elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotlarla Gıda Teslimatı:
Marble

Robotlar, üretimden taşımacılığa kadar hayatımızın birçok alanına girmiş durumda. Artık gıda teslimatında motosikletli kuryeler değil, robotlar kullanılıyor ve maliyet, zaman tasarrufu sağlanıyor.



A- A+
20.04.2017 tarihli yazı 7037 kez okunmuştur.
Endüstri 4.0’ın etkileriyle “taşımacılık” algımızda önemli değişimler yaşanıyor. Üretim kısmında söz sahibi olan robotlar, bununla sınırlı kalmayarak taşımacılık işinde de önemli işleri kendilerine alıyorlar.
 

Kentsel Lojistik: Marble

Yelp ve San Francisco merkezli bir start-up olan Marble, şehrin kaldırımlarında dolaşacak robotlarla gıda dağıtımını gerçekleştirmek için yeni bir ortaklık kurdu ve nisan ayının başlarında geliştirilen robotlar San Francisco yollarında çalışmaya başladı. Restorana giden robotlar, yiyecek paketini alıp müşterinin adresine ulaştırıyor. Müşterilere sipariş sırasında bir şifre veriliyor ve robot müşterinin kapısına ulaştığında, bu şifre ile robotun taşıma kısmının kilidini açıp yiyecek siparişi tamamlanmış oluyor.
 

Şu an test aşamaları süren projede insanların ihtiyaç duydukları ve istedikleri malları güvenli bir şekilde nakletmek için akıllı kurye robotları bir filosu oluşturuluyor. Geliştirilen projesi üç olguyu amaç edinmiş.
Ulaşılabilir: Herkesin ihtiyaç duyduğu ve istediği şeylere zamanında erişmeleri
Güvenli: Robotların, gizli erişimli kargo bölmeleriyle siparşi güvenli bir şekilde ulaştırması
Sağlıklı: Hırpalanmış paketleri, soğuk yemekleri ve öngörülemeyen aksaklıkları geride bırakacak bir sistem


 

Robotlarla Dağıtımda Güvenlik

Güvenliği sağlamak amacıyla her yiyecek dağıtım robotu, gündüz ve gece gezinmek için 3B haritalar kullanacak. Ayrıca kaldırımdaki kişilere çarpmamak için robot üzerinde lidar, çoklu sensörler ve kameralar bulunuyor. Yol güvenliğinin yanı sıra robottaki kilit sistemi de bu taşımacılıktaki güvenliğin artmasını sağlıyor.

Robot üzerinde bulunan kameralarla teslimat sırasındaki görüntü izlenerek müşteri memnuniyetine yönelik geri bildirim kolaylıkla alınabiliyor. Ayrıca bu robotlar sadece gıda taşımacılığı ile sınırlı kalmayarak başka sektörlere yönelik teslimatlar için özelleştirilebilir.



 Geleceğin kuryelerini aşağıdaki video'da görebilirsiniz.

 

Kaynak:

Marble
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.