elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Duck Hunt Oyununda Ördekleri Nasıl Vuruyorduk?

Atari oyunları, çocukluğumuzun en büyük eğlence kaynağıydı. Bu oyunlar arasından, silah şeklindeki konsolu ekrana tutarak ördekleri vurmaya çalıştığımız ‘Duck Hunt’ oyununu şüphesiz birçoğumuz oynamıştır. Peki bu oyunda silah şeklindeki konsol, yönü algılayıp ördekleri nasıl vuruyordu?



A- A+
11.05.2014 tarihli yazı 29649 kez okunmuştur.
Duck Hunt'un diğerlerinden daha zevkli olmasını sağlayan en önemli özellik, tabanca şeklindeki konsol ile nişan alarak ördekleri vuruyor olmamızdı. Hatta Duck Hunt'un en iyi 100 oyun listesinde bulunmasını da bu konsol sağladı denilebilir. Oyundaki en sinir bozucu kısım ise başarısız olduğumuzda ekrandaki köpeğin 'kıs kıs' gülerek sinir bozmasıydı. Bu oyun, artık günümüzde pek oynanmasa da çoğumuzun aklında ‘Konsolu ekrana tuttuğumuzda yön nasıl algılanıyor?’ sorusunu bırakmıştır.





Çoğumuz konsolun ekrana ışık gönderdiğini, ekranın o ışığı yakaladığını ve ördekleri bu şekilde vurduğumuzu düşünmüştür. Aslında doğru cevap bu olayın tam tersidir. Yani ekran ışıkları gönderir ve silah konsol ışığı yakalar. Peki bu olay nasıl gerçekleşiyor?

Bu oyunun temelini foto diyot teknolojisi oluşturuyor. Foto diyot, üzerine düşen ışığın şiddeti ile orantılı olarak iletkenliği değişen ve devreye akımı tek yönde gönderen diyot çeşididir. Yani bu devre elemanının görevi sinyalizasyondur.

Ördeğe nişan alıp, konsolun tetiğine bastığımız anda televizyondaki o noktadan gelen ışınlar konsol tarafından yakalanır. Bu yakalama işlemi sonucunda foto diyotlar aktif olur ve böylelikle devre çalışmaya başlar. Oyunu oynarken dikkat edildiğinde ördeği vurmak için konsolun tetiğini çektiğimizde ekranda siyah renk oluşumu gözlemlenir ve sadece hedef beyaz olur. Aslında bu durum, diyotun hangi renge duyarlı olduğu ile ilgilidir. Yani tam tersi şekilde ekran beyaza, hedef siyaha dönebilir.


►İlginizi Çekebilir: Temassız Algılayıcılar


Bu renk değişimi diyotların çalıştığını ve algılama işlemin gerçekleştiğini belirtir. Eğer konsolu doğru yönde tutmayı başarmışsak puanımız yükselir ve bir sonraki bölüme geçmeye hak kazanırız.

Bu yazımızda biraz mizah, biraz eğlence ile Duck Hunt oyunundan bahsederek, temassız algılayıcı olan foto diyotların kullanımından bahsettik.



Kaynak:

►HowStuffWorks


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar