elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Baskı Teknolojisiyle Büyüyen Çiçekler

3D Baskı teknolojisinin hitap ettiği kesim büyüdükçe araştırmacılar da yeni projeler geliştiriyor. Tasarımcı Richard Clarkson'un çoklu malzeme teknolojisi kullanarak baskısını aldığı bu çiçekler gerçeği gibi tabaka tabaka büyüyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
28.01.2014 tarihli yazı 9828 kez okunmuştur.
3D baskı yapılabilen yazıcılar şimdiye kadar tek biçimli nesneleri yazdırmak için kullanılmıştır. Ancak, Wellington Victoria Üniversitesi'nden Richard Clarkson çoklu malzeme teknolojisi kullanarak zamanla şişen lastik çiçekler oluşturmayı başardı.
 
Önceden alınan katı çıktıların aksine, bu yeni model yapılar oluşturmak için Clarkson gibi tasarımcılar yeni nesil malzemeler kullanıyor. "Dikişsiz Blossom Projesi" kapsamında oluşturulan bu çiçekler içine hava pompalandıkça farklı ve renkli bir çekirdek meydana getiriyor.
 


Tasarımcıya göre bu çiçekler 3D baskı kullanılarak oluşturulan ilk şişme nesnelerdir. Clarkson çiçeklerin çalışmasını şu şekilde tarif ediyor: "Temelde, esnek kauçuklu içi boş odası bulunuyor. Şişirmek üzere en dış katmanı zorlarsanız, iç tabakanın içine doğru itilen bir hava boşluğu oluşuyor. Bu da bir çiçek gibi açmasını sağlıyor."


 İlginizi Çekebilir : 3D Yazıcılar Rehberi

 



Çiçekleri oluşturmada çoklu malzeme yazıcısı kullanılmıştır. Bu yazıcı eş zamanlı olarak hem esnek hem de sert malzemeleri üretebiliyor. Böylece çiçek herhangi bir elektronik parça, sensör ve bilgisayar kontrolü kullanmadan sadece hava basıncını kullanarak büyüyor.

Geçen yıl da Amerikalı bir mimar olan Skylar Tibbits, geçiş malzemesi oluşturmak için bir proje grubu kurduğunu duyurmuştu. Tibbits bu malzemeyi oluşturmak için MIT'te bir laboratuvara da sahipti. Burada da su ile temas halinde oldukça maddeler arasında geçiş söz konusuydu. 


Kaynak:


wonderfulengineering

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.