elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Endüstride DC Elektrik Şebekeleri |
Geleceğin Endüstriyel Enerji Sistemi

Phoenix Contact'ın geleceği düşünen DC teknolojisi, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji besleme, depolama ve dağıtımını mümkün kılar. Bu yazıda güvenli DC mikro-şebeke uygulamaları için Phoenix Contact'ın DC çözümlerine ulaşabilirsiniz..



A- A+
07.11.2023 tarihli yazı 2100 kez okunmuştur.

Doğru Akım | Geleceğin Endüstriyel Enerji Sistemi Nedir?


Üretimden depolama ve tedariğe

Günümüzün dünyasında, çoğu nihai cihaz zaten doğru akımla (DC) çalışmaktadır. Endüstriyel ortamlardaki şarj istasyonları ve elektrikli sürücüler, alternatif akımdan üretilen doğru akımla çalışır. Bu nedenle, DC-INDUSTRIE projesi üzerinde çalışan çeşitli şirketler, entegre DC-tabanlı bir akıllı şebeke için araştırmalar yapmaktadır. Fikir, yenilenebilir enerji kaynakları tarafından üretilen doğru akımın, şebekedeki makineler, motorlar veya konveyör bantları gibi yükleri dönüşüm kayıpları olmadan doğrudan elektrikle beslemesidir.

DC elektrik şebekesinde network oluşturma nedeniyle, bir sistemin frenleme enerjisini elektrik gücü olarak tekrar şebekeye vermek de mümkündür. Üretilen fazlalıklar enerji depolama sistemlerinde toplanır ve gerektiğinde tekrar şebekeye verilir. Bu, şebeke elektrik girişini %80 azaltır. İlave olarak, pik yük ve şebeke üzerindeki yük azaltılabilir.



 

Bir DC Elektrik Şebekesinin Avantajları Nelerdir?


Enerji geri kazanımı, yenilenebilir enerjinin dönüşümsüz kullanımı ve enerji depolama yoluyla daha yüksek enerji verimi

► %55 daha az bakır tüketimi, daha düşük ekipman maliyetleri ve daha küçük ayak izleri yoluyla kaynak optimizasyonu

► Şebeke elektriği arızalarından kaynaklanan üretim aksamalarından kurtulma

► Enerji akışlarının akıllı kontrolü için temel

 
Phoenix Contact mikro şebekelerde DC teknolojisinin güvenli kullanımına yönelik konsept ve çözümlere odaklanıyor


 


Doğru Akım Teknolojisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


 

Neden Doğru Akım Yeni Bir Trend


Özellikle endüstri sektörü iklim hedeflerini başarmak için uygun çözümler arıyor. İklim değişimi zamanlarında, dünya artan enerji maliyetleri, kıt kaynaklar ve artan enerji talebiyle mücadele ediyor. Bu sorunu çözmeye yönelik bir yaklaşım, fabrikalarda AC elektrik şebekesinden DC elektrik şebekesine geçmektir. Yenilenebilir enerji üretimi, enerji depolama ve enerji geri kazanımı, iklim değişiminin bir DC mikro şebekesinde uygulanabilen anahtar kelimeleridir. Bu, enerji tüketimini azaltır ve pik yükleri düşürür (peak shaving). Bu etki, besleme şebekesini rahatlatır ve dengede tutar. Bir DC elektrik şebekesinin endüstri için tasarlanması, sürdürülebilir endüstriyel üretime dayalı geleceğe yönelik bir yaklaşımdır.
 

Doğru Akımın Sürdürülebilir Üretimle İlgisi Nedir?


Bir DC-tabanlı mikro şebekede elektrik enerjisi, karbonsuz üretimden gelen yenilenebilir enerjinin verimli entegrasyonu yoluyla üretilir. Bu enerji, ayrıca DC'den AC'ye dönüşüm olmadan bir DC elektrik şebekesi içerisindeki elektrik yükleri tarafından doğrudan kullanılır. Bu proses, dönüşüm kayıplarını engelleyerek enerji tüketimini azaltır. İlave olarak, kaldırma işlemlerinin tüm frenleme enerjisi kullanılabilir. Diğer durumda ısı olarak kaybedilecek olan enerji, elektrik enerjisi olarak tekrar DC elektrik şebekesine verilir. Enerji depolama sistemleri fazla DC elektriği daha sonra kullanmak üzere toplar. Sürdürülebilir elektrik üretimi, enerji geri kazanımı ve enerji depolamanın birlikteliği, fabrikalarda daha yüksek sürdürülebilirlik sağlar.
 

DC-AC Dönüşümünün Dezavantajları Nelerdir?


Doğru akım alternatif akıma veya DC gerilim alternatif gerilime dönüştürülürken enerji kayıpları söz konusudur; çünkü dönüşüm için de enerji gereklidir. Bu nedenle enerji tüketimi artar ve sonuçta enerji verimi düşer. İlave olarak, DC-AC invertörler gereklidir. Bunlar uygulamada bir yere ihtiyaç duyar – dönüştürme yapılmadığında tasarruf edilen yer. Önceki DC-AC-DC dönüşümlerinin yerine, doğru akım doğrudan yüklere verilir. Tam bir DC elektrik şebekesi tipik olarak bir AC elektrik şebekesinden %2 – 4 daha az enerji tükettiğinden, enerji verimi artar. Frenleme enerjisinin kullanılması ve doğru akımın derhal depolanması yoluyla ilave tasarruflar da mümkündür.
 

DC Elektrik Şebekesinin Tehlikeleri Nelerdir? Bunlar Nasıl Engellenir?


DC uygulamalarında, elektrik arkları kontaklara ve muhafaza parçalarına zarar verebilir ve en kötü durumda kullanıcılar için tehlike yaratabilir. Mevcut şartlarda, konnektör geliştirme konusunda yeni bir yaklaşım gereklidir. Phoenix Contact tarafından yürütülen araştırma projelerinde DC konnektörler için çeşitli teknolojiler geliştirilmiştir. Konnektörlerdeki söndürme teknikleriyle birlikte, şimdi operatörleri elektrik arkının tehlikelerinden korumak için yenilikçi yaklaşımlar bulunmuştur.



Kaynak:

                                                     
  

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar