elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Thrust SSC |
Karada Dünyanın En Hızlısı

Thrust SSC (Thrust SuperSonic Car), Richard Noble tarafında geliştirilen, İngiliz yapımı olan dünyada ses hızını geçebilen ilk kara aracıdır. Araç 4 tekerlekli fakat tek kişiliktir. Thrust SSC 1997 yılında saatte 1240,77 km/s hıza ulaşıp dünyadaki en hızlı kara aracı olarak tarihe geçmiştir. Yazımızda sizlere bu araçla ilgili bazı önemli detaylardan bahsedeceğiz.



A- A+
30.12.2015 tarihli yazı 23850 kez okunmuştur.
Araç dünyada karada gidebilen en hızlı araç rekorunu kırmak için tasarlanmıştır. Saatte 850 mil, yani ortalama 1367,94 kilometre hıza çıkabilecek kapasitede tasarlanan araç, önceleri hız rekorlarında hiç görünmeyen bir yüz olan Richard Noble tarafında geliştirilmiştir. Bu hızla giden bir aracın sürücüsü de deneyimiyle ön plana çıkan İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotu olan Andy Green'dir. Böyle bir araç için girişimde bulunan tek bir kişi olsa da bu denli önemli bir projenin arkasında mükemmel bir takım işi yatıyor. Tamamen gönüllü olarak, aracın geliştirildiği zaman içinde bütün günlerini bu aracın rekoru için harcayan 48'e yakın bilim insanı var.
 


► İlginizi Çekebilir: Süpersonik Araç | Bloodhound SSC

Araç 1367 km/h hıza çıkabilecek şekilde tasarlansa da şu ana kadar görebildiği en yüksek hız saatte 771 mil'dir. Bu da tam olarak saatte 1240,77 kilometre hıza tekabül etmektedir. 1996'da ilk denemesinde 64,37 km/h hızla yola çıkan Thrust SSC, rekorunu 1997'nin kasımında 1240,77 km/h hız ile kırarak dünyanın en hızlı aracı olarak tarihe geçmiştir. Aracın hız rekoru videosunu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz;
 


► İlginizi Çekebilir: İçten Yanmalı Motorlar 1. Bölüm

Thrust SSC, bu zamana kadar hız rekoru için tasarlanmış en güçlü kara aracıdır ve bu zamana kadar ses duvarını aşan ilk otomobil özelliğini taşımaktadır. Rekor Nevada Çölü'nde kırılmıştır ve araçta dört tekerleğe bağlı fren sistemi ve özel olarak yavaşlatmak için paraşüt kullanılmıştır. Araç ortalama 960 km/h hızla giderken 16 saniyede durabilmektedir. Aracın ağırlığı 10500 kilogram, uzunluğu ise 16,5 metredir. 
 

Thrust SSC'nin lojistiği 25 gönüllü ve 85 tonluk ekipman taşıyabilecek kapasiteye sahip olan Boeing 747 kargo uçağıyla sağlanmıştır. Böyle dudak uçuklatan bir rekora imza atan bu aracı, kendi dalında rekora sahip (Dünyanın en uzun kargo uçağı olma özelliğine sahip) bir uçak taşımıştır.

Kaynak:

thrustssc.com
wikipedia
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.