elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya’nın En Küçük Bilgisayarı:
Michigan Micro Mote

Dünyanın en küçük bilgisayarı olan 𝑀3, Kaliforniya’daki Mountain View bilgisayar tarihi müzesinde bilgisayar tarihindeki yerini aldı. Boyut olarak küçük olmasına rağmen büyük bir potansiyele sahip olan bilgisayarın ayrıntıları haberimizde.



A- A+
19.07.2016 tarihli yazı 9488 kez okunmuştur.
Michigan Mikro Mote (𝑀3), “dünyanın en küçük bilgisayarı” olarak lanse ediliyor ve bu ünvanını korumak için iyi bir konumda bulunuyor. Milimetreler düzeyinde boyutu ile bu bilgisayarın, diğer bilgisayarlarla aynı görevleri yapıyor olduğuna inanmak güç. Bu teknoloji, her ne kadar yeni olmasa da minyatür bilgisayar alanında çığır açacak kadar önemli. Proje üzerinde çalışan Professör David Blaauw; “Bir bilgisayar sisteminde, mutlaka giriş verisi olması gerek ve işlemcinin bu giriş verisini işlemesi veya bu bilgiyi tutması gerekir. Buna bağlı olarak da bilgisayarın, çıkış verme yeteneğine sahip olması gereklidir.”
 


►İlginizi Çekebilir: Kuantum Bilgisayar Nedir?

𝑀3, phoenix işlemci yapısını kullanmaktadır. Bu küçük çipin boyutu 915 x 915 µ𝑚2'dir. Ayrıca boşa güç harcamayı önleyen hazır bekleme moduna (standby mode) sahiptir. Enerji verimliliği hakkında konuşan Professör David Blaauw, “Sistem minumum güç harcaması için optimize edilmiş durumdadır. Aslında küçük boyutlarda çip yapmak kolay değildir. Fakat bu çipe uygulanacak gücü oluşturmak daha da zordur. Bunun için çipin kendi enerjisini karşılamak ve iletişim için önemli bir kaynak bulmalıydık.”
 

Sadece 2 nA (nano amper) ortalama bekleme güç tüketimi ile 𝑀3, kendi kendine enerji sağlaması için bulunan kaynak, küçük 1 𝑚𝑚2’lik fotovoltaik hücrelerdir. Bu güneş pilleri için ortam yapay ışık ile ışıklandırılarak yaklaşık olarak 20 nW güç üretilmesi sağlanır bu şekilde bilgisayarın sürekli çalışması sağlanır. Bu minik bilgisayar yapabilecekleri konusunda oldukça uzmanlaşmıştır. Bugüne kadar araştırmacılar 𝑀3’e sıcaklık, basınç ve görüntüleme sensörleri ile donatmayı başarmışlardır.
 


►İlginizi Çekebilir: Optik Bilgisayar Nedir?

𝑀3 başka bir 𝑀3’le bağlantı kurma yeteneğine sahip olup kendi kendine ad-hoc ağı kurabilir. Diğer bir 𝑀3’le 2 metre uzaklıktan iletişim kurabiliyor. Araştırmacılar bunu 20 metreye çıkarmak için çalışmalarına devam ediyorlar. Projenin uygulama alanları hakkında konuşmak şuan için erken olsa da örneğin, tıbbi implantlar, askeri istihbarat ve sayısız birçok alanda kullanılabilir. 𝑀3 küçük boyutlu olmasından dolayı kullanım alanı oldukça geniş olacaktır.
 


Kaynak:

Engineering
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.