elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dördüncü Endüstri Devrimi’ni Anlamanın 5 Yolu

Büyük endüstri yatırımları, ARGE çalışmaları ve endüstrinin tüm kollarındaki hızlı gelişmelerin getirdiği yenilikler Dünya’yı değiştiriyor. Üretim şekli Endüstri 4.0’a doğru evriliyor. Bu geçiş hayatlarımızı ve sosyo kültürel durumumuzu değiştirecek. Bu yazımızda, Dördüncü Endüstri Devrimi’ni anlamak için beş farklı perspektifi inceleyeceğiz.



A- A+
19.02.2016 tarihli yazı 9336 kez okunmuştur.
Dünya üzerindeki büyük endüstriyel değişimler ilk olarak 18. yüzyılda insanlığın hayvan gücü kullanımından makine gücü kullanıma geçişi ile başladı. İkincisi 19. yüzyılın sonları 20. yüzyılın başları itibari ile otomasyon sistemlerinin üretimdeki büyük etkisi ile oldu. Üçüncüsü ise, son yarı yüzyılda bilgisayarların bize dijital dünyayı açması ile gerçekleşti.




İlginizi Çekebilir: Endüstri Tarihine Kısa Bir Yolculuk


Bunlarla karşılaştırıldığında, dördüncü sanayi devrimi daha hızlı bir tempoda ve daha geniş bir alana yayılarak gerçekleşiyor. Önceki devrimlerin düşünce şekline bağımlı kalmamamız gerekli. Bu yüzden endüstri 4.0 devrimini anlamamız için 5 bakış açısı inceleyeceğiz.

 
4. Endüstri Devrim’i büyük bir ekonomik dalga aktivitesi ve kendi inovasyonu ile gelecek. Peki, bizim fosil yakıtlara olan bağımlılığımız bitebilir mi?
 
İlk defa insanlık için üretilen malzemelerin takibi ve tekrar kullanımı ve tüketim sisteminin yarattığı ekonomiyi kaynak tüketimine değil de kaynak verimliliğine dayandırma şansımız var. Bu nedenle insanlığın değişimi daha önceki devrimlerde karakterize olduğu gibi fosil yakıtlara bağlılık duymaktan çok uzaktır.


 
4. Endüstri Devrim dijital olan ile insan ve fiziksel etkinlikleri birleştiriyor. Yazılımlar "Dünya'yı yok etmeye" başladığında ne olacak?

Dördüncü endüstri devrimini anlamadaki bu çerçevede ilk olarak üçüncü sanayi devrimine bakmamız gerekli. Dijital dünya bu dönemde kullanışlı araçlar olan tablo grafik hesaplama programları ve analiz paketlerinden oluşuyordu. İkinci olarak etrafımızdaki doğal ve fiziksel çevrede kontrolümüzü sensörlere ve giderek büyüyen "internet of things" yaklaşımına bırakıyoruz; hızlı dijitalleşen fiziksel dünya milyarlarca bilginin objeler ile birleşimi ile tekrarlayan motifleri daha iyi anlamak için bir bakış açısı sağlıyor. Örnek olarak, genom birleşimleri ve değişikliler için dev laboratuvarlar kurmak yerine CRISPR/Cas9 aracı sayesinde çevrimiçi olarak istediğiniz RNA girişleri ile gen haritasının yaratılmasını sağlayabiliyorsunuz.
 

 
 
4.Sanayi Devrimi'nin mevcut iktidar yapılarını önüne geçtiği düşündüğümüzde, yerleşik yapıdan uzakta olarak kim kazanıyor? Kim kaybediyor?
 
"Güç her yerdedir: her şeyi sarmaladığı için değil her şeyin özünden geldiği için"
Michel Foucault, Cinselliğin Tarihi
 
Dördüncü endüstriyel devrim son on yıllarda hakim olan iş yaşamı, hükümetler, medya ve sosyal organizasyonlar için büyük değişimleri tavsiye ediyor. Burada, kamu politikaları ikili kazanç üzerinden yönetilebilirse bunun olumlu etkileri tahmin edebileceğimizden büyük olacaktır; daha iyi açıklamak gerekirse yeteneklerin yeni şehir ekosistemi ve vatandaşların yeni üretim düzenlemelerine yönlendirilmesi tüm küresel marketin çıkarına olacaktır. Yoksa insanların kaygılarını haklı çıkarır bir şekilde yüksek yeteneklerin önü daha fazla açılıp üretim maliyetleri düşmesine rağmen, geri kalan iş gücü için dağılımlar zamanında yapılamayabilir. Tüketici ile ilgili veri toplama tehlikeli bir şekilde tüm kamu ve özel kuruluşlar için üretimin kendisinin önüne geçmekte, bunun sağladığı avantajların ve dezavantajların bu yeni devrimle birlikte tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Dördüncü sanayi devriminde kritik soru gücün kimin tarafına kayacağı olmamalı, üzerinde durmamız gereken temel konu istenmedik ve kontrol edilemez bir şekilde karşımıza çıkabilecek eşitsizlik ve kritik güvenlik sorunlarıdır.
 

 
 
Dördüncü endüstriyel sanayi devrimi radikal bir şekilde gelecekteki meslekleri, eğitimi ve yetenek algısını değiştirecek. İnsan ile makine karşı karşıya gelecek mi?
 
Dördüncü sanayi devriminin en derin etkilerinden biri çalışma hayatında hangi işte, hangi yeteneklerin başarılı kıldığının değişmesi olacak. Tabi ki tüm sanayi devrimleri önemli ölçüde istihdam şeklini değiştirdi. İkinci sanayi devrimi ortasında 1900 yılında, ABD iş gücünün % 41'i tarım alanında istihdam edilmişti; Üçüncü sanayi devrimi ile 1970'lerde %4 düşen bu yüzde, günümüzde %2 den az. Bugün ABD'deki mesleklerin %47'si yeni sanayi devrimi ile işlevsiz kalma tehlikesi altında. Tarihte görülmemiş bu durumun gelecek 20 yıl içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çocuklarımız için yapabileceğimiz ilk yatırım, yeteneklerini bilim ile bağlantılı olarak akıllı makinalar etrafında çalışabilecek şekilde geliştirmelerine olanak sağlamak olacaktır.
 
 
Teknoloji ve insanlığın etrafında gerçekleşen dördüncü sanayi devrimi bize yeni normlar belirliyor. Biz teknolojiyi, teknoloji de bizi değiştiriyor.
 
Sanayi devrimini anlamanın son çerçevesinde kelimeleri doğru kullanmak adına, kullandığımız devrim kelimesi dalgalar halinde gelen anlamındaki bir mecaz değil. Bugün halen şansımız varken gelecekte karşımıza çıkacak avantaj ve dezavantajları tartışmak bizim faydamıza, üretimin büyük kısmı kendi kontrollü makinalar etrafında gerçekleşeceği bir devrime yönelirken, yaratacağımız kültür ve anlayış bizi daha iyi ve yaşanabilir bir Dünya’ya taşıyacağı kanaatindeyim. Yaratılacak tüm yeni normların standartlarını biz belirleyeceğiz ve bundan kaçışımız yok.
 
 
Kaynak:

World Economic Forum

Yazar: Alperen Kara

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar