elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Lehimleme Nasıl Yapılır?

Elektroniğe merak saldınız ve hobi olarak ilgilenmek istiyorsunuz. Bunun için elektronik devre elemanlarını ve neyi nerede nasıl kullanacağınızı öğrendiniz. Artık baskı devre için hazırsınız fakat sıra bunları nasıl birleştireceğinize geldiyse, lehimleme ile ilgili aradıklarınızı bu yazıda bulabilirsiniz.



A- A+
18.12.2014 tarihli yazı 23791 kez okunmuştur.
Lehimlemenin sözlük anlamı, erime noktaları düşük metalleri tutturma işlemlerinde kullanılan, kalay ve kurşun alaşımlarının genel adıdır. Buradan anlaşılacağı gibi metalleri birbirine tutturacağız. Peki, bunu yaparken neleri kullanacağız? Havya ve lehim teli.


Nasıl yapılacağına başlamadan önce bazı güvenlik önlemlerine değinmekte fayda var.
 
Havyanın metal kısmı yüksek derecede sıcaklığa sahip olduğundan elinizi oraya değdirmemeye dikkat etmelisiniz. Havyadan meydana gelen yanıklarda elinizi basınçsız soğuk su altında tutmanız ve daha büyük bir yanıkta ise doktora gitmeniz sizin için yararlı olacaktır.
 
Lehim yapılacak ortamda hava dönüşümü olması gerekmektedir. Lehim sırasında açığa çıkan gaz asit içerir ve sağlığınız için tehdit oluşturabilir. Bu yüzden kesinlikle solunmamalıdır ve maske kullanılmalıdır.
 
Lehimleme bittiğinde ellerinizi yıkamaya özen göstermelisiniz. Çünkü deri üzerine lehimleme sırasında çıkan gazlar ya da zehirli bir madde olan kurşun yapışmış olabilir. Deri yolu ile ya da yutarak size zarar vermesine ön verebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken noktaları belirttikten sonra işin teknik kısmına geçebiliriz.
 


Öncelikle havyayı hazırlamamız gerekir. Havya fişe takıldıktan yaklaşık olarak 5-10 dk. sonra hazır olacaktır. Hazır olduğunu gözlemlemek için lehim telini değdirirsek birden bire sıvı olduğu görülecektir. Havyanın ucu nemli bir sünger ile temizlenmelidir. (Fakat fazla ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü, böyle bir durum süngerin her temasında havyanın sıcaklığını değiştirecektir.) Havyanın ucunda kullanıma bağlı olarak oksitlenmiş kurşun ve reçine tortuları birikmiş olur. Bu da ısı iletimini engellemiş olur ya da temassızlık meydana getirir. Havyanın ucuna biraz lehim eritilir bir başka değişle kalaylama işlemi yapılır ve havyanın ucunun her temizlenişinde bu işlemin yapılması gerekir. Artık havya ısındı ve hazır bir şekilde onu yönetmenizi bekliyor. Havyayı kullanırken metal kısma değmemeye dikkat etmeyi unutmamalısınız. Sanki elinizde kalem varmış ve yazı yazacakmışsınız gibi düşünün.

Lehimlenecek parça ve zemin yeteri miktarda ısıtılmalı ve unutulmamalı ki lehim teli havya ucuna değil ısınmış parçalara değdiği zaman erimesi gerekmektedir. Parçalar yeterli sıcaklığa ulaştıysa lehim eriyerek baskı devrede şeklini alır. Havya ucu lehim üzerinde kalırsa lehim oksitlenmeye başlayıp matlaşır ve meydana soğuk lehim dediğimiz olay çıkar. Önce lehim teli daha sonrada havya ucunu parçaları sarsmadan geri çekin. Parçaları oynatmadan önce iyice soğuduğundan emin olun.
 
 

Son olarak lehiminizi yakından inceleyin. İyi yapılmış lehimin yüzeyi parlak olur.

İyi lehim yapmak için pratiklere ağırlık vermek gerekir fakat bunun öncesinde doğru yola karar verilmelidir. Deneyen herkese başarılar.


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar