elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Li-Fi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Görünür ışık iletişimi olarak adlandırılan Li-Fİ hızlı ve ucuz bir kablosuz iletişim sunmaktadır. Yakın gelecekte wi-fi’nin yerini alacağına kesin gözle bakılan bu teknoloji hakkındaki doğru bilinen yanlışları sizler için derledik.



A- A+
06.09.2016 tarihli yazı 11679 kez okunmuştur.

1.Yanlış: Li-Fi gün ışığında çalışmaz.

Doğrusu: Ticari pazarda çok sık duyulan yanlış bir kanıdır. Gün ışığının girişime neden olarak, Li-Fi hızını ve verimliliğini azalttığı hatta sıfırladığı düşünülür. Ancak optik filtrelerin kullanılması herhangi bir doğal veya yapay ışığın girişime neden olmasını engellemektedir. Ayrıca analog ve dijital filtreleme kullanılarak da girişim düzeyi en aza indirilebilir.
 

2.Yanlış: Işıktaki titreşim baş ağrısına neden olur.

Doğrusu: Li-Fi’de görünür ışık kullanıldığı için yayılan titreşimin baş ağrısına neden olabileceği düşünülmektedir. Ancak biz bu titreşimi çok düşük düzeyde algılayabileceğiz. Özellikle bilgisayar, telefon gibi teknolojik cihazların ekranlarındaki titreşim de düşünüldüğünde bunun sürekli baş ağrısına neden olabileceği yanlış bir kanıdır.



►İlginizi Çekebilir: Li-Fi Kablosuz Bağlantıda Yeni Teknoloji
 

3.Yanlış: Işığa bağımlılık bu teknolojiyi verimsiz yapmaktadır.

Doğrusu: Li-Fi’de düzgün çalışma için ampullerin her zaman açık olması gerekmektedir. Işıkların sürekli açık olduğu iş merkezleri için bu durum bir engel oluşturmamaktadır. Evlerde ise gerek enerji tasarrufu gerekse dinlenme amacıyla ışıkların kapalı tutulduğu düşünüldüğünde Li-Fi’nin verimsiz bir bağlantı olduğu gibi bir kanı oluşmaktadır. Ancak Li-Fi’deki bağlantı hızının wi-fi’den çok daha fazla olduğu hesaba katıldığında loş ışıkta dahi kullanıcıya mükemmel bir bağlantı sunulmaktadır.
 

4.Yanlış: Li-Fi tek yönlü iletişim sağlar.

Doğrusu: Her iki yönde de iletişim sağlanabilmektedir. Uplink ve downlink dalga boyu, zaman, kod, mekansal veya optik izolasyon ile izole edilir. Tıkanıklık olasılığı çok düşüktür. Yüksek kapasiteli ve sıkışık olmayan downlink sağlar.



►İlginizi Çekebilir: Elektromanyetik Alan Gerçeği
 

5.Yanlış: Li-Fi görüş hattı gerektirir.

Doğrusu: Li-Fi görüş hattı varlığında daha verimli çalışmaktadır ancak görüş hattının olmaması bağlantının durması anlamına gelmemektedir. VLC (görünür ışık iletişimi) fotonları toplanabildiği sürece Lİ-Fi çalışabilir. Sönük ışık sadece düşük veri hızına neden olur. Bu radyo dalgalarındaki girişimlerde de karşılaşılan bir durumdur.
 

6.Yanlış: Çalışma için özel LED’lere ihtiyaç vardır.

Doğrusu: Li-Fi için kullanılacak LED’lerin özel olduğu düşünülmektedir. Işık sağlayıcının yapısı bağlantıda çok fark yaratmamaktadır. Katı hal LED ve sıradan aydınlatma sistemleri de mükemmel çalışma imkanı sağlayacaktır.


 

7.Yanlış: VLC karmaşık bir teknolojidir.

Doğrusu: Doğrudan modülasyon ve doğrudan demodülasyonun kullanılmasından bu yana VLC basit bir teknolojidir. Ayrıca kızılötesi uzaktan kumanda sistemi düşük maliyetli olmasından dolayı önemli bir avantaj sağlamaktadır. Radyo teknolojisinde radyo taşıyıcısı üzerinde veri modülasyonu için radyo frekansı devreleri ve radyo alıcısı için anten sistemi gerekmektedir. Radyo iletişimine kıyasla Li-Fi daha rahat bir kullanım sunmaktadır.

Kaynak:


visiblelightcomm

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar