elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MİLGEM TCG Heybeliada ve TCG Büyükada Gemisi |
Yerli Teknolojiler

MİLGEM projesine 15 Şubat 2000'de başlanmıştır. Bu zamana kadar Heybeliada ve Büyükada isimli gemilerin tamamlandığı projede 4 korvet üretildikten sonra edinilen bilgi ve tecrübelerle toplamda 12 korvet üretilecektir. Üretimin tamamında Türk mühendislerin yer alması, Aselsan ve Havelsanın işbirliğiyle üretilmiş olması gemilerin en büyük özelliğidir. Bu yazımızda MİLGEM projesini, TCG Heybeliada (F-511) ve TCG Büyükada (F-512) gemilerini birlikte inceleyeceğiz.



A- A+
23.08.2015 tarihli yazı 30409 kez okunmuştur.
Milgem projesi “Milli” ve “Gemi” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en önemli projelerindendir. Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) projesi dahilinde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Savunma Teknolojileri arasında prototip, dizayn, platform inşa ve donatım konusunda anlaşmalar yapılmış ve gemilerin yapılması bu anlaşmalar doğrultusunda ilerlemiştir. Prototip gemilerden ilki TCG Heybeliada (F-511) 22 Ocak 2007 tarihinde kızağa konulurken, 27 Eylül 2008 de ise Heybeliada’nın bitirildiği duyurulmuştur. Diğer gemi olan TCG Büyükada (F-512) 15 Haziran 2009 da kızağa konulurken, 27 Eylül 2011 yılında bitirildiği duyurulmuştur. Milgem projesinin devamında TCG Burgazada, TCG Kınalıada ve TCG Uzunada gemileri sıradaki hedeflerdendir.
 



►İlginizi Çekebilir: Aselsan Mühendisleri Neden Öldü?

 
İlk yerli gemi inşa fikri 1996’da ortaya çıkmış gerekli ihtiyaçlar giderildikten sonra Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan 12 tane korvet tipi gemi imalatı için tasarım faaliyetlerine 15 Şubat 2000 tarihinde başlanılmıştır. Tarih 27 Eylül 2008’i gösterdiğinde Preveze Deniz Muharebesi’nin 470’inci yıldönümünde projenin ilk ayağı olan Heybeliada denize indirilmiştir. Milgem projesi dahilinde üretilecek olan 4 korvetten elde edilen bilgi birikimiyle TF-100 sınıfı fırkateynlerin üretileceği duyurulmuştur.
 

TCG Heybeliada (F-511)

 
Milgem projesinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir. Ön dizaynı 2004 yılında yapılmış olan gemi; keşif, karakol, arama kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilmektedir. TCG Heybeliada korveti sayesinde Türkiye, dünyada savaş gemisi tasarlayıp üretebilen 10 ülke arasına adını yazdırmıştır.
 

Boyutlar


Boyu 99 metre olan TCG Heybeliada’nın en geniş kısmı ise 14.40 metredir. Ağırlığı 2000 tondur.




►İlginizi Çekebilir: Hayalet Gemimiz: Heybeliada

 

Silah Özellikleri

 
8 adet Harpoon blok 2 SSM BB, 1 adet 76 mm Otomelara topu bulunurken bu top ile etkin su üstü harbi yeteneği kazandırıldı. 1 adet RAM PDSM, 2 adet 323 milimetre ikiz tüplü torpido sistemi, 2 tane 12.7 milimetre dengeleyici STAMP makine (Aselsan tarafından üretilmiştir) 1 adet S-70B SeaHawk dan oluşturulmuştur. SeaHawk sayesinde su üstü harbi , deniz altı savunma harbi ve keşif taarruz görevlerinde başarılı olması beklenmektedir. TGC Heybeliada da ayrıca üç boyutlu arama radarı bulunurken atış kontrol radarı ve elektronik ve optik sensörler de bulunmaktadır. Geminin kendine özgü torpido ve füze savunma sistemleri de bir kısmı Aselsan bir kısmı da Havelsan ile donatılarak Türk Silahlı Kuvvetleri Deniz Komutanlığına dahil edilmiştir.
 



