elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gıda Endüstrisi'ne Motor Sürücüleri

Gıda Endüstrisi'nde hijyen çok önemlidir. Bu endüstride kullanılan motor ve sürücülerde özel olmalıdır. Danfoss Drives, VLT FlexConcept adlı bir paket içerisinde, AC sürücü ve enerji-tasarruflu sürekli mıknatıslı motorların bir kombinasyonu ile, ürünlerinin temizlenmesinin kolay olmasını ve ürünlerde mikro organizmaların oluşabileceği boşluk, çatlak gibi herhangi bir bölge bulunmamasını sağlamaktadır. Detaylar içeriğimizin devamında...



A- A+
02.09.2016 tarihli yazı 6993 kez okunmuştur.
Birkaç ay önce bir gazetede Fransa’daki önemli bir süpermarket zincirinin burgerlerin büyük bir çoğunluğunu Escherichia coli (E. Coli) bakterisine rastlanması sonucunda ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Bu bakteri birçok hastalığa neden olabildiği gibi ölüme de yol açmaktadır.

Sadece bu örnek bile globalleşen gıda endüstrisinde hijyenin önemini göstermektedir. Ayrıca üretim aşamasında hijyen, daha da fazla önem taşımaktadır. Tüketim eğilimleri ise riskleri arttırmaktadır. Az ısıtılmış veya hiç ısıtılmamış, az tuzlu ve CO2, alkol ve koruyucu içermeyen ürünlerin sayısı gittikçe artmaktadır.
 

Gıda endüstrisinde temizlik yöntemleri, parça tasarımı, malzeme seçimi gibi konularda hijyen kuralları göz önünde bulunduurlmalıdır. Bunun yanında hijyen sadece gıda endüstrisinde dikkat edilmesi gereken bir konu değildir. İlaç endüstrisi, yarı iletken üretimi yapan sektörler veya hastaneler çevresel kirliliğe karşı çok hassastır. Havadaki toz, mikrop ve kimyasal maddelerin neden olduğu kirliliği minimuma indirmek için temiz odalar yaygınlıkla kullanılır. Bu odalarda çalışanların temizliği ve HVAC (ısıtma, soğutma ve havalandırma) sistemlerinin tasarımı en büyük zorluklardandır.
 


 

Temizleme Süreci ve Araçları


CIP (yerinde temizlik) gıda ve ilaç endüstrisinde bulunan hijyenin önemli olduğu mekanlarda kullanılan son derece etkili bir temizlik sistemidir. Sırayla, makinenin iç parçaları, ince kanallar veya borularda her birinin kendi depo tankından itibaren otomatik olarak önce temizlik malzemelerinin dolaşımı sağlanır ve sonrasında su ile durulanır. Temizleme işlemiyle E. Coli gibi bakteri veya spor içeren her türlü yabancı madde uzaklaştırılır. 2.5 bar basınçta ve 50-85°C sıcaklıkta uygun bir kimyasal kullanıldığında temizleme işlemi için gereken zaman en az 15 dakikadır. Bu işlem için en yaygın kullanılan kimyasallar kostik soda, fosforik ve nitrik asit, sodyum hipoklorit ve perasetik asittir.
 
►İlginizi Çekebilir: Yeni Nesil Danfoss VLT AQUA Sürücü


Yerinde temizlik yönteminin yanısıra bu endüstrilerde kullanılan başka yöntemlerde vardır. Köpürtme adı verilen işlem, istenmeyen maddelerin ayrışmasını kolaylaştırır ve çeşitli parçaların dış yüzeyini temizlemek için kullanılır. Köpüğün pH’ı içerdiği kimyasallara bağlı olarak asidik ve kuvvetli bazik arasında çeşitlilik gösterebilir. Köpüğü durulamak için orta basınçlı su kullanılır. Bu tür bir temizliğin yapıldığı bölgelerin geniş pH aralığına karşı dayanıklı olması gerektiği gibi durulama için kullanılan orta basınçlı su jetlerine karşı korunması için de IP derecesinin yüksek olması gerekir.

Bir başka yaygın metod ise buhar sterilizasyonudur. Bu metod, içecek endüstrisinde cam bardakları temizlemek için kullanılır. Ancak gerektirdiği yüksek sıcaklık nedeniyle pet şişe gibi plastik kaplara buhar sterilizasyonu yöntemi uygulanamamaktadır. Bu koşullarda kullanılmak istenen makine ve parçaların hata riskinin azalması için belirli sertifikalara sahip olmaları gerekmektedir.

