elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Demedi demeyin bu 3D yazıcılar ortalığı kasıp kavuracak

Son yıllarda hayatımıza giren 3D yazıcılar, bugün bir teknoloji devrimine neden oluyor. Sevindirici olan gelişme ise Türk firmalarının daha şimdiden bu teknolojinin başarılı uygulamalarını gerçekleştiriyor olmaları. Bu alanda vekit kaybetmeden araştırma geliştirmeye önem verirsek büyük markalar çıkarabiliriz.



A- A+
20.06.2013 tarihli yazı 27137 kez okunmuştur.
1986 yılında Charles Hull'un dünyanın ilk 3D ticari yazıcısını geliştirmesi ve ardından 3D Systems şirketini kurmasıyla başlayan 3D yazıcı serüveni bugün bambaşka bir noktaya gelmeyi başardı. Bu yazıcıların hayatımıza girmesiyle teknolojik gelişmelere çok önemli bir basamak daha eklendi. Lezzetli bir pizzadan, 3D yazıcılardan çıkacak uzuvlarla insanların hayatlarının kurtulabileceği haberleri 3D yazıcılara olan ilgiyi iyice arttırmış durumda. Dünyada ise 3D kullanımı, özellikle büyük şirketlerin konuya eğilmesiyle  artan bir oranda yaygınlaşmakta. 
 
►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcılardan Çıkan En İlginç 10 Şey

 

Ankara'dan 3D Girişimi | Viapia

Ülkemizde de bu teknolojiye büyük bir ilgi gösterilmekte ve konuya ilgi gösteren Türk şirketleri de başarılı uygulamalara imza atmakta. Bunlardan biri de Ankara'nın ilk KOBİ ve kişi kullanımına açık laboratuarına sahip olan ViaPia. Şirket bir yandan Ar-Ge süreçlerinde çizilen tasarımlar, mimari maketler, endüstriyel ürün tasarımları, dekoratif nesneler, yedek parçalar, kişiye özel telefon kapları ve figür kalıpları için hızlı prototipleme yaparken, diğer yandan da 3D çizim ve animasyon desteği veriyor. Aslında, üretim sonucu ortaya ne çıkacağı sizin hayal gücünüzle sınırlı olduğunu belirtmemiz lazım.


 
►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcı ve Hibrit Otomobiller


 
   
 
Şekil1: 3D Yazıcıların marifeti aslında sizin hayal gücünüze bağlı


3D yazıcılar ile üretim birçok materyalle yapılabilmekte. Şu an için en çok kullanılan iki materyal ise ABS ve PLA adındaki iki sert plastik. Dahası tozla üretim yapabilen görece daha büyük makinalar da mevcut. Bu cihazların ilerleyen zamanlarda evlere girebileceğini düşünen bazı üreticiler, düşük fiyatlı masa üstü bazı modeller piyasaya sürmüş durumda. ViaPia'ya göreyse bunun için henüz erken: “İş ne yazık ki güzel görünen bir printer almakla bitmiyor. Bu aleti verimli kullanabilmek için iyi derecede 3D modelleme de bilmek gerekiyor. Hali hazırda internet sitelerinde kullanıma açılmış çizimlerin bile 3D Printerlar için düzeltilmesi gerekiyor. 3 boyutlu modelleme programları bir Word ya da Paint kadar revaçta olmaya başladığı zamana kadar bu verimli bir yatırım olmayacaktır. Aslında 3D printer modelleri o kadar hızlı gelişiyor ki, 1-2 sene içerisinde bu programları bilmenizi gerektirmeyen yazıcı modelleri bile çıkabilir. Bizler de o zamana dek müşterilerimize hem modelleme hem de 3D baskı hizmeti vermeyi amaç edindik. "
 


 
 
Şekil 2: Belki de çok yakında leziz bir pizzayı 3D yazıcınızdan almak mümkün olacak.

 

 

Peki Ya Bugünkü Örnek Uygulama Alanları Neler?


3D yazıcıların oldukça geniş bir uygulama sahası bulunmaktadır. Ancak aşağıdaki uygulamalar bize 3D yazıcıyı anlamamız bakımından yol gösterebilir.


► Ekipmanların yedek parça üretiminde veya ekipman üretiminde

► Tıp alanında damar üretiminde (Gelecek dönem içinse organ üretilebileceği düşünülüyor)

► Müzelerdeki eserlerin kopyasının yapılarak orijinal eserlerin sergilenmeden dolayı zarar görmesinin engellenmesinde

► Cerrahların ameliyat öncesi  implant modellerinin kullanımında

► Erken tasarım aşamalarında 3D yazıcılar sayesinde yapılan hataların geri dönüşü daha kısa sürede ve daha az masraflı olur


► Mimari modellemede

► Kişiye özel aksesuar ve hobi nesnelerinin modellenmesinde
 
► Kalıpçılığı çok maliyetli olan seri üretilecek ürünler için master parça olarak
 
► Fuar ve showroomlarda tanıtım ve gösteri amaçlı
 
► Promosyonel çalışmalarda kişilere özel eşantiyon üretiminde




Son olarak aşağıdaki video da bir 3D yazıcının yapısı hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

 

 


Kaynak :

 ViaPia
Osman Kemal Dağ Osman Kemal Dağ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.