►İlginizi Çekebilir: Aselsan & IBM İşbirliği

 

Tahrik Sistemleri

 
2 adet MTU 16V595TE90 dizel makine ve 1 adet LM2500 gaz türbini ana makineler olarak bilinirken sevk sisteminde 2 adet Escher-Wyss CPP'den oluşmaktadır. Geminin en fazla hızı ise 29 deniz mili olarak bilinmektedir. Ayrıca gemide 10 tona kadar helikopterlerin gece gündüz iniş kalkış imkanına sahip olacağı platform, yedek silah cephaneliği ve yakıt ikmal sistemide bulunmaktadır. Denizde kalma süresi 10 ile 21 gün arasında değişirken günde 20 ton tatlı su üretebilme yeteneğine sahiptir.
 



►İlginizi Çekebilir: Rekorlara İmza Atan Taktik İHA

 

Sensörler

 
Aselsan tarafından geliştirilen 3 boyutlu arama radarı yine Aselsan tarafından geliştirilen atış kontrol radarı, elektro-optik sensörleri ve seyir radarı bulunmaktadır.


 

Sistemler

 
Havelsan tarafından savaş yönetim dizgesi, Aselsan tarafından X band uydu terminali ve entegre haberleşme düzgesi, Tübitak tarafından sonar sistemi ve Yaltes tarafından entegre platform kontrol ve izleme sistemi bulunmaktadır.
 
 

►TCG Heybeliada Tanıtım Videosu




 

TCG Büyükada (F-512)


Milgem projesi içerisinde üretilen 2. Savaş gemisi olan TCG Büyükada TCG Heybeliadadan sonra üretilmesine rağmen aynı gün TSK’ya teslim edilmiştir. Büyükada gemisi korvet tipi savaş gemisi olarak bilinirken korvetler fırkateynlerin biraz küçük modelidir. Ada sınıfı Korvet olarak sınıflandırılmıştır. Türk Deniz Kuvvetlerinin en düşük radar görünürlüğüne sahip gemisidir. Sınıfının ilk gemisi olan TCG Heybeliada da bu seviyede radar görünmezliği yoktur. Ayrıca radar görünmezliğini korumak için geminin güneş ışınlarıyla ısındığı zaman devreye girebilen soğutma sistemine de sahiptir.
 

TCG Büyükada gemisi teknik özellikler bakımından Heybeliada korveti ile aynı seviyededir. Büyüklük, personel sayısı, hızı Heybeliada gemisiyle aynı özellikleri barındırmaktadır.
 
Gemi komutanı Binbaşı Baysal gemi tanıtıldığı zamanda şu sözleriyle üretilen bu 2 geminin önemini açıklamıştır: "Cumhuriyetimizin teknoloji yolculuğunda yepyeni bir dönemin kapılarını açan nitelikleri itibarıyla şanlı bahriye tarihimizin dönüm noktalarından birini yaşıyoruz"
 



►İlginizi Çekebilir: Aselsan AB Arge Listesinde

 
Milgem projesi dahilinde üretilen ve Türk Deniz Kuvvetleri bünyesinde hizmete açılan TCG Büyükada tamamen yerli mühendislerin eseri olmasının yanında teknolojik özelliklerinin dünyada sadece belirli sayıdaki ülkelerde bulunduğu belirtilmiştir. Dizaynı ile tüm dünyada farklılık yarattığı ortaya konmuştur. Gemi komutanları milli gemilerin donanmanın göz bebeği olduğunu ve bu çalışmaların hızlanarak devam etmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Ayrıca Binbaşı Aysal Milgem projesinin denizaltı savunma harbi ve karakol gemisi projesi olarak başlatıldığını bu çerçevede milli savunma sanayisini oluşturan tüm unsurların bu çalışmalara dahil edildiğini belirtmiştir.
 



►İlginizi Çekebilir: Ölüm Makinesi Görevine Hazır

 
Binbaşı Baysal, gemide kara hedeflerine atılabilen güdümlü mermi, hava, su üstü ve kara hedeflerine karşı kullanılabilen top sistemlerinin oldukça üst seviyede olduğunu belirtmiştir.




►TCG Büyükada Gemisi Tanıtım Videosu






 
Kaynak:
  
Türk Deniz Kuvvetleri
►Vikipedi
►Globalmilitary
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar