elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

GertDuino |
Raspberry Pi İle Uyumlu Arduino Geliştirildi

Raspberry Pi mi yoksa Arduino mu? Her iki platformun da kendine has özellikleri, avantajları ve dezavantajları bulunmakta. Ancak GertDuino ile bu iki platformu bir arada kullanmak mümkün. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
25.11.2013 tarihli yazı 9019 kez okunmuştur.
Elektronik prototip geliştirme dendiğinde akla iki popüler isim geliyor: Arduino ve Raspberry Pi. İkisi de temel olarak farklı yapıda ve işlevdeler ancak birçok kullanıcı ikisinin birlikte kullanılması için isteklerde bulunuyor. Raspberry Pi'nin yaratıcılarından biri olan Gert Van Loo bu istekleri birçok kez cevapladı. 
 


Bu doğrultuda ilk olarak piyasaya GertBoard isimli Raspberry Pi eklentisini çıkardı ancak kullanıcılar tamamen Arduino ile Raspberry Pi birleşimini performans olarak gerçekleştiremediler. Bunun üzerine tüm bu istekleri ve sıkıntıları karşılamak için Van Loo, GertDuino isimli yeni bir cihazla geri döndü. 
 

 
 


Peki nedir bu GertDuino? Temel olarak cihaz aslında bir Arduino'nun türevi. Ancak farklı bağlantıları sayesinde direkt olarak Raspberry Pi ile bağlanabiliyor ve uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Böylece kapalı bir elektronik geliştirme ortamı sağlamış oluyor. Raspberry Pi üzerinden programlayabilir, programı direkt olarak GertDuino'ya yükleyebilir ve Raspberry Pi - Arduino haberleşmesini ileri veya geri yönde tanımlayabilirsiniz
 


 


GertDuino'nun donanımsal özelliklerini ise RS232 seviye dönüştürücü (Raspberry Pi, Atmega 328, ve Atmega 48 tarafından kullanılabilir), Atmega 328 ve Arduino UNO uyumlu bağlantıları, reset butonu, 2 kullanıcı butonu, 6 LED, Atmega 48 (20 pinli), yüksek hassasiyetli RTC kristal, batarya destekli güç kaynağı, IRDA arayüzü şeklinde listeleyebiliriz. 
 

Atmega 48 mikro denetleyicisi tipik bir Arduino üzerinde bulunmazken GertDuino'da mevcut durumda. Fabrika ayarlarındayken bu denetleyici gerçek zamanlı saat işlevi görüyor ancak projeniz için denetleyiciye çeşitli görevler atanması da mümkün. Ayrıca GertDuino üzerine çeşitli "Shield"lar da eklenebiliyor. 
 


 


Atmega 48'i IRDA arayüzünü yeniden şekillendirmek amacıyla da kullanabilirsiniz. Ancak gerçek zamanlı saat işlevi ile her iki platformun ne zaman açılıp kapanacağını da programlayabilirsiniz. Diğer birçok işlevi gerçekleştiren mikro denetleyiciyi projenize göre bileşenin sınırlamaları doğrultusunda istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. 
 


 
► İlginizi Çekebilir: Arduino ile Melodi Geliştirmek


GertDuino, Raspberry Pi'ye ek olarak kalıcı bir işlev gerçekleştirme kabiliyetine henüz sahip değil. Ama Raspberry Pi'den ayrılıp, projelerde tek başına Arduino gibi işlev görmesi mümkün. Cihazın yurtdışındaki Element 14 firmasında fiyatı 30 dolar şeklinde. Türkiye fiyatını ise zaman gösterecek.
 
Arduino - GertDuino - Raspberry Pi ile Gert Van Loo'nun İlk Projesi




Kaynak: 

► EE Times 
► Raspberry Pi
► Element 14 


Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.