elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik |
Olmasa Neler Olurdu?

Elektriğin olmadığı bir hayatı hiç hayal ettiniz mi? Elektrik bir gün hayatımızdan çıkacak olursa, bizleri neler bekliyor? Elektrik ve bilim arasında ne gibi bir ilişki var? Elektriğin olmadığı dönemlerde, insanların yaşam biçimi nasıldı? Hepsi ve daha fazlası yazımızın devamında.



A- A+
20.02.2015 tarihli yazı 46660 kez okunmuştur.
Elektrik olmasaydı ne olurdu?” sorusu birçok felsefi tartışma konusunu beraberinde getirmektedir. Bu soru bizim daha derin bir soruyu düşünmemize olanak sağlar; “elektriğin keşfi kaçınılmaz mıdır?”. Birçok bilim insanına göre bu sorunun cevabı; “evet”. Nedeni ise bilime meraklı, doğayı ve yaşamı merak edip inceleyen, araştıran bir kişinin er ya da geç elektriği bulması kaçınılmaz bir durumdur. Elektriğin bulunması ise, bilim yapma çabasının bir sonucu olarak kabul görmektedir.
 

                                                                     

► İlginizi Çekebilir: Elektrik Nasıl Üretilir

 
Mademki elektriğin keşfi kaçınılmazdı, o zaman bizde bir felaket sonrası elektriğin hayatımızdan çıktığını varsayalım. Birde sorumuzu “elektrik olmasaydı ne olurdu” olarak değil de, “elektrik hayatımızdan çıkarsa ne gibi değişiklikler olurdu?” olarak sorup inceleyelim.Öncelikle elektrik olmasa, hayat olmazdı veya çok kötü olurdu demek yerine, elektrik olmasa hayat çok daha zor olurdu demek daha mantıklıdır.
 

 
 
► İlginizi Çekebilir: Elektrik Neden Çarpar

 
Sorumuzu inceleye bilmek için, öncelikli olarak elektriğin olmadığı dönemleri kısaca incelemek gerekir. O zaman sorumuzu soralım, elektriğin olmadığı dönemlerde insanların yaşam şekli nasıldı?

 O dönemlerde güçlü makineler olmadığından, bütün işlerde insan gücünden faydalanılıyor ve insanlar haliyle daha fazla çalışmak zorunda kalıyorlardı.

 Bilgiye ulaşmak günümüzdeki gibi kolay olmadığından insanlar, kitap ve ansiklopedilerle daha çok vakit harcıyorlardı. O dönemde kitap veya ansiklopediler el baskısı veya daha ilkel yollarla yazılmakta ve buda aşırı zaman kaybına neden olmaktaydı. Fakat garip olan şudur ki o dönemde birçok ünlü bilim insanı yetişmiştir. Buda, eğitim alanının elektriğin olmadığı durumda diğer alanlara göre daha az etkileneceğini göstermektedir.

 Haberleşme yerine telefon veya internet değil, telgraf veya mektuplar kullanılmaktaydı.

Bunun gibi birçok örnek verilebilir. Fakat kısacası günümüzde hayatımızı kolaylaştıran aletler yerine, o dönemde çok zaman kaybettiren ve verimsiz aletler kullanılmaktaydı.

 

 


Elektriğin olmadığı dönemlerde insanların nasıl yaşadığını az çok inceledikten sonra tekrar günümüze dönelim ve sorumuzu günümüz için yorumlayalım. Şüphesiz ki elektrik insanoğlunun en büyük icatlarından birisidir. Elektriğin icadını, diğer icatlarla karşılaştırmak yanlış olacaktır, çünkü herhangi bir icadın hayatımızdan çıkması, elektriğin hayatımızdan çıkması kadar toplumu etkilemeyecektir.


                                                        

► İlginizi Çekebilir: Türkiye Eğitim Dağıtım Bölgeleri 2

 
Elektriğin önemini anlamak için; bir gün boyunca elektrikli cihazlarımızı kullanmayıp, gece olduğunda lambalardan uzak durmak yeterli olacaktır. Fakat biz yine de olacak olanlardan en önemlilerini birkaç madde ile inceleyecek olursak;

 Hayatımızda büyük yer kaplayan telefon ve bilgisayarlar, sadece birer süs olacaktır.

 Kütüphane olarak kullandığımız internet tarih olacağından, ansiklopediler tekrar önem kazanacaktır.

 Medya sektöründen para kazanan kişiler, ellerinde bir ustalık yoksa zor durumda kalacaktır.

 Büyük binalar, asansör olmadığından dolayı satılamayacak ve yerini az katlı binalara bırakacaktır.

 Araba üretimi bitecek, yerini at ve eşeğe bırakacaktır.

 Tıp dünyası sarsılacak ve tedaviler zorlaşacaktır. Bazı bilim insanlarına göre elektriğin olmayışı en çok tıp dünyasını vuracaktır.

 Modern fizik ve modern kimya bilimleri ortadan kalkacak, hatta bilim bir bütün olduğundan diğer bilim dalları da elektriğin olmayışından nasibini alacaktır.
 

 

► İlginizi Çekebilir: Türkiye Elektrik Piyasasına Genel Bakış 

 
Bu gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Fakat örneklerden de anlaşılabileceği gibi elektriğin olmayışı toplumsal hayatı derinden etkileyecektir. Şuan varlığında bu durumları düşünemesek de, elektrik olmazsa insanlık büyük bir boşluğa düşecektir.
 

Kaynak:

►ourworld
 
 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar