elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3 Adımda PLC Bakımı

PLC sistemlerini korumak ve arıza oluşumlarını önlemek, oluşan arızaları ise en kısa sürede gidermek için birkaç temel husus çok önemlidir. Periyodik olarak gerçekleştirilecek temel bakım ve önlemler, sistem arızalarının oluşma olasılığını azaltacaktır. Bu yazımızda PLC bakımını 3 adımda derledik.



A- A+
05.11.2016 tarihli yazı 11266 kez okunmuştur.

1) Koruyucu Bakım

Koruyucu bakımlar, programlanabilir kontrolör sistemlerinde sistemin bileşenlerini oluşturan parçaların arıza oranlarını azaltmaya yöneliktir. PLC sistemleri için koruyucu bakımlar ile düzenli makine veya donanım bakımlarının planlı bir takvim çizelgesinde uygulanıyor olması gerekir. Böylece donanım veya kontrol sistemi içerisinde oluşabilecek problem riski azalmış olur. Bu bakımlarının sıklığı sistemin bulunduğu ortama göre değişiklik gösterebilir. Sert çevre koşulları için daha sık bakım uygulanmalıdır. 



►İlginizi Çekebilir: PLC ile DCS Arasındaki Farklar

Koruyucu bakımların içermesi gereken hususlar;

► Periyodik olarak temizlik veya filtre değişimleri: Filtre temizliği için makine bakımının gelmesini beklemeyin. Ortam şartlarına göre değişiklik gösterebilecek bu husus, temiz hava dolaşımı sağlayacaktır.

► Kir ve toz birikmesine izin vermeyin: Merkezi işlem birimi ve I/O sistemleri toz geçirilmez olarak tasarlanmamıştır. Alıcılar ve elektronik devreler üzerinde biriken toz ve kir parçacıkları, sistem içerisinde ısı dağılımı engelleyecektir ve buda arızaya neden olabilir.

► Periyodik olarak I/O bağlantılarını kontrol edin: Sistem üzerindeki tüm prizler, fişler, terminal şeritler ve modüllerin bağlantılarının düzgün çalışır halde olmalarını sağlamak için kontrolleri gerçekleştirilmelidir. Eğer PLC sistemi sabit olarak sürekli titreşim halinde bulunan bir ortamda ise bu bakımların sıklığı arttırılmalıdır.



► PLC sistemine çok yakın mesafelerde gürültü üretecek sistemler bulundurmayın.

► Korunması gereken öğelere yakın gereksiz unsurlar bulundurmayın: CPU rafları veya diğer raf olarak kullanılabilecek yerlerde çizimler, montaj kılavuzu veya herhangi bir malzeme bırakılmamalıdır. Zamanla hava akımının aksamasına neden olabilir ve sistemin ısınmasına yol açar.

► Eğer PLC sisteminiz yüksek titreşimli ortamda ise; koruyucu önlemler alınması gerekir. PLC ile ara yüz saylayacak bir titreşim detektörü kullanılmalıdır. Bu sayede sistem bağlantılarının gevşemesi engellenmiş olur. 


 

2) Yedek Parça

Her zaman yedek parça depolamak cankurtaran önlem olabilir. Sistemde oluşan bileşen arızalarından kaynaklanabilecek kesintileri en aza indirgemek için önemlidir. Stokta bulunmayan bir parçanın arızasıyla kaynaklanabilecek kesintilerin saatler, günler sürmesi yerine daha kısa sürelerde tedavisinin gerçekleşmesine olanak sağlar.
 

Yedek parça stok miktarı kullanılan parçaya göre değişiklik gösterebileceği gibi minimum %10 miktarında olmalıdır. Ana CPU kartı bileşenleri kullanım sıklığına bakılmaksızın her zaman yedek parçası olmalıdır. Ana veya yardımcı güç kaynaklarının ayrıca bir yedekleri bulunmalıdır. Ana hatlarıyla fazladan önem gerektiren bu kısımlar için ayrı bir depolama alanı oluşturulabilir.


 

3) I/O Modüllerinin Değiştirilmesi

I/O modülünün değişmesi gerektiği durumda uygun modülün doğru şekilde bağlantısının gerçekleştirildiğinden emin olunmalıdır. Bazı I/O sistemlerinin değişim sırasında güç aktifken değişimine izin verebiliyorken gücün kesilmesi gerektiği durumlarda var. Çözüm sağlamak için modül değiştirmek çözümü getirebilir fakat kısa süre içerisinde aynı problemlerle karşılaşıldığında sorunları endükif yükte aranmalıdır. Endüktif yük üreteçleri fazla ya da değişken gerilim veya akım üretebilir. Eğer değiştirildikten kısa süre sonra yeni modülün sigortası yanarsa, sorun modülün çıkış akımının yüksek olmasından veya çıkışındaki cihazda kısa devre olmasından kaynaklanabilir.
 
►İlginizi Çekebilir: PLC'de Durdurma ve Limitlemede Güvenlik

Kaynak:

electrical-engineering-portal
Recep Özdemir Recep Özdemir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar