elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kelebek Kanatlarından Esinlenerek En Güçlü Su Geçirmez Madde Geliştirildi

Elektronik cihazlar su ile temas ettiği zaman bozulduğuna, çalışmadığına her daim şahit olmuşuzdur. Birçok teknolojik cihazlara için düşünülen su geçirmezlik bilim ve teknoloji dünyasının önemli konularından bir tanesi. MIT araştırmacıları şu ana kadar yapılmış en güçlü su geçirmez maddeyi geliştirdiklerini açıkladı.



A- A+
25.11.2013 tarihli yazı 9335 kez okunmuştur.
ABD’deki MIT (Massachusetts Institute of Technology) araştırmacıları şu ana kadar su geçirmeyen en güçlü maddeyi elde ettiklerini açıkladı.

Geliştirilen bu maddenin testleri çok başarılı geçtiği ifade edildi ve bu zamana kadar yapılmış en güçlü su geçirmez madde olduğu hatta maddenin düşük sıcaklıklarda bile kullanılabileceği belirtildi. Böylece buzlanmayı önleyebileceği söyleniyor. Elde edilen su geçirmez maddeye MIT tarafından Super-hydrophobic adı verildi.


 


MIT araştırmacıları kelebek kanatlarını örnek alarak silikondan oluşan bir yüzey üzerine ufak çıkıntılar veya yükseltiler ekledi.  Bu yükseltiler suyu zıplatarak sekerek ilerlemesini sağlıyor. Dolayısıyla daha önceki sınırdan %40 daha hızlı su ilerliyor.  Yani silikon yüzeye küçük bombeler ekleyerek suyun buralardan sekmesini ve dolayısı ile daha önceki sınırdan daha hızlı suyu atmasını sağlıyorlar. Araştırmacılar bu yükseltilerin Morpho kelebeğindeki çıkıntılardan esinlendiklerini açıkladı.

 


Bu madde ilerisi çok önemli bir madde olabilir. Çünkü elbiseleri kuru tutmak, uçak motorlarının buzlanmasını engellemek, en büyük sorunlardan biri olan teknolojik cihazların ıslanmasını engellemek için gelecek adına bir çözüm olabilir. Bu verilen örneklerdeki materyaller süper-hydrophobic maddeyle kaplanarak ıslanmalarına veya buzlanmalarına çare olabilir.

MIT araştırmacıları verimi daha yükseltmek adına  bu madde üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor. İlerleyen süreç içerisinde bu madde hakkında yeni gelişmeler olabilir.



Kaynak:


► slashgear.com
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.