elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Uçan rüzgar türbinleri ile daha fazla enerji

Araştırmacılara göre yüksek irtifalardaki rüzgarlar, ünyanın ihtiyaç duyduğu enerjinin 100 katını sağlayabilir. Tek sorun bu rüzgarın nasıl elde edileceği sorusu. Mühendisler, uçurtma benzeri türbinlerden havada yüzen türbinlere kadar çok çeşitli yaratıcı fikirlerin üzerinde çalışıyorlar.



A- A+
01.06.2011 tarihli yazı 7299 kez okunmuştur.

Amerikan Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuarı, yüksek irtifa rüzgarlarının önümüzdeki on yılda dünya enerji ihtiyacını karşılamada oldukça önemli rol oynayacağını düşünüyor.







Yüksek irtifa rüzgarlarının en önemli özelliği, yer seviyesindeki (100 metre'ye kadar) rüzgarlardan çok daha hızlı olması. Dünyanın en hızlı rüzgarlarının, yer yüzeyinden 6,4 ile 10 km arasında estiği bulunmuş. Bu seviyelerdeki rüzgar hızlarının saatte 160 km'ye kadar çıktığı biliniyor. Boston merkezli Altaeros Energies şirketinden Adam Rein, yaklaşık 600 metre yükseklikte ölçtükleri rüzgar hızının, 100 metre'lik bir rüzgar türbininin elde ettiği rüzgardan yaklaşık 20 kat daha hızlı olduğunu söylüyor.



##VIDEO##



Yüksek irtifalarda rüzgar hızlarının bu kadar yüksek olmasının nedeni, sürtünmenin olmaması. Yer seviyesinde esen hava kütleleri, yerin sürtünmesi nedeniyle nispeten daha az olarak gerçekleşiyor. Yüksekte ise rüzgarın sürtünmeye uğradığı tek şey yine hava. Bu nedenle oldukça yüksek rüzgar hızları ölçülüyor. İşin enerji potansiyeline bakarsak, teorik olarak rüzgardan elde edilebilecek enerji miktarı, rüzgar hızına göre üstel olarak artıyor. Yani rüzgar hızı iki kat arttığında rüzgardan elde edilebilecek enerji miktarı yaklaşık sekiz kat artıyor. Bu nedenle yüksek irtifa rüzgarlarının, gelecekte enerji problemine oldukça büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor.





Ancak günümüzde yüksek irtifa rüzgarlarından enerji elde edilmesinde asıl problem teknoloji değil, uygulamadaki kurallar. Amerika'da federal uçuş kuralları, askeri ve sivil havacılığın etkilenmemesi için buna izin vermiyor. Bu sorunun aşılması için ise önemli bir süre geçmesi gerek.



Kaynak: Energy Digital





Alper COPLUGİL




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.