elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Taşınabilir El Isıtıcısı Yapımı

Soğuk havaların beraberinde getirdiği en büyük problemlerden biri de ellerin soğumasıyla beraber bir iş yaparken ortaya çıkan o acı hissi. Ancak kendin yap el ısıtıcısıyla ellerdeki üşümenin önüne geçebilirsiniz. Üstelik bunu mutfak malzemeleriyle yapabilirsiniz. Peki nasıl mı?



A- A+
16.11.2015 tarihli yazı 21756 kez okunmuştur.
Yapım Malzemeleri:

Beyaz sirke
Karbonat
Cam kavanoz
Gıda boyası
Kilitli naylon poşet
Kağıt
Şeffaf vinil
Mürekkepli kalem
Krokodil pens

 
Yapılışı:

Sirkeyi tencreye döküp her bardağı için bir çorba kaşığı kadar karbonatı ekleyin. Ekleme esnasında taşma olmaması için bu işlemin yavaş yavaş yapılması gerekiyor. Daha sonrasında ilk baştaki hacmin yarısına kadar gelip kenarlarda beyaz bir kabuk olana kadar kaynatın.

Sirke ve karbonatın ilk aşamadaki etkileşimiyle sarımsı sıvı olan sodyum asetat elde edilecektir. Bu sıvıyı cam kavanoza dikkalice dökün ve üzerine biraz gıda boyası damlatın. Daha sonra tencerede kalan beyaz kristalleri kazıyarak bir kenara ayırın.




►İlginizi Çekebilir: İlginç 5 Kimyasal Reaksiyon

 
Isıtıcıyı pratik bir şekilde elde etmek istiyorsanız sodyum asetatı kiltli naylon torbaya koyarak içine kristallerden bir tane atın. Yeniden ısıtıp kullanmak istediğinizde ise torbayı kaynar suda bekletmeniz ve içine yeni bir kristal atmanız yeterli olacaktır.

Daha kalıcı bir kap yapmak için ise kağıttan bir şekil keserek köşelerden birinde çıkıntı bırakın. Daha sonra kağıdı kenarlarından 2,5 - 3 cm boşluk kalacak şekilde vinilin ortasına koyun. Daha estetik bir ısıtıcı yapmak için ise vinili iç tarafından boyayabilir veya resim çizebilirsiniz.

Tepsiye yağlı kağıt sererek vinili 180 derecede fırında 3 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra kenarları keserek kağıdı cımbızla çıkararak içi boş vinil kap elde edeceksiniz. Çıkıntı olarak kalan boşluğa huninin ucunu yerleştirerek sıvıyı dökün. Krokodil pense ve bir katı kristal parçasını da içine yerleştirdikten sonra vinildeki deliği ütüyle kapatın. Krokodil penseyi açtıktan sonra kristal dişlerin arasına sıkışarak tepkime başlayacak ve ısıtıcınız hazır olacaktır. Tekrar kullanım için sodyum asetatı sıvılaştırabilirsiniz.


Kaynak:


Popular Science


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar