elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araçlar için Türbin Destekli Motor

Elektrikli araçların piyasada yaygınlaşmamasının en önemli nedeni olarak menzil sorunudur. Belirli bir güce sahip olan bu araçların normal yakıt kullanan araçlara kıyasla daha az yol alması ve şarj istasyonlarının yaygınlaşmaması büyük sorun. Bu konuda yapılan bir çalışmayla türbin yapısına sahip elektrikli motor geliştirildi.



A- A+
20.09.2016 tarihli yazı 13193 kez okunmuştur.
Otomotiv sektörü için yeni gelişmekte olan türbin elektrikli araçlar, otomotiv piyasasına girip giremeyeceği henüz belli değilken bu teknolojiyi kullanmak isteyen firmalarda bulunmakta. Bu yıl içerisinde sadece Mack markasının türbin elektrikli kamyonlarıyla birlikte, Çinlilerin büyük ebatlardaki bu türbinleri geliştirerek 2 tane tam gelişmiş mikro ebatlarda süper araçlarını görüyoruz. Şimdilerde ise MITRE markası çalışmalarını bu yönde ilerletiyor. İngiliz mühendislik çözümleri şirketi olan Delta Motorsport’un elektrikli araçlara karşı duyulan mesafe endişelerine ışık tutan ümit vaat edici en son gelişme olduğunu ve normal hibrit motorlara göre daha hafif olduğunu belirtiyor.
 

Birleşik krallığın yenilikçi desteği ile delta motorsport şirketi elektrikli araçlara mesafe genişletici bir çözüm olarak MITRE geliştiriliyor. Pistonlu motorlara bel bağlanan tipik hibrid araçlardan farklı olarak geleneksel gazlı ve dizel araçlarla aynı sürüş mesafesinde elektrikli araçların da kullanılabileceği bir fikir olarak görülüyor.

Sıradan pistonlu motorların aksine, türbinler çeşitli yakıtlarla kullanılabilirler. Araç sahiplerine daha fazla esneklik sağlarken daha temiz sürüşlere de imkan tanıyor. Delta şirketi 35 kW (47 hp ) gücünde bir MITRE’nin kendi dengindeki pistonlu motorlara kıyasla %50 daha hafif %40 oranında daha küçük boyutlarda olacağı aynı zamanda %30-%35 oranında iş verimliliğiyle düşük emisyonlu çalışacağı değerlendirilmektedir.

 


►İlginizi Çekebilir: Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?

Görüldüğü üzere elektrikli araçları geri planda tutulmasına neden olan mesafe ve şarj konuları sorun teşkil etmekten çıkıyor. Delta genel müdürü SimonDowson’a göre bu teknolojiyle sorun çözülmüş olacak. Prototip olarak test ettikleri E4 coupe model spor aracından elde edilen verilerin otomotiv sektörü için cezbedici ve düşük maliyette olması elektrikli araçların geliştirilmesine yönelik güçlü bir potansiyel teşkil ettiğini ifade ediyor.

İngiliz otomotiv şirketleri Ariel ve Morgan MITRE’nin ilerideki 17kW ve 35kW versiyonlarının geliştirmek için Delta şirketiyle birlikte hareket ediyorlar. İlginç olan yalnızca eşsiz araçlar geliştirilmesi değil, geçmişte gemi motorlarıyla başlayıp traktör, kamyon motorlarına kadar geliştirilmesi ve şuanda ise bir spor arabada kullanılabilecek bir yapıya getirilen türbin elektrikli motorlar yüksek güçlü en iyi otomobillerin üretilmesine imkan sağlıyor. Tüm bu gelişmeler ışığında gelecekte türbin destekli Morgan EV3 veya ArielAero-P elektrikli araçlarını yollarda görebileceğiz.



Kaynak:

newatlas
Recep Özdemir Recep Özdemir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.