elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Biyometrik Nedir? |
ElektrikPort Akademi

Telefonlar, sosyal medya hesapları, kredi kartları gibi birçok yerde güvenlik amaçlı şifreler kullanılıyor. Kullanıcıların maddi ve manevi anlamda tüm özel hayatını saklayan bu şifrelerin güvenliği çok önemli hale gelmiştir. Kimlik saptama üzerine geliştirilmiş biyometrik sistemlerin detayları yazımızda...



A- A+
12.10.2015 tarihli yazı 14090 kez okunmuştur.
Kullandığımız şifreler çeşitli sebeplerle unutulabilir veya çalınabilir. Bu durumların önüne geçebilmek amacıyla geliştirilen biyometrik, kişinin ayırt edici fizyolojik ve davranışsal özelliklerinin kimlik saptama yoluyla bilgisayar kontrollü kullanımıdır. Bunlar; parmak izi, iris tarama, avuç içi damar harita, ses tonu gibi çeşitli özelliklerin kullanımı ile tanımlanır.
 



►İlginizi Çekebilir: Kriptoloji Nedir?


Çalışma Şekli

Sistem, sensör ve bilgisayar programı kullanılarak verileri alır. Sensörlerden alınan veriler bir algoritma üzerine aktarılır. Biyometrik özellikler ile böylece veri tabanındaki bilgilerle karşılaştırma yapılır. Karşılaştırma işlemi gerçekleşirken algoritma üzerindeki veriler kullanılarak kayıt ile gerçek yüz arasındaki benzerlikler kontrol edilir ve tanıma işlemi için gerekli uyum sağlanmışsa onaylanır.

 



►İlginizi Çekebilir: Bilgi Güvenliği Nedir? | 1. Bölüm



Avantajları;

► Diğer yöntemlere göre daha güvenli
► Yetkisiz kullanımı engeller
► Düşük maliyet
► Zamandan tasarruf

 

Kullanım alanları;


Telefon güvenliği
Şirket giriş-çıkış kontrolü
Yurt takip
Online alışveriş
Bankacılık işlemleri
Güvenlik sistemleri
Hastane randevu sistemi
Kimlik kartları
Pasaportlar
 
 
 

Sorunlar

Son derece etkin olmasına rağmen biyometrik sistemlerde küçük çaplı sorunlar da yaşanmaktadır. Tanıma işleminde kişinin işinden ötürü oluşan deforme, yıpranma ya da zevklerinden dolayı kişinin kendisinde olan değişimler sistemin çalışmasını etkilemektedir. Örneğin; iş kazası, saç stili değişimi, lens kullanımı, kaza durumları gibi unsurlardır.
 
Biyometri, birçok filme ve diziye konu olmuştur. Fizyolojik ve davranışsal özellikleri bilgisayar sistemiyle buluşturması nedeniyle biyometrik hep bir merak uyandırmaktadır. Güvenlik alanında bu sistemlerin yaygınlaşmasıyla gelecekte su oranları azabilir mi sorusunun cevabını ilerleyen gelişmeler gösterecek. Gelecekte 'Biyometri Çağı' yaşanabilir mi?





Kaynak:

►Engineers Garage

Yazar: Cem Aydınoğlu

Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar