elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Yazıcılar İle İlgili En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Günümüz teknoloji dünyasının en büyük yeniliklerinden biri kuşkusuz 3D yazıcılar. Önümüzdeki yıllarda bu teknoloji daha da gelişecek gibi gözüküyor. Bu yazımızda 3D yazıcılarla ilgili en çok merak edilen soruları sizler içib derledik. Sizin de 3D yazıcılarla ilgili kafanızda soru işaretleri varsa bu yazımız tam size göre.



A- A+
12.12.2013 tarihli yazı 19721 kez okunmuştur.
► 3D Yazıcı ve 3D Baskı Nedir?

3 Boyutlu yazıcılar, üç boyutlu olarak çizimi yapılmış cisimlerin plastik ve benzeri malzemeler ile oluşturan cihazlardır. 3D baskı, bir nesneyi, üst üste yaratılan katmanlar şeklinde bir üretim sistemidir. 3D baskı sistemleri genellikle diğer üretim sistemlerine göre çok daha hızlı olan bir üretim biçimidir. Bir 3D Printer, bir kağıt üzerine baskı yapar gibi üç boyutlu bir cismi oluşturur. 3D Printerler, sıcak tutkal tabancası, ABS Filamenti eriterek fışkırtır. Baskı kafası X ve Y yönlerinde hareket ederken, baskı yapılan alan Z yönünde hareket eder. Böylece sistemin üç boyutlu şekli oluşur.



 
 


► İlginizi Çekebilir: 3D Printer'dan Nasıl Çıktı Alınır



► 3D Çizim Nasıl Oluşturulur?

Bir nesnenin üç boyutlu çıktısını almak istiyorsanız öncelikle o nesnenin bilgisayar ortamında 3D çizilmesi gereklidir. Bunun için SolidWorks, 3D Max, AutoCAD, Alibre, UniGraphics, Catia gibi ücretli programları veya ücretsiz olarak sunulan Google Sketchup, OpenSCAD vb. programlar kullanılabilir. 



 
 



► Bilgisayar Ortamında 3D Çizilen Nesne Nasıl 3D Yazıcıya Gönderiliyor?

Bilgisayar ortamında çeşitli programlarla oluşturulan üç boyutlu çizimi 3D yazıcıya göndermek için dosyanın .STL formatına çevrilmesi gerekir. Bunun için üç boyutlu çizim yine bir yazılım aracı ile STL (STereoLithography) formatına dönüştürülerek katmanlar haline dönüştürülür. STL uzantılı dosya, bir arayüz program kullanarak 3D yazıcıya gönderilir. Kullanılan programa göre nesnenin rengi, malzemesi, malzeme kalınlığı gibi ayarlar yapılabilir.
 

 

► Çizim 3D Yazıcıda Nasıl Basılıyor?

3D yazıcı ile ürün bu aşamada gerçekleşir. Genelde kullanılan ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren) ve PLA (Poli- Laktik Asit) polimer türleri ile şekil oluşturulur. 3D yazıcı bu belirttiğimiz polimerleri eritir ve baskının oluştuğu kısımda gerekli ısıyı uygulayarak katmanlarla belirlenmiş üç boyutlu nesnenin baskı kafası denilen parça X-Y eksenleri yönünde ve baskısı yapılacak alan ise Z ekseni yönünde hareket ederek şekil oluşturulur.


 
► İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcılarda Yazdırma Teknikleri

 
 
► 3D Yazıcılar Hangi Amaçlarla Kullanılabilir ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Günümüzde üç boyutlu yazıcı teknolojisi mücev­her, aksesuar, ayakkabı tasarımında, endüstriyel ve mimari tasarımlarda, inşaat mühendisliğinde, yapı işlerinde, otomotiv sanayisinde, hava-uzay, dişçilik ve tıp sektöründe, eğitimde, coğrafi bilgi sistemle­rinde ve farklı alanlardaki bilimsel çalışmalarda bir­çok ülkede yaygın olarak kullanılıyor. Bir süredir sa­nayi sektöründe kullanılan bu yazıcıların küçük ve geliştirilmiş masa üstü modelleri, artık evlerimize de girebilir duruma geldi. Üç boyutlu yazıcılar evleri­mize girdiğinde, ihtiyaç duyduğumuz ürünü kendi başımıza üretebileceğiz.


 


 ► İlginizi Çekebilir: 3D Printer'dan Nasıl Çıktı Alınır
 

► 3D Yazıcı Fiyatları Ne Aralıkta?

Üç boyutlu yazıcıların fiyatları 500 dolarla birkaç milyon dolar arasında değişiyor. Şuan ki piyasa değeri 1.3 milyar dolar olan 3D yazıcı sektörünün 2020 yılında değeri 5.2 milyar dolar olacağı tahmin edilmekte. Eğer evinize bir 3D yazıcı almak istiyorsanız 2000$ altında bir fiyatla kendin yap 3D masaüstü yazıcıya sahip olabilirsiniz. Ama tabi makinenin büyüklüğüne ve kalitesine göre 10 000$’lık ve daha pahalı makineler de mevcut.
 
 
Kaynak



► 3byazici.com
► cubify3dprint.com
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar