elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Siemens Gamesa SWT-DD-142 Direct Drive Rüzgar Türbinleri

Siemens Gamesa Renewable Energy Satış Müdürü Veli Bilgihan Yaşacan yeni çıkan 3.5 ve 3.9 MW’lık 142 m kanat çapında “Direct Drive” rüzgar türbinlerinin tanıtımını gerçekleştirdi. Detaylar Sn. Veli Bilgihan YAŞACAN'ın kaleminden...



A- A+
21.09.2017 tarihli yazı 10829 kez okunmuştur.

Düşük Rüzgar Hızında Yüksek Enerji Üretimi                                                                       

Siemens Gamesa olarak tasarımda yeni standartlar belirlerken yatırımcılarımıza inovasyonu ve başarısı kanıtlanmış teknolojiler sunmaktayız.

Siemens Gamesa, rüzgar türbini teknolojisinin gelişmeye başladığı 1980’lerden bu yana rüzgar endüstrisinde inovasyona öncülük etmiştir. Rüzgar teknolojisi zaman içerisinde evrilirken, Siemens Gamesa da müşterilerine başarısı kanıtlanmış rüzgar türbini çözümlerini sunma hedefini her zaman sürdürmüştür.


 

Biraz doğrudan sürüş “Direct Drive” teknolojisinden bahsedecek olursak;

Siemens Gamesa D3 platformunda yer alan dişli kutusuz (Direct Drive) türbinler, sade ve yüksek verimli bir jeneratör konseptinin akılcı bir şekilde uygulanması ile yenilikçi bir yaklaşım getirmiştir.

Geleneksel dişli kutulu türbinlere kıyasla, daha az sayıda hareketli parça içeren dişli kutusuz rüzgar türbinleri yatırımcıya yüksek performans, güvenilirlik ve sürdürülebilirlik sağlamaktadır.

Platformu 3 MW’tan 3.2 MW’a yükseltmemizin ardından Siemens Gamesa olarak, sıradaki adımı da atarak orta ve düşük rüzgar hızlarına sahip sahalar için ideal bir çözüm olan yeni SWT-DD-142 rüzgar türbinini piyasaya sunduk ve lansmanını da bu yılın başında gerçekleştirdik..

Orta ve özellikle düşük rüzgar hızlarında daha yüksek yıllık enerji üretimi elde edebilmek, rüzgar santrali olan yatırımcıların en önemli hedefidir. Bu sayede daha fazla rüzgar bölgesi ekonomik olarak yatırıma açılacaktır. Bunun için uzun yıllardır detaylı ve yenilikçi Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.



SWT-DD-142’yi de geliştirirken başarısı kanıtlanmış ve güvenilir teknolojilerimizin en iyi yönlerini aldık ve yeni model türbinimize uyguladık. Bu modeldeki özellikle kanatlar, Siemens Gamesa’nın ürün geliştirmede sürekliliği hedeflediğinin kanıtı olarak kabul edilebilir. Aeroelastik karbon hibrit tasarımları sayesinde kanatlar çok daha hafif imal edilmiştir ve bu sayede ürettikleri enerjinin birim maliyetini düşürmektedir. SWT-DD-142, yeniden tasarlanan jeneratörü sayesinde bir önceki model ile karşılaştırıldığında yüzde 25’e varan oranlarda daha yüksek enerji üretimi sağlamaktadır.

Ayrıca OptimalFlex özelliği sayesinde değişken saha koşullarına da mükemmel uyum sağlar. SWT-DD-142 türbinini geliştirirken, düşük rüzgar koşullarında yüksek üretimin sürekliliğini sağlamanın yanı sıra diğer önemli unsurlara da odaklandık:


Gürültü Kontrolü


Günümüzde Türkiye’de rüzgar santralleri genellikle yerleşim yerlerinden uzak yapılmaktadır. Ancak santral sayısı her geçen gün artmakta ve ilerleyen yıllarda gürültü kısıtlayıcı tedbirler alınması beklenmektedir.

Teknolojimiz rüzgar santrallerinde üretilen gürültünün kabul edilebilir bir seviyede tutulmasını sağlamaktadır. Ayrıca şebeke kararlılığını desteklemek için de türbinlerimize “rüzgar olmadığında reaktif güç oluşturabilme” fonksiyonu ve “atalet tepkisi” fonksiyonu gibi özellikler ekledik.

Farklı kule yükseklikleri (109 ve 129 metre) ve 200 metreye uzanan kanat uç yüksekliklerini mümkün kılarken bu durum SWT-DD-142’un, onshore (karasal) sahalar için ideal bir seçenek olmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte, yatırımınızı uzun yıllar boyunca korumak için uzun vadeli servis ve bakım çözümleri de sunuyoruz.


Tüm Parçalarda Optimizasyon


Daha yüksek enerji üretimi sağlamak için rüzgar türbininin her bir parçasını yeniden ele aldık ve performansı daha da yükseltmenin yeni yollarını bulmak için çalışmalarımızı kesintisiz olarak sürdürüyoruz.

Yeni SWT-DD-142 rüzgar türbininde şu özellikler öne çıkmaktadır:

Daha yüksek performans için geliştirilmiş jeneratör tasarımı
► Daha büyük bir rotor için optimize edilmiş ana yatak çerçevesi ve sapma sistemi
► Her koşulda en iyi şekilde üretim sağlamak için yükleri ve gürültü seviyesini korurken aerodinamik verimliliği maksimize etmek üzere tasarlanan ve kanat açı kontrolü ile desteklenen rotor
► Daha sade bir çalışma ortamı sağlamak için geliştirilmiş rotor göbeği
► Daha yüksek performans sağlamak için yeniden tasarlanmış havalı soğutma sistemi

Bu yeni rüzgar türbini üretiminin fabrika çıkışı Ocak 2019 olarak planlanmaktadır. Ancak düşük rüzgarlı saha koşullarında yüksek verim sağladığı için yatırımcılar tarafından şimdiden rağbet görmekte ve yüksek talep toplamaktadır.



Veli Bilgihan YAŞACAN
Siemens Gamesa Renewable Energy

Kaynak:

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar