elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yüzde yüz yerli elektrikli araç geliyor!

Tamamı yerli elektrikli araç üretmek için bir araya gelen birkaç cesur Türk girişimcisi, Türkiye'nin yüzde yüz yerli ilk elektrikli aracını üretmek için çalışıyor.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 12909 kez okunmuştur.


Önemli bir teknolojik buluş olan otomobilin tarihi 19. yüzyılda enerji kaynağı olarak buharın kullanılmasıyla başlar ve içten yanmalı motorlarda petrolün kullanılmasıyla devam eder. Günümüzde otomobile olan talebin artması ve dünyamızdaki fosil yakıtların hızla tükenmesiyle birlikte alternatif enerji kaynakları ile çalışan otomobillerin üretilmesi konusunda çalışmalar hız kazandı.



Ulaşımın geleceği şüphesiz elektrikli araçlar. Hemen her otomobil üreticisi artık petrol kullanmadan çalışan konseptler tasarladı. Bunlarda gerek yakıt pili, gerekse batarya kullanılsın, tahrik genelde elektrikli motorla sağlanmakta. Elektrikli motor ile tahrik yüzyılı aşkın bir süredir bilinmektedir. Günümüzde bataryalarda gerçekleşen teknolojik gelişme sayesinde de elektrikli otomobiller normal otomobillerin performansına erişebilmektedirler.



Toruk Elektrikli Araç Geliştirme Takımı’nın da ana güdüsü bu teknolojik gelişmeyi zamanında yakalayarak gelişime öncülük etmek, tamamı yerli bir elektrikli araç geliştirmek ve Türkiye’yi çağdaş toplumlar seviyesine taşımak.



Projenin Kapsamı



Projede, batarya grubu tasarımı dışında bir otomobilde bulunan tüm bileşenlerin sıfırdan tasarımını ve elektrikli araca uygun şekilde geliştirilmesini amaç edinmiş Toruk Grup. Bundaki temel amaç, her bileşeni elektrik aksama uygun ve ilk hedef pazar olan Türkiye’nin koşullarına ve ihtiyaçlarına göre tasarlayarak aracın kalitesini ve performansını olabildiğince yüksek tutmak. 





Toruk Grup geliştirme takımıyla bir söyleşi yaptık ve oldukça iddialı cevaplar aldık:



Türkiye’deki yerli otomobil girişimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Elektrikli otomobiller bu girişimlerde nasıl bir yer kaplıyor?



Açıkçası otomobiller üzerine her türlü girişim bizi oldukça heyecanlandırıyor. Her girişimi etraflıca inceleyip değerlendiriyor ve kendi projemiz için ders çıkarmaya çalışıyoruz. Ancak, eğer ürün elektrikli otomobil ise daha da çok seviniyoruz zira kendimizi kıyaslayabileceğimiz ve rekabet edebileceğimiz bir ortam oluşmuş oluyor. Elektrikli otomobil üretme potansiyeline sahip birçok firma var aslında piyasada; ancak bu firmaların günümüzde pasif kaldıklarını düşünüyoruz. Birçokları bunun mümkün olduğunun farkında ancak genelde yatırım maliyetlerinden çekindiklerinden, belki de tembel olduklarından bir girişimde bulunmuyorlar. Biz ise elini taşın altına koyanlardan olmayı tercih ettik.



Toruk Grup’tan kısaca bahseder misiniz?



Toruk Grup olarak tamamı yerli kaynaklar ile geliştirilen, üretilen ve yürüyen A/B segmenti (A: Mini şehir arabası B: Küçük aile arabası) elektrikli araç geliştirmek amacıyla güçlü bir takım oluşturduk. Airbus, Ford, Porsche Consulting, Tübitak vs. gibi şirketlerde toplamış olduğumuz bilgi ve tecrübelerimizi bir araya getirerek bu aracı geliştirebileceğimiz kanaatine vardık. Aracın tasarımını da Aston Martin Gauntlet, Corvette Z03, Passionata GTS, vb. konseptleri tasarlamış olan Sayın Uğur Şahin gerçekleştirdi. Uğur Şahin'in portfolyosuna www.ugursahindesign.com adresinden ulaşabilirsiniz.



İnternet sitemiz www.torukcars.com üzerinden potansiyel kullanıcılarımıza ulaşıyor, onların fikirlerini ve verilerini ürün geliştirmede kullanıyoruz,. En nihayetinde bunu onlar için geliştiriyoruz.



Özetle Toruk Grup özel bir girişimdir; herkes projeye katkısı kadar sorumluluk sahibi ve dolayısıyla o kadar ortak. Proje açık kaynak kodlu olduğundan kapımız ilgilenen herkese açık. Aramıza katılanlar ve ayrılanlar oluyor. Projeye ön ayak olan Sayın Mustafa Özen de maalesef geçtiğimiz aylarda vefatı sonucu aramızdan ayrıldı ancak her şeye rağmen proje devam ediyor. Projenin açık kaynağıyla herkese ait olması bunu sağlıyor aslında. Biz, konseptler üretip bileşenleri ve parçaları tedarik edebilecek yerli ortaklar arıyoruz. Projenin işleyişi genel hattıyla bu şekilde... 





Projenin Ar-Ge’si ne kadara mal oldu? Finansmanı nasıl sağladınız?



Bahsettiğimiz gibi Toruk Grup henüz özel bir girişim ve projenin maliyeti herkesin kendi zamanından ve yeteneğinden katkısı kadar oldu ve olmakta. Finansmanımız olsa pek çok şey kesinlikle daha kolay olurdu ancak başarmak için asıl ihtiyacınız olan “istek” ve “yapabilme becerisi –yetenek”. Bu sayede projeyi bugün olduğu konuma getirebildik ve devam da ediyoruz. İhtiyacımız olan “finansman” projeyle ilgilenen istekli ve yetenekli geliştiriciler.



Seri üretim için hedeflerinizden bahseder misiniz?



Tasarımlarımızı “Yalın Seri Üretim”e uygun olacak şekilde yapıyoruz, sonuçta amacımız aracı kesinlikle seri üretime hazırlamak; ancak şu an o safhaya ulaşmamız için daha çok yol kat etmemiz gerekmekte.



İş birliği yaptığınız iş ortaklarınız kimlerdir?



Projenin ana iş ortağı tasarımın sahibi Uğur Şahin’dir. Onun dışında bazı büyük otomobil tedarikçileri, bir lastik üreticisi ve tasarım bürosu prensipte desteklerini onayladılar. Resmi olarak anlaştığımız proje ortaklarımızı internet sitemiz www.torukcars.com adresinde “Ortaklarımız” bölümünde bulabilirsiniz.