elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

TÜBİTAK SOLAR-ERA.NET Güneş Enerjisi Ar-Ge Projeleri Çağrısı

Tübitak bünyesinde gerçekleşecek olan SOLAR-ERA.NET güneş enerjisi ar-ge projeleri 2014 yılı çağrısı yayınlandı. Proje ön başvurusu 30 Nisan'a kadar devam edecek. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
18.01.2014 tarihli yazı 11913 kez okunmuştur.
Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı doğrultusunda aralarında TÜBİTAK'ın da bulunduğu ve birçok firmanın katıldığı bir proje olarak nitelendirilen SOLAR-ERA.NET, Avrupa ülkeleri arasında güneş enerjisinden elektrik elde edilmesi konusuna dayanıyor.

Bu konuda sanayinin yürüttüğü çalışmalarda araştırma ve geliştirme ortaklıklarının kurulması temel amacı olan projenin ikinci amacı ise güneş enerjisinden elektrik eldesi konusunda sanayi uygulamalarının arttırılmasıdır. 

 

 
 


Proje konusunun alt dalları ise güneş enerjisinden elektrik eldesi konusunda tematik alanların belirlenmesi, fotovoltaik güneş enerjisi, konsantre güneş enerjisi olarak listelenebilir. Bu alt dallar arasında ise özellikle fotovoltaik ve konsantre güneş enerjisi öne çıkıyor.

Çağrıya katılan ülkeler arasından en az iki sanayi kuruluşunun yer aldığı projelerin desteklenmesi için öncelik tanınıyor ve bir projenin seçilebilmesi için en az iki ülke tarafından desteklenmesi gerekiyor. 

Tüm bu amaçlar etrafında ve SOLAR-ERA.NET kapsamında, güneş enerjisi ar-ge projelerinin desteklenebileceği uluslararası bir çağrı TÜBİTAK tarafından yayınlandı. Türk sermaye şirketlerinin de başvuru yapabileceği çağrı sürecinde 2 adım bulunuyor ve bu adımlar da proje ön başvurusu ve proje önerisi olarak adlandırılıyorlar. 

 

 


Fotovoltaik güneş enerjisi dalında çağrı konuları: 

     ♦   İnorganik ince film hücre ve modül üretimi
     ♦   Binalara entegre fotovoltaik elemanların tasarımı
     ♦   Yüksek kapasiteli fotovoltaik sistemlerin kullanımı ve şebekeye entegre edilme 
     ♦   İleri nesil yüksek verimli fotovoltaik modüller
     ♦   Yoğunlaştırıcı fotovoltaik sistem teknolojisi
     ♦   Cam ve kopsülasyon malzemeleri 
     ♦   Si hammaddesi kristalizasyonu ve levhalanması
 
Konsantre güneş enerjisi dalında çağrı konuları:
 
     ♦   Sistem elemanlarının verim artırımı ve maliyet düşürülmesi
     ♦   Yenilenebilir enerji kaynakları ile entegrasyonu
     ♦   Güneşten termal enerji üretim tesislerine yönelik yeni sıvı geliştirilmesi
     ♦   Yenilikçi termodinamik döngüler

Çağrıya katılan ülkeler: Türkiye, Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İsrail, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere olarak listelenebilir. 
 


 


Proje ön başvurusu 30 Nisan 2014 tarihinde saat 17:00'a kadar, proje önerisi de 2 Ekim 2014 tarihinde saat 17:00'a kadar geçerli olacaktır. Ön başvuruların sonuçları ise Temmuz ayında açıklanacak. Aralık 2014 - Ocak 2015 aralığında ise desteklenecek projeler seçilecek ve Ocak 2015 - Şubat 2015 aralığında projelerin başlanması aşamasına geçilecek. 

Ön başvuru İngilizce olarak solar-era.net üzerinden gerçekleştirilecek. Çağrıya katılan Türk firmaları, uluslararası olan bu başvuru sürecinde eş zamanlı olarak TÜBİTAK'ın 1509 sayılı Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programına da başvuracaktır. 

Peki TÜBİTAK'ın 1509 sayılı bu programı nedir? Programa, sektörüne ve büyüklüğü fark etmeden firma düzeyinde olan Türkiye'deki tüm yerleşik sermaye şirketleri başvurabilir ve hibe şeklinde destek alabilirler. Büyük firmalar için %60 destek oranı varken KOBİ'ler için bu oran %75'tir. 


► Ön başvuru ve ayrıntılı bilgi için tıklayınız




Kaynak: 

► Tübitak 
► Solar-Era.net
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.