elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Merkür Üzerindeki Tuhaf Çukurlar

NASA'nın haberci uzay aracı, Merkür üzerinde garip delikler keşfetti. Yörüngeden çekilen resimlere farklı derinlik ve genişliklerde 60 ayak ile 1 mil üzerinde bir uzunlukta ve 60 ile 120 ayak derinliğinde değişen binlerce çöküntü yansıyor. Bu çöküntüler hakkında henüz kimsenin bir fikri yok.



A- A+
31.10.2011 tarihli yazı 6187 kez okunmuştur.


Hohns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuarı üyesi David Blewett bu deliklerin çok şaşırtıcı olduğunu söylüyor. Merkür'ü bir kalıntı olarak görüyorduk, çarpışmaların oluşturduğu kraterler dışında çok fazla bir değişiklik göstermeyen bir yerdi. Ancak delikler kraterlerin içinde bulunan delikler kraterlerden çok sonra oluşmuş gibi gözüküyor. Bunun anlamı ise Merkür'ün yüzeyinin şaşırtıcı bir şekilde gelişmeye devam ettiğidir.







Mars keşif gemisi de Mars'ın güney kutbu üzerindeki karbondioksit buzulunun üzerinde yüzeye bir İsviçre peyniri görüntüsü veren delikler keşfetti. Ancak Merkür'dekiler kaya halinde bulunuyorlar ve parlak ve ışık halkaları olan iç yüzeylere sahipler.



Blewett "Daha önce kayalık bir yüzeyde böyle bir şey hiç görmemiştik. Eğer bu sessiz kıpırtısız deliklerin bir tanesinin içinde durmayı denerseniz kendinizi Ichabod Crane gibi hissedersiniz. Sessiz durgun ve üzerinde kapkara bir gökyüzüne sahip olan rahatsız edici bir yer. Aslında Merkür üzerinde bir atmosfer yok ve atmosferin olmadığı yerde rüzgar esmez veya yağmur yağmaz. Dolayısıyla delikler bir yağmur veya rüzgar ile oluşmuş olamaz. Bu nedenle deliklerin oluşumuna sebebiyet veren başka kuvvetler olmalı.'diye açıklıyor.







Gezegen güneşe en yakın konumdayken çok fazla ısıya maruz kalıyor. Blewett bu faktörün deliklerin oluşumunda ekili olabileceği düşüncesinde. Göktaşının oluşturduğu kraterlerdeki birçok deliğin merkezi tümsekler veya dağlar ile alakalı olması anahtar bir ipucu niteliğinde. Tepe halkaları olarak adlandırılan bu yapıların krateri oluşturan göktaşının yukarı doğru çıkmaya zorladığı bir materyal tarafından oluşturulduğu düşünülüyor. Derinliklerdeki bu materyal kendisini bir anda Merkür'ün yüzeyinde bulduğunda durgun bir şekilde kalmayabilir. Sülfür veya diğer uçucuları içeren belirli mineraller ani ısı değişimi, mikro meteorlar ve solar rüzgarlar gibi Merkür'ün hemen her gün maruz kaldığı olaylarla kolayca buharlaşabilirler. Belki de sülfür buharlaşıyor ve geriye sadece kayayı güçsüzleştiren ve süngersi bir hale getiren diğer mineralleri bırakıyor. Böylelikle kaya daha kolay aşınıyor ve ufalanıyor ve böylelikle bu çöküntüleri meydana getiriyor.







Haberci Merkür'ün sülfür bakımından beklenmeyecek derecede zengin olduğunu kanıtladı. Bu durum bilim adamlarını Merkür'ün nasıl oluştuğunu tekrar düşünmeye zorlayan ayrı bir sürpriz. Daha önceden kabul görmüş görüşler Yüksek güneş ışığının veya göktaşı çarpmalarının dış yüzeyini yok ettiğiydi. Her iki durumda da sülfür düşük kaynama noktalarına sahip maddelerin yok olması gerekiyordu. Ancak hala ordalar. Eski modeller bu yeni bilgiyle uyuşmuyor dolaysıyla farklı hipotezleri incelemek zorundayız. Güneş sisteminin ve gezegenlerin nasıl bir araya geldiklerini anlamak için bilim adamları Merkür'ü anlamalılar. Merkür'ün nasıl oluştuğunu anlamak geri kalan gezegenleri anlamak için ana sonuçları içerecek ve haberci bize şimdiye kadar bu küçük dünyada birçok açıdan tamamen yanlış düşündüğümüzü gösteriyor.



Acaba Merkür başka ne gibi sürprizlere sahip? Belki de gezegenin en derin yerindeki bu durgun çöküntüler sadece başlangıçtır.







Alican YEKSAN



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.