrunch
►Google/History



Yazar: Zeynepgül Bayrı

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar