elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bükülebilir Esnek Telefonlar İçin Esnek Piller Geliştirildi

Kavisli esnek telefonlar yakında kullanılmaya başlanacak. Peki bu cihazların pilleri de esnek mi? Demoları gösterilen bu cihazlar dıştan bir güç kaynağına bağlıydı. Bu yüzden birçok sorunla karşılaşıldı. Bu sorunları ortadan kaldırmak için uzmanlar esnek telefonların içine de yerleştirilebilecek aynı kendi gibi esnek piller geliştirdi. Haberin detayları yazımızın devamında.



A- A+
01.12.2013 tarihli yazı 10486 kez okunmuştur.
Elektronik üreticileri birkaç yıldır esnek kavisli telefonların gösterimlerini yapıyor. Fakat henüz tüketiciler için yapılmış bir şey yok. Buna en yakını LG ve Samsung firmalarının ürettiği AMOLED ekranlı kavisli telefonlar. Fakat onlarda çok az oranda bükülebiliyor. Çünkü lityum-ion piller, esnek olmadığından bükülgen yapıya sahip değiller. Ama bu yakında değişecek gibi duruyor. New Jersey Institute of Technology’de ki bir ekip mobil esnek telefonlar için karbon nanotüplerini kullanarak esnek piller geliştirdi.



 



Samsung ve LG şirketleri esnek bir pil arayışlarını dile getirmişlerdi. İşte bu esnek ekranlı telefonların üretilememesinin ana sebeplerinden birisi de bu. Gösterilen kavisli, esnek telefonların demolarında cihazların dıştan bir güç kaynağına bağlıydı. Uzmanların geliştirdiği bu piller, Samsung ve LG’nin derdine çare olacak gibi görünüyor.

Bu pilleri üretmek için uzmanlar pahalı elektronik malzemeleri kullanmak yerine, önceki konseptlerdeki gibi standart pillerde esnek materyellere elektrokimyasal yapıyı aktarmışlar. Pilin temel yapısı esnek plastikten oluşuyor. Karbon nanotüpler ve diğer nanopartiküller pildeki aktif bileşenlere adapte edilmiş. Pilin anodu, katotu ve elektrodu bu nanopartiküllerden oluşuyor.



 

Bu teknolojinin iyi bir tarafı da pil boyutunun büyütülebilecek olması. Araştırmacılar anot ve katot materyallarinin boyutunun bir evin odası kadar büyütülebileceğini iddia ediyorlar. Örneğin araba büyüklüğündeki bir pili katlayıp elektrikli aracınızda bulundurarak aracı şarj etmek için kullanabilirsiniz.

Bu teknolojinin patenti yeni alınmış olmasına rağmen daha henüz yayılma aşamasında değil. Tam olarak çalışmalar sona erdiği zaman uygulamaya geçildiğinde esnek telefon üreten teknoloji devlerinin bu pilleri kullanmaya başlayacağı düşünülüyor.


Kaynak:


► extremech.com
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.