elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Siemens' in 2020 Vizyonu Açıklandı

Siemens AG gelecekte kendisini, uzun vadeli ve ciddi bir büyüme potansiyeli gördüğü, elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalizasyon alanları doğrultusunda konumlandıracak. Şirket kaynak tahsislerini bu büyüme alanları doğrultusunda yönlendirirken bu yönde atacağı adımları da açıkladı.



A- A+
13.05.2014 tarihli yazı 7746 kez okunmuştur.
Elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalizasyon paralelinde büyüme alanlarına odaklanılacak.
 Rolls-Royce gaz türbini ve kompresör işletmesi satın alınıyor, işitme cihazları halka arz ediliyor.
 Daha yatay yapılanmayla yeni bir organizasyon yapısı oluşturuldu, ‘Sektör’ organizasyonu kaldırıldı.
 Çalışanların şirket başarısına daha fazla katılım sağlaması hedefleniyor. Bu amaçla, şirket performansına bağlı olarak yılda yaklaşık 400 milyon Avro çalışanlar için kullanılacak.
 4 milyar Avroya kadar hisse geri alım programına başlanacak. 

Siemens AG gelecekte kendisini, uzun vadeli ve ciddi bir büyüme potansiyeli gördüğü, elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalizasyon alanları doğrultusunda konumlandıracak. Şirket kaynak tahsislerini bu büyüme alanları doğrultusunda yönlendirirken bu yönde atacağı adımları da açıkladı. Bu adımlar arasında Rolls-Royce’un enerji işinin büyük bir bölümünün satın alınması da yer alıyor. Ayrıca işitme cihazları bölümünün halka arz işlemlerine de yakın bir zamanda başlanacak. Bunun yanı sıra Siemens kurum içi organizasyon yapısını daha müşteri odaklı ve daha yatay hale getiriyor.

 İlginizi Çekebilir : Siemens Endüstri Sektörü | Endüstri 4.0
 
Siemens AG Başkanı ve CEO'su Joe Kaeser konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “2020 vizyonumuz, modern elektrifikasyon ve otomasyon değer zincirleri doğrultusunda şirketimizin uzun vadeli perspektiflerine yönelmektedir. Çalışanların şirketimizin başarısına hisse bazlı katılımını yaygınlaştırmak amacıyla Siemens'te sürdürülebilir bir hissedarlık kültürü yaratıyoruz.” 
 

Şirket, çalışanlara yönelik hissedarlık planlarını üst düzey yöneticilerin altındaki kademelere de yaygınlaştırıp çalışan durumundaki hissedar sayısını en az yüzde 50 artırmayı ve bu sayıyı 200.000'in üzerine çıkartmayı planlıyor. Siemens, şirketin performansına bağlı olarak yılda 400 milyon avroya kadar bir tutarı bu amaçla kullanım için hazır tutacak. Ayrıca daha önce açıklanan 4 milyar avroya kadar olan hisse senedi geri alım planı da yakında uygulamaya konacak. 
 
Siemens, dijitalizasyonu yaygınlaştırma işini sanayi dışına da taşıyıp bu potansiyeli sonuna kadar değerlendirmeyi planlıyor. Şirketin yazılım ve simülasyon kullanan “Dijital Fabrika”sı ürün geliştirmeyi çok daha hızlı ve verimli hale getiriyor. Siemens’in gelecekteki büyüme alanları üzerinde büyük çapta etkisi olduğu için veriye dayalı hizmetler, yazılım ve bina teknolojileri çözümleri belirleyici bir rol oynuyor. 
 
Bu alanlardaki pazar potansiyelinden sonuna kadar yararlanabilmek için Siemens organizasyon yapılarını da aynı doğrultuda yeniden şekillendiriyor. 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle şirket içindeki ‘sektör’ kategorisi kaldırılacak ve şirketin iş yapısı mevcut on altı ‘Bölüm’ (division) yerine dokuz ‘Bölüm’ halinde yeniden düzenlenecek ve kurum içi organizasyon daha dinamik hale getirilecek. Ayrıca Sağlık da gelecekte ayrı bir iş olarak yönetilecek. Bu, bölgesel organizasyon yapılarının, yerel sağlık hizmetleri pazarının ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenlenebileceği anlamına geliyor.
Sağlık Hizmetleri böylece köklü değişiklikler ve paradigma kaymalarının söz konusu olabildiği medikal teknolojiler pazarı açısından daha esnek hale gelecek. Siemens’in rekabet düzeyini yeniden belirlediği bu planın bir parçası olarak işitme cihazlarının halka arzı için de hazırlıklar devam ediyor.    
 
Kurum içi organizasyon yapısında ‘Bölüm’leri yeniden gruplandırmak ve ‘Sektör’ yapısını ortadan kaldırmak şirket içi bürokrasiyi azaltacak, maliyetleri düşürecek ve şirket içindeki karar alma süreçlerini hızlandıracak. Ayrıca şirketin örneğin insan kaynakları ve iletişim gibi destek fonksiyonları gelecekte akıcı hale getirilip merkezi olarak yönetilecek.

Yılda 1 milyar avro dolayında verimlilik artışı sağlaması beklenen bu düzenlemeler, 2016 mali yılı sonu itibariyle tam olarak yürürlüğe girmiş olacak. Şirket, maliyet artışını optimize etmek amacıyla toplam maliyet verimliliği için de yeni bir hedef belirledi. Buna göre 2015 mali yılında başlayarak bu rakam yılda yüzde 3 ilâ 5 düzeyinde olacak.

KAYNAK


 
Cumali ÖZEL Cumali ÖZEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır