elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Terlemeyi Ölçen Biyolojik Sensör

Giyilebilir akıllı cihazlar, sağlık sektörü için geliştirilmeye devam ediliyor. Geliştirilen giyilebilir akıllı cihazlardan biri de bant şeklinde tasarlanan bir sağlık cihazı. Araştırmacıların bant şeklinde tasarladığı cihaz, ciltte terlemeyi tetikleyerek uzaktan hastalıkların tanısını hızlı bir şekilde koyabilmektedir.



A- A+
14.08.2017 tarihli yazı 4912 kez okunmuştur.
İnsanın terlemesi; önemli bir biyolojik olaydır ve bunun yanı sıra uyarıcı madde tespiti ve atletik performans özelliklerinin taşıyıcısı olarak da dikkati çekmektedir. Özellikle, ter biyokimyasal vücut sıvılarına göre daha kolay işlenebilmektedir. Ter analizi için esnek ve giyilebilir sensör tabanlı bir sistem oluşturulmuştur.
 

Sensörün Çalışması

Araştırmacılar, göz damlalarında kullanılan karbakol içeren bir jel ile giyilebilir sensörü kişinin koluna 2.5 dakika süresince bağlayarak ölçümler yapılmıştır . Jel, sensör ve deri arasında teması sağlamak ve elektrik akımı geçişini saplamak için kullanılmıştır. Karbakol ile ter bezleri uyarılarak süreç başlamış olur. Ardından, elektrolit konsantrasyonlarını ölçen sensörler kullanarak kişinin terinden elde edilen veriler 30 dakika boyunca kaydedilir. Karbakol, terleme süresinin 5 saate kadar uzamasında etkilidir. Sonuçları gözlemlemek ve değişimlerin ayırt edilmesini sağlamak için pH’a duyarlı bir boya kullanılmıştır.

Yapılan testin ardından turuncu boya, ter ile reaksiyona girdiğinde maviye dönüşmüştür. Bu, ter bezlerinin sensör ile eşit bir şekilde uyarıldığını göstermiştir. Birkaç gün boyunca sensör ile veriler toplanarak sonuçlar incelenmiştir. Araştırmacılar, "Bu çalışma, ter algılama teknolojisinde önemli bir yükselmeyi temsil ediyor"  şeklinde bir açıklamada bulundu. Bu çalışmaların en büyük hedefi biyomedikal uygulamalar için kolaylık ve güvenilirliktir. Vücudunun stresli durumlara nasıl tepki vereceğini anlamaya yakın zamanda çeşitli sensör uygulamaları ile görebileceğiz.



► İlginizi Çekebilir: Sensör Füzyonu Nedir?
 

Biometrik Analiz için Giyilebilir Sensörler

Bireysel olarak vücut kimyasının izlenmesi, hastalık teşhisi, sporcu sağlığı veya sağlıklı yaşam hedeflerine yönelik değişimleri izlemek için giyilebilir teknolojinin kullanılması yaygınlaşmaya başladı. Biyomedikal sensörler, ABD'de 88 milyar USD değerinde tıbbi cihaz endüstrisinde yerini almaktadır. Endüstride yeni teknoloji ve rekabetin artmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda daha yüksek bir ivme kazanacaktır. Kan analizi, biometrik analiz için standart olarak kabul edilir. Ancak kan testleri için genellikle bir laboratuvarın kullanılmasını gereklidir. Bilim insanları terin, kan testleriyle aynı bilgiyi sağladığını söylüyor. Terleme, tükürük veya gözyaşı, sağlık kontrolünde daha kullanışlı kimyasal işaretleyicilere sahip bir alternatif sunuyor. 
 

Geliştirilen sensörler, bir insanın stres altındayken serbest bırakılan kortizon gibi hormon değişikliklerini takip etmeye yardımcı olabilir. Zihinsel ve fiziksel olarak stresli durumlarla karşı karşıya kalan pilotlarda kortizonun ölçülmesi son derece önemlidir. Sensörler kullanarak pilotların sağlıklarını ve performanslarını izlemek son derece yararlı olacaktır. Benzer şekilde, bir ameliyat sonrasında evde düzenli olarak sağlık kontrolünü yapmak isteyen hastalar içinde kullanışlı bir yöntemdir. Ölçümlerin yapılabilmesi için 20 dakikalık bir süre gereklidir.


Kaynak:


sciencedaily.com
 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.