elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Siyanür sigaradan daha zararsız

Enerji ve Tabii Kanyaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Çevre Şube Müdürü Nusret Güngör altın üretiminde kullanılan siyanürün sigaradan daha az zararlı olduğunu söyledi.



A- A+
04.07.2008 tarihli yazı 6485 kez okunmuştur.

Güngör, Çevre Sorunlarının Araştırılarak Sürdürülebilir Çevre Politikası İçin Alınması Gereken Önlenmelerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu üyelerini, maden üretim sahalarının çevreye etkileri konusunda bilgilendirdi.





Dünya altın üretiminde Türkiye'nin ilk 10 sırada yer alamadığını belirten Güngör, Türkiye'nin 2006 yılında 8 tonluk üretimiyle Avrupa ülkeleri arasında ilk sıraya yükseldiğini bildirdi. Güngör, altın takı üretiminin dünya sıralamasında ilk sırayı 695 tonla Hindistan, ikinci sırayı ise 303 tonla Türkiye'nin aldığını ifade etti.



-''SİYANÜRLE ALTIN ARAMAK BİLİM DIŞI''-





Güngör, Kaz Dağlarında siyanürle altın arandığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını savunarak, ''Siyanürle altın aramak bilim dışı, akıl dışı. Bir süre önce siyanür altından daha da pahalıydı. Zaten altın aramada sürecinde hiçbir zaman ve şekilde siyanür kullanılmamaktadır, siyanüre de ihtiyaç yoktur. Altın madeni jeolojik araştırmalar sonucunda bulunup ekonomikliği anlaşıldıktan sonra, üretilmesi aşamasında altının kazanılması için uygulanacak yöntemi; cevherin oluşum koşulları, türü, tenörü (madenin içinde bulunan oran), cevherdeki tane iriliğinden oluşan parametreler belirlemektedir'' diye konuştu.


Güngör, insan ve çevre sağlığı açısından en güvenilir olması, teknolojik emniyetinin ispatlanmış olması, endüstriyel çapta başarılı olmuş bir kimyasal olması nedeniyle siyanürün, altının kazanılması mümkün olmayan yataklar için zorunlu olarak kullanıldığını belirtti.


Altın üretimi aşamasında çok küçük parçalarda (büyüklüğü 10 mikronun altında) kullanılan siyanürün kapalı sistemlerde atık havuzuna alındığını anlatan Güngör, siyanürün açıkta bırakılması halinde 59 günde özelliğini yitirdiğini ve herhangi bir zararı bulunmadığını iddia etti.




Dünyada 300 yıldır siyanür kullanıldığını, 1887 yılından beri tüm dünyada yaygınlaştığını bildiren Güngör, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın talimatıyla 1987 yılından itibaren siyanürün Türkiye'de gümüş üretiminde kullanılmaya başlandığını bildirdi.



-''SİYANÜRDEN ÖLÜM VAKASINA RASTLANMADI''-





Siyanürün üretimi, kullanımı ve ticaretinin her ülkede serbest olduğuna dikkati çeken Güngör, şöyle devam etti:


''Altın ve gümüş üretiminde siyanür kullanımı ve bertarafı, uluslararası siyanür yönetimi kurallarına göre yapılmaktadır. Dünyada kullanılan siyanürün yüzde 18'i madencilikte, geri kalanı ise sanayide ve diğer alanlarda kullanılmaktadır. Dünyada bugüne kadar altın üretiminde kullanan siyanürden dolayı herhangi bir ölüm vakası tespit edilmemiştir.




Türkiye'de yılda 300 bin tondan fazla kullanılan siyanürün sadece yüzde 1'i madencilik sektöründe kullanılmaktadır. Altın üretiminde siyanür kullanımının gerçekleştirildiği şartlarda havadaki siyanür miktarı, içilen bir sigara dumanındaki miktardan bile azdır. Bergama'da atık havuzundaki siyanür miktarı ABD'de içme suyunda bulunmasına müsaade edilen miktara eşittir (litrede 0.2 miligram).''



-GÜNLÜK HAYATTA SİYANÜR KULLANIMI-





Nusret Güngör, günlük hayatta tüketilen gıdalarda belli oranda siyanür bulunduğunu, siyanürün güneş ışığı, bitkiler ve bazı bakteriler tarafından parçalanarak, kolayca zararsız olan karbon ve azot bileşenlerine dönüştüğünü ifade etti.


Bir sigaranın dumanında 0.5 miligram, içme suyunun litresinde ise 0.05 miligram siyanür bulunduğunu bildiren Güngör, alkollü içeceklerin litresinde 1 miligram, sert çekirdekli meyve konservelerinin kilogramında ise 5 miligram siyanür bulunduğunu belirtti.


Güngör, en fazla siyanürün kilogramında 20 miligramla tuzda bulunduğunu belirterek, iyotlu tuz kullanılması gerektiğini söyledi.


Nusret Güngör, siyanürün naylon, plastik ve kauçuk imalında, sentetik kumaş yapımında, kuyumculuk ve mücevher imalatında, madencilikte, boya ve ilaç sanayisinde sıkça kullanıldığını vurguladı.




Göngör, siyanürlemeden başka altın ve gümüş üretiminde kullanılabilecek bir kimyasalın henüz bulunmadığını kaydetti.



Kaynak: Rotahaber










ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.