elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA’nın Ses Patlaması Yapmayan Sesten Hızlı Uçağı

Uzay ve havacılık alanındaki son araştırmalar arasında, ses hızını aşan uçakların, arkalarında oluşturdukları gürültüleri en az indirmek bulunuyor. NASA, gelişmeler ile yeni jetler tasarlamayı hedefleniyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
06.03.2016 tarihli yazı 21014 kez okunmuştur.
NASA, X serisi süpersonik uçağı için önemli bir adım attı ve sesten hızlı giden uçağı ortaya çıktı. NASA, ses hızını aşabilen yolcu uçağı üzerindeki ciddi çalışmalarını sürdürüyor.

NASA, sonik patlama olmadan, ses hızından daha hızlı seyahat eden yeni bir tür jet için tasarım mühendisleri görevlendirdi. Araştırmacılar, uçakların ses duvarları aşıldığı zaman oluşan "süpersonik ses dalgalarını” kırarak yumuşak bir gürültü üretilmesini sağlayacak. Ses hızının iki katına çıkan Concorde, ses duvarını aştığında gürültüler çok oluyordu. Yeni geliştirilen jetin, gürültü hassasiyeti ile Concorde'u emekliye ayırması bekleniyor.

 
İlk ticari süpersonik uçak olan Concorde, Aérospatiale ve British Aircraft Corporation (BAC) ortaklığıyla geliştirilmişti. Uçak 27 sürelik görev süresince transatlantik uçuşlar gerçekleştirdi. Maliyet ve güvenlik sorunları, uçağın üretiminin 2003'te durdurulmasıyla sonuçlandı.
 

 
Ses duvarını aşan jet
 
İlginizi Çekebilir: Süpersonik Araç Bloodhound SSC
 
Jetler 1.234 km/s hızlara eriştiğinde oluşan ses patlaması ile araba ve evlerde bir sarsılma gerçekleşir. NASA sessiz ve daha yetenekli bir jet geliştirerek bunu değiştirmeyi umut ediyor. Düşük patlama, süpersonik seyahat ve yolcular için ses hızından daha yüksek hızlarda uçmaya olanak sağlayabilir. 
 

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, sesten hızlı gidebilen yolcu uçağı tasarımından daha önce de bahsetmişti ancak net bilgiler vermemişti. Şimdi ise NASA'nın ABD merkezli firma Lockheed Martin ile anlaştığı ve uçakların üretimi için 20 milyon dolar bütçe ayırdığı ortaya çıktı. X serisi olarak ortaya çıkması beklenen uçakların birkaç kişilik yolcu kapasitesi olacağı söyleniyor. 
 

 
NASA’nın tasarlamayı düşündüğü uçağı

İlginizi Çekebilir: Işık Hızı Evrendeki En Büyük Hız
 
 
Proje, NASA’nın “X Uçakları” serisinin ilkidir ve 2017 yılının bir parçası olarak tanıtıldı. Plan aksamadan düşünüldüğü gibi giderse, 2020 yılında uçağın küçük ölçekli bir modelinin test uçuşunun gerçekleştirilmesi planlanıyor. Lockheed Martin, ilk adım olarak uçakların temel gereksinimlerini geliştirecek ve erken araştırmalara dayanarak, gelecek 17 ay içinde QueSST için bir ön tasarım gerçekleştirecek. Daha da önemlisi, NASA sesten hızlı seyahatte 'kabul edilebilir ses seviyelerini' belirlemek için toplum ile çalışacaktır. NASA Havacılık Araştırma Misyonu ortak yöneticisi Jaiwon Shin; "Gelişmekte olan sessiz süpersonik ‘X Uçaklarının’ bir sonraki mantıklı adımı endüstrinin desteğini alarak halk için süpersonik seyahat açmak olacaktır."  dedi.
 

Jetlerde, sesin 10 kat hızıyla seyahat edebilme kavramı artık kullanılabilecek. Geçen yılın sonunda, Airbus sadece 1 saat içinde Londra'dan New York'a yolcu alarak (ayrıca azaltılmış sonik patlama ile) sesin 4,5 kat hızıyla uçabilen jetin patentini aldı. Eğer bu hız sessizce elde edilebilirse, hava yolculuğu için büyük devrim gerçelleşecek demektir.


Ses Hızını Aşan Uçak




Kaynak:


sciencealert
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.