 

Danfoss Drives Portfolyosundaki Hijyenik Tasarım


Danfoss Drives VLT FlexConcept adlı bir paket içerisinde AC sürücü ve enerji-tasarruflu sürekli mıknatıslı motorların bir kombinasyonunu sunmaktadır. Paket, VLT® Decentral Drive FCD 302 veya VLT® AutomationDrive FC 302 ve VLT® OneGearDrive®’dan oluşmaktadır.

VLT® Decentral Drive FCD 302 ve VLT® OneGearDrive® hijyenik konfigürasyonu içerisinde, parçalarına ayrılmadan, CIP işlemi için uygun, EHEDG onaylı, EL sınıf I tipidir. Kısaca VLT® FlexConcept® buhar sterilizasyonu hariç belirtilen temizlik yöntemleri için uygun ürünler sunmaktadır. Bunu başarmak için Danfoss Drives olarak, ürünlerin temizlenmesinin kolay olmasını ve ürünlerde mikro organizmaların oluşabileceği boşluk, çatlak gibi herhangi bir bölge bulunmamasını sağlamaktayız. Danfoss Drives  ürünlerinin yüzeyleri mükemmel bir şekilde pürüzsüzdür ve herhangi bir çatlak olmayacak şekilde montajı yapılır. VLT® Decentral Drive FCD 302 ve VLT® OneGearDrive® hijyenik konfigürasyonu içerisinde, kirliliği önlemek amacıyla aseptik, hidrofobik ve apolarlık özellikleri katan bir vernik ile kaplanır ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir.


Aynı zamanda, ürünler, pH’ı 2 ile 12 arasında değişen temizlik malzemelerine karşı dayanıklıdır. İki ürününde, derecelendirmede çevre koruma sınıfı yüksektir; VLT Decentral Drive için IP 66/ UL Tipi 4X, VLT OneGearDrive için IP 67/ IP 69K/ UL Tipi 4X derecelendirmeleri vardır. IP 69K IEC 60529 standartlarında olmamasına karşın Alman DIN 40050-9’da yer almaktadır ve yüksek sıcaklıkta (80°C) yüksek basınçlı (80-120 bar) su jetlerinin kullanıldığı temizleme işlemlerine karşı koruma sağlandığını garanti eder. 



VLT OneGearDrive’ın bazı ekstra özellikleri bu ürünü hijyenik bölgeler için daha da uygun hale getirmektedir. VLT OneGearDrive motoru ve dişlileri kaynaksız ve pürüzsüz bir şekilde birleştirilir. Ayrıca dişliler yiyeceklerin hiçbir şekilde kirlenmemesini sağlamak amacıyla bu sektöre uygun özel bir yağ ile doldurulabilir. Mil için ise AISI 316 paslanmaz çelik kullanılabilir. Korozyona karşı dayanıklılığı ve gücü yüksek olam AISI 316, 50–150°C sıcaklık ve 100 ppm üzerindeki klorit yoğunluğunda EHEDG’nin mil temizliği için koyduğu kurallara göre tavsiye edilmektedir. Son olarak motor ve enkoder bağlantıları Danfoss CleanConnectTM paslanmaz çelik bağlantı sistemi ile yapılmıştır.


Bir Seçenek Olarak Merkezi Olmayan Sürücüler


Daha önce belirtilen özellikler, gıda endüstrisinde VLT Decentral Drive FCD 302’nin yerini esnek kılmaktadır. Merkezi olmayan bir yaklaşım için VLT Decentral Drive FCD 302, tersi için ise VLT AutomationDrive FC 302 kullanılabilir. Son karar ise boşluk sınırları, uçtaki kulacının uygunluğu, kontrol odası maliyetleriyle kablolama maliyetleri ve olası elektromanyetik problemlere bağlıdır. Aşağıdaki tablo sürücülerin hangi üretim alanlarında kullanılmasının tavsiye edildiğini göstermektedir.
 

Kısacası Danfoss Drives, bu yazının başındaki Fransız süpermarket zinciri örneğindeki gibi tehlikeli durumlardan korunmak için teknik çözümler sunmaktadır. Ayrıca konveyör etiketleme ve paketleme makineleri gibi gıda endüstrisindeki birçok uygulamanın performansını arttıran doğru konum ve senkronizasyon sağlayan ürünler ortaya koyar. Aşağıdaki videoda VLT FlexConcept’in şişe doldurma tesisindeki tüketimi nasıl azalttığını görebilirsiniz.







Yazarlar:
Abraham González Ponce,
Application Knowledge Manager, Application & Service Products, Danfoss Drives
Jake Roeder,
Global Product Marketing Manager, Danfoss Drives

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar