elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ultrason Odaklı Yeni Teknoloji:
Akıllı Eller

Günümüzde birçok bilgisayar teknolojisi ile insanlara gerçek dokunma hissini oluşturmak için yeni yöntemler geliştiriliyor. Bu teknolojilerle ilgili yapılmış en ilgi çekici olanı ultrason odaklı teknoloji. Ultrason odaklı dokunma hissinin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
16.04.2016 tarihli yazı 7905 kez okunmuştur.
Dokunsal geribildirim modern bilgisayar ve geliştiriciler için vazgeçilmez hale geldi. İngiliz araştırmacılar, deriyi bir dokunmatik ekran gibi kullanarak el içine gönderilen ultrason dalgalarıyla dokunma hissi oluşturdular. Sussex Üniversitesi, Nokia Araştırma Merkezi ve Avrupa Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen çalışmada ele yansıtılan görüntüler ile etkileşim kurarak hissetme duyusu geliştirilmeye çalışılıyor.
 


 


Bu yöntem, insan vücudu özellikle eller için ideal görüntüleme tekniği ile gelecek jenerasyon akıllı saatler ve diğer akıllı cihazlar için görüntülenmesi gibi büyük bir teknoloji sorununu çözmektedir. SkinHaptics’in mevcut fikri elin her iki tarafına da ultrasonik dalgalar göndererek görüntüleme sistemi oluşturmaktır. Bir nevi elimizde eldiven varmış gibi elin üstünde gömülü ultrasonik sensör dizisi bulunmaktadır. Bu sensörler otomotiv sektörü için tasarlanmıştı. Fakat ultrasonik vericiler şu anda verimsiz durumdalar.
 


 
İlginizi Çekebilir: Doppler Etkisi Nedir?


UltraHaptics gibi firmalar giyilebilir teknoloji için çok daha küçük sistemler üzerinde çalışmaktalar. Potansiyel olarak, zar hoparlör üretmek için kullanılan bu teknoloji ile aynı zamanda çok ince ve esnek ultrasonik vericiler de yapılabilir. SkinHaptics gibi dokunsal sistemler, algılama ve görüntü teknolojisini çok faydalı bir şekilde geliştirecektir.

Bu teknoloji sayesinde gelecekte artık dizüstü bilgisayarları ve cep telefonlarını taşımamız gerekmeyecek. Bunun yerine giyilebilir elektronik sistemlere gömülü; bileklikler, akıllı saatler, yüzük ve giyilebilir teknoloji gibi alanlarda doğrudan cildinize uygulayabileceğiniz geçici bir görüntüleme şeklinde bu teknolojiyi kullanabileceğiz. Bu ilerlemeler Haptik (haptic) denilen teknolojinin de hızla büyüyen bir alan olacağını göstermektedir.

 


Kaynak:

Gizmag
Sussex
 
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.